Από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης του κουταβιού, η μητέρα του γίνεται η πρώτη του δασκάλα. Μέχρι το κουτάβι να φύγει από το σπίτι, η μαμά του φροντίζει να του δώσει τα πρώτα μαθήματα πάνω στο σκυλίσιο πρότυπο συμπεριφοράς, όπως π.χ. πώς να συμπεριφέρεται γύρω από ανώτερα ιεραρχικά σκυλιά. Η μαμά, επίσης, είναι αυτή που θέτει τα πρώτα όρια και τους πρώτους περιορισμούς, καθώς συχνά μπορεί να χρειαστεί να πειθαρχήσει το κουτάβι της (βλέπε φωτογραφία) εάν αυτό παίζει άγρια με τα αδερφάκια του.

Γιατί είναι απαραίτητη η εκπαίδευση;Από το πρώτο λεπτό της άφιξης του κουταβιού στο καινούριο του σπίτι, είμαστε υπεύθυνοι να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή του από εκεί που την άφησε η μαμά-σκύλα. Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται για όλη τη ζωή του κατοικιδίου μας. Μέσα από την εκπαίδευση δημιουργούμε γραμμές επικοινωνίας ούτως ώστε τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο σκύλος να μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Η εκπαίδευση βοηθά, επίσης, στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου. Και μην ξεχνάμε ότι δίνει στον σκύλο αυτοπεποίθηση. Ασφαλώς δεν πρέπει να μπερδεύουμε την έννοια «αυτοπεποίθηση» με την έννοια «αυταρχικότητα». Ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση είναι ήρεμος, χαλαρός, ευτυχισμένος και ασφαλής. Δεν προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω μας ή στο περιβάλλον στο οποίο ζει. Αντίθετα, ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω μας για να τον προστατεύσουμε και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του (όχι μόνο τις φυσικές του ανάγκες να τραφεί και να εξασκηθεί, αλλά επίσης και τις πολύ σημαντικές ανάγκες του για ψυχική διέγερση, τρυφερότητα και παιχνίδι).Μέσα από την εκπαίδευση δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τύπους συμπεριφοράς που είναι ξένοι προς τη φύση του σκύλου μας. Δεν προσπαθούμε να το φοβίσουμε ούτε να του σπάσουμε το ηθικό. Μέσα από τη σωστή εκπαίδευση ο σκύλος παίρνει τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται για να ζήσει στην ανθρώπινη κοινωνία. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος δεν έχει μόνο καλή συμπεριφορά, είναι και πιο ασφαλής. Μία από τις εντολές «έλα», «κάτσε», «κάτω», «μείνε» ή «πήγαινε στη θέση σου» μας βοηθά να έχουμε τον άμεσο έλεγχο του σκύλου μας, πράγμα που σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να σώσει τη ζωή του.

Picture

Είναι, όμως, όλα τα σκυλιά τα ίδια; 

Όπως τα παιδιά διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν καινούρια πράγματα, έτσι και τα κουτάβια έχουν μεγάλες διαφορές στην ταχύτητα εκμάθησης. Μερικά καταλαβαίνουν αμέσως τι θέλετε να κάνουν, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και υπομονή. Όλα όμως τα κουτάβια είναι πρόθυμα να σας ευχαριστήσουν και απολαμβάνουν τους επαίνους, την προσοχή και τις λιχουδιές σας. Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν την επιβράβευσή σας.

Ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης;

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να διδάξουμε στο κουτάβι (ή τον ενήλικο σκύλο) μια σειρά από κατανοητές εντολές, τις οποίες θα χρησιμοποιούμε για να διευκολύνουμε την κοινή ζωή μας σε καθημερινή βάση. Παρεπόμενο της εκπαίδευσης είναι ότι θα αποκτήσουμε έναν σκύλο περισσότερο εναρμονισμένο προς εμάς και το περιβάλλον μας, ο οποίος μάλιστα θα αρχίσει να συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες μας ώστε να μπορεί να ανταμείβεται γι’ αυτό. Επιπρόσθετα, μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε τόσο να αποτρέψουμε τη δημιουργία άσχημων και ανεπίτρεπτων συμπεριφορών όσο και να τις εξαλείψουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here