Τα κατοικίδια ζώα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου. Γίνονται μέλη της οικογένειας και ως εκ τούτου η υποχρέωση μας για τη φροντίδα τους γίνεται εξαιρετικά απαιτητική. Εκτός από την αναζήτηση για το ιδανικό φαγητό, τους κατάλληλους τρόπους εκτόνωσης και κάθε άλλη ευχάριστη δραστηριότητα, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός που απασχολεί τους ιδιοκτήτες και αυτός είναι εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία, στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν ώστε να τους σώσουν την ζωή του αγαπημένου τους φίλου. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή, το πρώτο στοιχείο που χρειάζεται είναι η ψυχραιμία, αφενός για να μπορέσουμε να δράσουμε στοχευμένα και αφετέρου για να μην πανικοβάλλουμε  το ζώο και δυσχεράνει τις προσπάθειες μας για παροχή πρώτων βοηθειών. Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ένα τραυματισμένο σκυλί, μπορεί να δαγκώσει το χέρι μας από το φόβο και τον πόνο του γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε το στόμα του. Αν ο προσπαθεί να μας δαγκώσει, πρέπει να δέσουμε τη μουσούδα του μαλακά αλλά γερά με έναν επίδεσμο ή κάτι παρόμοιο. Κάνοντας μια θηλιά,την τραβάμε πάνω από τη μύτη για να σφίξει, ιδανικά σταυρώνουμε τις άκρες κάτω από το λαιμό και δένουμε πίσω από τα αυτιά. Ποια όμως είναι η σωστή αντιμετώπιση για κάθε περίπτωση που μπορεί να απειλήσει την υγεία του ζώου μας?

Το www.filozwos.gr αναφέρει τον τρόπο που δίνονται οι πρώτες βοήθειες στις περιπτώσεις που ακολουθούν:

1. Αλλεργική αντίδραση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα σε δακρύρροια, ερεθισμό των ματιών, πρήξιμο του προσώπου και φτέρνισμα έως δύσπνοια, κατάρρευση και απώλεια αισθήσεων. Οδηγήστε τον σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.

2.Αιμορραγία: Επιδέστε την πληγή. Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια αν η αιμορραγία είναι σοβαρή, ή αν δεν σταματά μετά το δέσιμο της πληγής.

3.Δυσκολία αναπνοής: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αναπνέει με θόρυβο, ή εμφανίζει σχετικά συμπτώματα όπως μπλε γλώσσα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που ο σκύλος σταματήσει να αναπνέει, είναι προτιμότερο να το οδηγήσετε απευθείας στον κτηνίατρο, από ότι να χάσετε πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας καρδιακές μαλάξεις.

4.Σπασμένο οστό: Περιορίστε όλες τις κινήσεις του σκύλου κατά τη μεταφορά του στο γιατρό και ελέγξτε κάθε σοβαρή αιμορραγία. Εάν βρίσκεστε μακριά από ιατρική φροντίδα, τυλίξτε το άκρο με ένα πανί, υποστηρίξτε τα μπροστινά ή πίσω πόδια χρησιμοποιώντας σαν νάρθηκα ένα κομμάτι ξύλο, μια διπλωμένη εφημερίδα ή κάποιο παρόμοιο αντικείμενο, και τυλίξτε χαλαρά με μια γάζα.

5.Εγκαύματα: Για πρώτου βαθμού εγκαύματα (κόκκινο δέρμα και καμένο τρίχωμα) απλώστε οποιαδήποτε αλοιφή στα εγκαύματα. Για χημικά εγκαύματα πλύνετε με νερό το δέρμα για 10 με 15 λεπτά πριν πάτε τον σκύλο στον κτηνίατρο.

6.Πνιγμός από κατάποση αντικειμένου: Ανοίξτε την κάτω σιαγόνα και σηκώστε το κεφάλι του ψηλά. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε πολύ προσεκτικά το αντικείμενο με τα δάκτυλά σας. Εάν αποτύχετε, γονατίστε από πίσω του αγκαλιάζοντας το σώμα του ακριβώς πίσω από τα πλευρά και πιέστε δυνατά μερικές φορές τραβώντας ταυτόχρονα προς τα επάνω. Εάν το αντικείμενο δεν βγει, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

7.Πνιγμός: Κρατήστε τον σκύλο ανάποδα 10 με 15 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε κατάλληλες γνώσεις κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή τεχνητή αναπνοή. Κρατήστε το ζώο ζεστό τυλίγοντας το με μια κουβέρτα και πηγαίνετε στον κτηνίατρο.

8.Ηλεκτροπληξία: Τα παιχνιδιάρικα κουτάβια μπορούν να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ποτέ μην αγγίζετε ζώο το οποίο έρχεται σε επαφή με ηλεκτρικό καλώδιο. Κλείστε το γενικό διακόπτη ρεύματος και με ένα στεγνό ξύλο απομακρύνετε το σκύλο από το καλώδιο. Ζητείστε άμεσα τη βοήθεια του κτηνίατρου. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στη γλώσσα και το στόμα. Μπορεί να παρατηρηθεί έντονη σιελόρροια και αναπνευστικά προβλήματα. Πολύ έντονο ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ή θάνατο.

9.Τραύμα στο μάτι: Μην επιδιώξετε να βγάλετε οποιοδήποτε ξένο σώμα από το μάτι. Ακινητοποιήστε τον σκύλο για να μην αυτοτραυματισθεί και πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.

10.Κρυοπαγήματα: Ο σκύλος μπορεί να υποφέρει από κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια και την ουρά. Συνήθη συμπτώματα είναι η χλωμή και στιλπνή επιδερμίδα που κοκκινίζει και πονάει. Βάλτε αμέσως τον σκύλο σε ένα ζεστό μέρος. Ξεπαγώστε τις προσβεβλημένες περιοχές τοποθετώντας ζεστές υγρές πετσέτες οι οποίες πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Συνεχίστε μέχρις ότου οι προσβεβλημένες περιοχές κοκκινίσουν. Σοβαρά κρυοπαγήματα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε αυτιά και πόδια και για αυτό τον λόγο θα πρέπει οπωσδήποτε ο κτηνίατρος να εξετάσει τις πληγές.

11.Ηλίαση ή Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.

12.Κατάποση αντικειμένων: Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να το χωνέψει, οδηγήστε τον στον κτηνίατρο. Μην προκαλέσετε εμετό γιατί το αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.

13.Σοκ: Είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάθε σοβαρό τραυματισμό, και μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για την ζωή του ζώου καθώς περιορίζει αισθητά την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.

Τα συμπτώματα είναι χλωμά ούλα,κρύες πατούσες, ταχυκαρδία (πάνω από 150 σφυγμούς το λεπτό) και γρήγορη αναπνοή.

Ανασηκώστε το πίσω μέρος του σώματος του σκύλου, τυλίξτε τον ζεστά και μεταφέρετε τον άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου με οποιοδήποτε άλλο μικροτραυματισμό.

14.Δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, κατάρρευση και σπασμοί.

Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων ή τον κτηνίατρο σας και ενημερώστε τους για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, πριν σας προτείνουν την απαραίτητη θεραπεία.

Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι κατάπιε ο σκύλος σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για τον σκύλο. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη την συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε την δηλητηρίαση.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here