Ένα από τα σοβαρΌτερα νοσήματα που μπορεΊ να προσληφθεί ένας σκύλος , είναι η ερλιχίωση.

  vetcure   Προκαλείται από το ενδοκυτταρικό παράσιτο του γένους Erlichia. Ο υγιής σκύλος μολύνεται μέσω μολυσμένου τσιμπουριού και  τα  τσιμπούρια μολύνονται όταν τσιμπήσουν μολυσμένο σκύλο. Τα τσιμπούρια κυκλοφορούν κυρίως τους θερμούς μήνες του έτους.

 

 

vetcure 2Η ερλιχίωση εμφανίζεται με τρεις μορφές. Την οξεία, την υποκλινική και τη χρόνια μορφή. Μετά τη μόλυνση του σκύλου εξελίσσεται η οξεία μορφή με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, ανορεξία, κατάπτωση, και λεμφαδενοπάθεια καθώς και πιθανές αιμορραγίες από τη μύτη.  Αν το νόσημα σε αυτή τη φάση δεν γίνει αντιληπτό και το ζώο μείνει χωρίς αντιβιοτική αγωγή, ακολουθεί η υποκλινική μορφή, κατά την  οποία ο σκύλος εμφανίζεται υγιής χωρίς συγκεκριμένη συμτωματολογία. Υπάρχουν όμως σκύλοι που θα εκδηλώσουν την χρόνια μορφή του νοσήματος. Αυτοί πάσχουν σοβαρά με κύριο χαρακτηριστικό την προσβολή του μυελού των οστών και την αδυναμία παραγωγής ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και αιμοπεταλίων. Εμφανίζονται επίσης συμπτώματα από τους οφθαλμούς, τις αρθρώσεις και έντονες διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος με πρόκληση αιμορραγιών και εκχυμώσεων κυρίως στα ούλα.

     Ένας σκύλος μπορεί να θεραπευτεί πλήρως στην οξεία και στην υποκλινική μορφή της νόσου. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (δοξυκυκλίνη)για ένα μήνα περίπου και βοηθητικά  με κορτιζονούχα και αναβολικά σκευάσματα. Στη χρόνια μορφή η νόσος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και πολλές φορές απαιτείται μετάγγιση αίματος.

     Η πρόληψη βασίζεται στη χρήση εντομοαπωθητικών κολλάρων, εντομοαπωθητικών αμπουλών . Χρήσιμο είναι, να γίνεται τακτικός αιματολογικός έλεγχος (1 – 2 φορές το χρόνο) .

πηγή: vetcure.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here