Όποιος έχει μία ή περισσότερες γάτες, σίγουρα θα γνωρίζει αυτή την κατάσταση, η γάτα γλείφει … και ξαφνικά δαγκώνει ,ακόμα κι αν φαινόταν ήρεμη και χαλαρή. Τι συνέβη; Κάνατε κάτι που δεν έπρεπε να κάνετε; Την αγγίξατε σε λάθος μέρος; Γιατί συμπεριφέρεται έτσι;

Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε καλύτερα τις γάτες σας και να απαντήσετε στην ερώτηση γιατί οι γάτες γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν; Θα σας πούμε επίσης πώς να εμποδίζετε τη γάτα να σας δαγκώνει, ακόμα και αν η απάντηση στο γιατί οι γάτες γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν είναι για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

 

Πώς επικοινωνούν οι γάτες;

Ακόμα κι αν έχετε εμπειρία με τις γάτες, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει ο τετράποδος φίλος σας. Για να καταλάβετε γιατί οι γάτες γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν πρέπει να εντρυφήσουμε στον κόσμο της γλώσσας του σώματος τους. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε διαβάζοντας άρθρα που μιλάνε για την επιστήμη που μελετά τη συμπεριφορά των ζώων, επειδή βοηθούν στην κατανόηση και την ορθή ερμηνεία ορισμένων από τις συμπεριφορές τους.

Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνούν με άλλες γάτες και με άλλα ζώα, αλλά και με εμάς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις διαθέσεις τους. Εάν η γάτα χτυπά ή γλείφει και στη συνέχεια δαγκώνει, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του σώματος για να ερμηνεύσετε σωστά τη συμπεριφορά της.

Κοιτάξτε καλά, μήπως την φοβήσατε όταν σας έγλυφε με αγάπη και στη συνέχεια σας έγδαρε; Οι γάτες γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν για διαφορετικούς λόγους και όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που το κάνουν. Διαβάστε παρακάτω για να ερμηνεύσετε λεπτομερώς τη συμπεριφορά της γάτας σας.

 

 

 

Η γάτα γλείφει και δαγκώνει, τι σημαίνει αυτό;

Η απάντηση στο γιατί οι γάτες γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν δεν είναι μία. Γιατί τόσο το γλείψιμο όσο και το δάγκωμα μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους και αν οι δύο συμπεριφορές συμβαίνουν μαζί, η ερμηνεία είναι ακόμα πιο πολύπλοκη.

 

Γιατί η γάτα γλείφει;

Η γλώσσα των γατών είναι πολύ ιδιαίτερη. Σχηματίζεται από μικρές σκελίδες κερατινών, πολύ χρήσιμες για τον αυτοκαθαρισμό και την υγιεινή της. Είναι γνωστό ότι οι γάτες περνούν πολύ χρόνο καθαρίζοντας τον εαυτό τους , διώχνοντας τη βρωμιά και τις νεκρές τρίχες. Για το λόγο αυτό, όταν μια γάτα γλείφει ή για παράδειγμα γλείφει τα μαλλιά σας , σας αντιμετωπίζει σαν να είναι ο εαυτός της, επειδή εκτελεί την ίδια ενέργεια που κάνει και για εκείνη.

Αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως θετική , διότι σημαίνει ότι ο δεσμός μεταξύ της γάτας και του ιδιοκτήτη της είναι πολύ ισχυρός και αυτό θέλει να δείξει. Ωστόσο, οι γάτες επίσης γλείφουν για να δείξουν αγάπη. Μέσω των ψυχικών συνενώσεων, στην πραγματικότητα η γάτα καταλαβαίνει ότι είναι κάτι που σας αρέσει και ότι αν το κάνει θα λάβει άπειρη στοργή και χάδια.

 

Ωστόσο, όταν η γάτα γλείφει ή γλείφει τον εαυτό της συνεχώς και σχεδόν καταναγκαστικά, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ένα σήμα του άγχους και του στρες .

Γιατί οι γάτες δαγκώνουν;

Όπως συμβαίνει όταν η γάτα σας γλείφει, ακόμη και τα δαγκώματα μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους , ακόμα κι αν αυτοί που έχουν δαγκωθεί από μια φοβισμένη ή θυμωμένη γάτα, γνωρίζουν ότι ένα δάγκωμα για ένα παιχνίδι είναι κάτι άλλο, ακόμα κι αν μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να είναι επώδυνο. Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε μια φοβισμένη ή θυμωμένη γάτα με προσεκτική παρατήρηση της γλώσσας του σώματος. Είναι άκαμπτο, γυρισμένο στον εαυτό της, με την πλάτη της λυγισμένη, οι τρίχες της φουντωμένες και τριγυρίζοντας έρχεται προς τα εσάς με έναν αφύσικο τρόπο.

Τα δαγκώματα που συνοδεύονται από γρατζουνιές δεν έχουν καμία σχέση με τα δαγκώματα που κάνει ως παιχνίδι ,και τα δίνει μια γάτα όταν θέλει να απομακρυνθεί από το παιχνίδι. Με τα προειδοποιητικά δαγκώματα θέλει να μας πει ότι κάτι την ενοχλεί, ενώ τα δαγκώματα της αγάπης είναι επαναλαμβανόμενα και ελεγχόμενα.

 

Ερμηνεύστε τις γάτες που γλείφουν και στη συνέχεια δαγκώνουν

Ορισμένες γάτες μπορεί να δαγκώσουν αφού σας γλείφουν για να σας πουν να σταματήσετε να την χαϊδεύετε ή ο,τι άλλο κάνετε. Σε άλλες περιπτώσεις, η γάτα τσιρίζει από την αγάπη αφού σας γλύψει και σε άλλες είναι συνέπεια της καθαριότητας που κάνει στον εαυτό της.

Οι γάτες γλείφουν η μία την άλλη και χαϊδεύουν η μία την άλλη για να καθαρίσουν και να χτενίσουν τα μαλλιά τους, γι ‘αυτό είναι φυσιολογικό ότι σε αυτό το στάδιο μια γάτα θα σας δαγκώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι θυμωμένη ή θέλει να σας βλάψει. Αυτό δεν είναι αρνητική συμπεριφορά αλλά ενστικτώδης.

 

 

Ισχυρό δάγκωμα

Μπορεί να συμβεί η γάτα να υπερβάλλει όταν σας δαγκώνει και να σας πονάει. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Πρώτα απ ‘όλα να θυμάστε, μη τηνπειράξετε , γιατί γι’ αυτήν είναι μια κοινωνική συμπεριφορά, ακόμη και αν δεν είναι πολύ ευχάριστη.

Τι να κάνετε αν σας πονέσει μια γάτα; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να την χαϊδεύετε αμέσως και να δώσετε προσοχή στη στάση της.  Εάν είστε σταθεροί και χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια τεχνική, η γάτα θα συσχετίσει το δάγκωμα με το τέλος του παιχνιδιού ή της αγκαλιάς και έτσι θα καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε την επιβράβευση για να ενισχύσετε τις θετικές συμπεριφορές , όπως η χαλαρή αγκαλιά και το γλείψιμο χωρίς δάγκωμα και γρατζουνιές. Όταν υπάρχουν αυτές, μπορείτε να πείτε «μπράβο», να της δώσετε μία λιχουδιά και να την χαϊδεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

πηγή: animalpedia.it

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here