Εφόσον τα ζώα είναι μόνιμα εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, κλπ) σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, αγρούς, κλπ, δεν έχουν κατάλληλο, στεγνό και άνετο κατάλυμα, είναι μόνιμα αλυσοδεμένα, λαμβάνουν ακατάλληλη/βρώμικη ή/και καθόλου τροφή και νερό,  αλλά υφίστανται και έλλειψη φροντίδας για (τακτική/επείγουσα)κτηνιατρική περίθαλψη, δεν εμβολιάζονται τακτικά, δεν αποπαρασιτώνονται, δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα σώματος (νυχιών, τριχώματος, αυτιών, κλπ.) και στερούνται καθημερινής άθλησης και περιπάτου. 

 

Τότε, πρόκειται για παθητική κακοποίηση ζώου/ων, κατά το άρ. 16 του Ν. 4039/12 και το άρ. 1 του Ν. 1197/81, ως ισχύει και πάντα σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν 1/13 με αρ. πρωτ. 1631 από 8-4-13 εγκύκλιο του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Οφείλετε, σε περίπτωση που είστε μάρτυρας ενός ανάλογου περιστατικού να καλείτε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή το Κέντρο Άμεσης Δράσης, ώστε να προσέλθει περιπολικό και να καταγράψει το γεγονός. Επίσης, οφείλετε να φωτογραφίζετε τα ίδια τα ζώα, αλλά και τις συνθήκες που ζούνε καθημερινά (σε μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, αγρούς, κλπ) και στις φωτογραφίες, που θα εμφανίσετε, να εμφαίνεται η ημερομηνία λήψης, ώστε να πιστοποιείται η μακρόχρονη κατάσταση. Σημειωτέον ότι τα περιπολικά δεν επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα, καθώς η αρμοδιότητα τους περιορίζεται στο να προσέλθουν και να καταγράψουν όσα τους εκθέσετε, αλλά μπορούν να συλλάβουν το δράστη, εάν τους γνωστοποιήσετε ότι θέλετε να υποβάλετε μήνυση. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται από Αστυνομικούς τους οικείου Α.Τ.

 

Άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβάλετε μηνυτήρια αναφορά (δε πρόκειται για προσωπική διαφορά) στο Α.Τ. του τόπου συμβάντος ή σε οποιοδήποτε Α.Τ. ανά την Ελλάδα (είναι απολύτως νομότυπο) όλο το 24ωρο, εξιστορώντας σε αυτή όλο το συμβάν, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία κατά του/των δράστη/δραστών για παθητική κακοποίηση ζώου/ων, για το αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν καταθέτετε παράβολο των -50- ευρώ € (Εγκ.:1/13, Aρ.Πρωτ.:1631 – 8/4/13 Εισ. Αρείου Πάγου). Θα επισυνάψετε κι εδώ φωτογραφίες απαραιτήτως και θα διατηρήσετε αντίγραφα των φωτογραφιών στο αρχείο σας, ώστε να αποδεικνύετε τον αριθμό των ζώων σε περίπτωση εξαφάνισης τους από τον χώρο που διατηρούνταν και ζούσαν, ενώ μπορείτε να προτείνετε και άλλους μάρτυρες. Εφίσταται η προσοχή σας στο ότι, εάν δείτε κάποιο άτομο να πράττει τα ανάλογα, θα καλείτε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας, περιμένετε στο σημείο να τον υποδείξετε ως δράστη, ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.

Κατά το άρ. 19 του Ν. 4039/12 με προφορική ή γραπτή εντολή Εισαγγελέα μπορεί να αφαιρεθεί οριστικά ή προσωρινά ένα ζώο συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη του και να παραδοθεί στο δημοτικό καταφύγιο ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Έπειτα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί από τον εν λόγω φορέα την υιοθέτηση του ζώου σε περίπτωση οριστικής αφαίρεσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προσωρινής αφαίρεσης το ζώο μπορεί να δοθεί και σε άλλο πρόσωπο, π.χ. στον καταγγέλλοντα.

Ωστόσο, έχει εκδοθεί η υπ΄αριθμόν 71377/13/989391 από 02/07/2013 διαταγή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία «…οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι,…, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια«. ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Κατά το άρθρο 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/14, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους (έως και πέντε -5- έτη), με χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000€ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από την Ποινική Δίκη.

Επίσης, έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αντίγραφο από το Β.Α.Σ., του ότι υποβάλατε μήνυση, στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο παραλαμβάνετε εντός δέκα -10- ημερών από την υποβολή της αίτησης καθημερινές ημέρες και πρωινές ώρες 07:30-15:00΄. Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο, επίσης, μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Τμήματος.

Επιπλέον, επειδή η υποβολή μήνυσης δε σημαίνει απαραίτητα και την ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και της Αστυνομίας, υπάρχει και η δυνατότητα να απευθυνθείτε απευθείας στην Εισαγγελέα Ζώων (για την Αθήνα) και να εκθέσετε με σοβαρότητα και σαφήνεια το ζήτημα με φωτογραφικό υλικό, από όπου θα δοθεί εντολή προς το οικείο Α.Τ. να ενεργήσει νομότυπα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε σε κάθε περίπτωση το στάδιο κάθε διαδικασίας και να μην επαναπαυόμαστε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Η Εισαγγελέας κα Χριστογιαννοπούλου Αιμιλία δέχεται κοινό για τυχόν σημαντικά ζητήματα που άπτονται της φύσεως της ενεργητικής ή παθητικής κακοποίησης ζώων ή και για οποιοδήποτε άλλο σχετικό ζήτημα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 11:00΄ έως και 13:00΄ στα δικαστήρια της Π.Σ.Σ. Ευελπίδων.

Παρακάτω σας παρατίθενται τα ισχύοντα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. πέραν των ποινικών κυρώσεων:


πηγή: reportanimalabusegreece.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here