Τι είναι η Προεκπαίδευση;Picture
Η προεκπαίδευση αφορά:

 • τόσο την εκπαίδευση κουταβιού από δύο (2) έως έξι (6) μηνών
 • όσο και την προετοιμασία και ενημέρωση ιδιοκτήτη που σκοπεύει να υιοθετήσει (ακόμη και ενήλικο) σκύλο ούτως ώστε να τεθούν από την αρχή οι σωστές βάσεις.

Η προεκπαίδευση βοηθάει την ομαλή ένταξη του κουταβιού στο νέο του περιβάλλον και παράλληλα δίνονται συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες στον ιδιοκτήτη για το πώς να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Η προεκπαίδευση ουσιαστικά αποτελεί τον προθάλαμο της Βασικής Υπακοής. Με αυτήν χτίζεται χημεία και δεσμός μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.

Γιατί είναι απαραίτητη;PictureΤα κουτάβια δε γεννιούνται γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που διέπουν τον ανθρώπινο κόσμο. Επομένως, εμείς οφείλουμε να τους διδάσκουμε υπομονετικά τους καλούς τρόπους. Ένα κουτάβι στην ηλικία των δύο (2) μηνών έχει εύπλαστη συμπεριφορά και η καθοδήγησή του στο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε κάθε περίσταση γίνεται πολύ εύκολα. Οι καλές συνήθειες που αποκτά ένα κουτάβι όσο είναι ακόμα μικρό εντυπώνονται στο μυαλό του και κρατάνε μια ολόκληρη ζωή. Εξάλλου είναι ευκολότερο να προάγουμε τις καλές συνήθειες παρά να προσπαθούμε να διορθώνουμε τις κακές συμπεριφορές.

Επομένως, όσο πιο νωρίς δείξουμε στο κουτάβι πώς θέλουμε να συμπεριφέρεται τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχουμε να αποκτήσει κάποια κακή συνήθεια. Δυστυχώς, άθελά μας οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων δε γνωρίζουμε τι ανάγκες μπορεί να έχει ένα κουτάβι, καθώς επίσης και πώς πρέπει να του συμπεριφερόμαστε, με συνέπεια να κάνουμε κάποια λάθη, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα, κάποια από τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Οπότε, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες είναι να φροντίσουμε να ενημερωθούμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς (ακόμα και πριν εγκατασταθεί το νέο μας κουτάβι στο σπίτι) για τις ανάγκες του και τη φροντίδα την οποία πρέπει να του παρέχουμε σε καθημερινή βάση ούτως ώστε να έχουμε μια εύκολη και ευχάριστη συμβίωση.

Επειδή, λοιπόν, οι πρώτες εδβομάδες που ακολουθούν την άφιξη του κουταβιού συνοδεύονται συνήθως από κάποια σύγχυση και τα πράγματα συχνά μπερδεύονται όταν το κουτάβι παραβαίνει κανόνες των οποίων την ύπαρξη φυσικά αγνοεί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε για τα διαφορετικά συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το ζωάκι μας και να διδαχτούμε πώς να καθοδηγούμε και να βοηθούμε το κουτάβι με επιείκεια ώστε να κατανοεί καλύτερα τον τρόπο ζωής μας και όσα ζητούμε από αυτό. Μην ξεχνάμε ότι τα νεαρά κουτάβια είναι ανοιχτά σε κάθε τι καινούριο. Στο κάτω κάτω, εμείς είμαστε αυτοί που θα διαπλάσουμε τον χαρακτήρα τους και θα καθορίσουμε το εάν θα εξελιχθούν σε εκλεκτή συντροφιά ή πρόβλημα.

Τι περιλαμβάνει η προεκπαίδευση;

Στη διάρκεια των μαθημάτων της προεκπαίδευσης καλύπτονται τα παρακάτω θέματα και διδάσκουμε σε εσάς και το κουτάβι σας:

 • ποιες συμπεριφορές επιτρέπονται και ποιες όχι,Picture
 • να δείχνει σεβασμό στους κανόνες του σπιτιού,
 • ζητήματα τουαλέτας,
 • ανεπιθύμητα δαγκώματα,
 • καταστροφές στο σπίτι,
 • να μην γαβγίζει υπερβολικά,
 • κοινωνικοποίηση,
 • αποδοχή λουριού και κολάρου,
 • ασκήσεις ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης ώστε να μην αγχώνεται όταν μένει μόνο του (άγχος αποχωρισμού),
 • εισαγωγή στις εντολές της Βασικής Υπακοής («Έλα», «Κάτσε», «Πάμε», «Μαζί», «Μη», να μην τραβάει στο λουρί),
 • εξοικείωση με το αμάξι και τον κτηνίατρο,
 • να αποδέχεται ήρεμα τη μεταχείριση και την εξέταση από τρίτο άτομο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here