Υπάρχουν σε αφθονία πολλές συμβουλές για παπαγάλους που σε μεγάλο βαθμό ισχύουν και για τα Cockatiel, αν και για κάθε ιδιοκτήτη Cockatiel, ο παπαγάλος του είναι ξεχωριστός. Αυτή η στάση μπορεί να φαίνεται μεροληπτική, αλλά είναι αλήθεια. Το Cockatiel έχει κάποιες ξεχωριστές απαιτήσεις που πρέπει να γνωρίσει κάθε νέος ιδιοκτήτης προκειμένου να παρέχει την καλύτερη φροντίδα για αυτό το μοναδικό πτηνό.

1. Σκόνη (πούδρα) του πτηνού

Το Cockatiel είναι ένα από τα τρία πιο συνηθισμένα είδηοικόσιτων παπαγάλων που δημιουργούν άφθονη πούδρα. Τα άλλα δύο είδη είναι τα Cockatoo και τα African Grey. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει μια επίστρωση από ψηλή άσπρη σκόνη που καλύπτει ομοιόμορφα σχεδόν τα πάντα γύρω από το κλουβί, ειδικά αντικείμενα που μαγνητίζουν σκόνη με στατικό ηλεκτρισμό, όπως η τηλεόραση. Αυτή η σκόνη προέρχεται από τα πούπουλα που μεγαλώνουν κοντά στο δέρμα του πουλιού. Αναπτύσσονται ανάμεσα στα πιο μεγάλα φτερά και ο συνδυασμός τους χρησιμοποιείται στην μόνωση του πτηνού. Αυτό που είναι μοναδικό στα φτερά αυτά, είναι ότι θρυμματίζονται σε λεπτή σκόνη όταν το πτηνό καθαρίζεται με το ράμφος του και έτσι το φτέρωμά του αδιαβροχοποιείται.

Η σκόνη δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα ακόμα και να επιδεινώσει το άσθμα σε άλλους. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και σε άλλα πτηνά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, τα Macaw φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα είδη πτηνών που παράγουν πούδρα.

Το συχνό μπάνιο του Cockatiel μπορεί να μειώσει τη σκόνη των φτερών και η τοποθέτηση φίλτρου αέρα κοντά στο κλουβί καθαρίζει τον αέρα και περιορίζει την πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων.

2. Ωοτοκία

Τα περισσότερα θηλυκά έχουν τη νοοτροπία να κάνουν περισσότερα Cockatiel, ακόμα και όταν δεν υπάρχει καν αρσενικό τριγύρω! Η συχνή ωοτοκία είναι ένα πρόβλημα στα Cockatiel, αν και βιολογικά έμφυτη, πολλά θηλυκά θα προσπαθήσουν να γεννήσουν όσο περισσότερα αυγά μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας πιθανά προβλήματα υγείας, όπως δυστοκία, παράλυση και αποδυνάμωση των οστών.

Μόνο και μόνο επειδή το Cockatiel σας είναι σε διάθεση ωοτοκίας δεν σημαίνει ότι έχει χρειάζεται ή θέλει σύντροφο ή να αποκτήσει μωρά. Σημαίνει ότι το σώμα της έχει δεχτεί εξωτερικά σήματα που της υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να φτιάξει φωλιά και δεν μπορεί να αποτρέψει αυτό το ένστικτο. Συνήθως, ένα Cockatiel θα έρθει σε κατάσταση ζευγαρώματος όταν το ηλιακό φως γίνει πιο δυνατό κατά της περίοδο της άνοιξης. Η αφθονία φαγητού και νερού επίσης προτρέπει το Cockatiel να φτιάξει φωλιά. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να περιορίσετε το φαγητό και το νερό του πτηνού, περιορίστε το ηλιακό φως που λαμβάνει το θηλυκό ώστε να μειωθεί η διάθεση της ωοτοκίας. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες ή σκεπάστε το κλουβί για να μην λαμβάνει περισσότερο από 10 ώρες ηλιακού φωτός μέχρι να ηρεμήσουν οι ορμόνες και να σταματήσει να φωλιάζει.

Αν παρόλα αυτά, συνεχίσει να κάνει και να κάθεται στα αυγά, αφήστε τα για λίγες ημέρες και μετά απομακρύνετέ τα. Δεν είναι απαραίτητο να τα αντικαταστήσετε με πλαστικά αυγά, όπως συμβαίνει στην αναπαραγωγή των καναρινιών, γιατί αυτό θα παρατείνει το κλώσσημα. Η ωοτοκία είναι πολύ αγχωτική για ένα θηλυκό χωρίς αρσενικό. Τα περισσότερα ζευγάρια κλωσσούν τα αυγά εναλλάξ, οπότε ένα μοναχικό θηλυκό, πρέπει να σηκωθεί για να φάει και να πιει και να τα προστατέψει μόνη της, ακόμα και αν αυτά δεν εκκολαφθούν ποτέ.

Αν έχετε ένα ζευγάρι Cockatiel και το θηλυκό γεννά συνεχόμενα πολλά αυγά, απομακρύνετε ότι αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιήσει για φωλιά και ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε το αρσενικό σε άλλο δωμάτιο προσωρινά. Συμβουλευτείτε τον πτηνίατρό σας για περισσότερες συμβουλές σχετικά με αυτό το ζήτημα.

3. Καλοφαγάς

Η μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης σπόρων του διαιτολόγιου ενός παπαγάλου μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του. Αλλά τι μπορεί να φάει ένα πτηνού που η φυσική του διατροφή αποτελείται κυρίως από σπόρους; Το Cockatiel μοιράζεται τον ίδιο φυσικό βιότοπο με τους Australian Grass Parakeets, επομένως και η διατροφή τους είναι κοινή, αν και έχει παρατηρηθεί ότι άγρια Cockatiel συμπληρώνουν τη διατροφή τους με βλάστηση και έντομα και ώριμους σπόρους όλων των ποικιλιών, ακόμα και από καλλιέργειες προς μεγάλη απογοήτευση των αγροτών.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μιμηθεί τον άγριο βιότοπο ενός Cockatiel αλλά σίγουρο ο οικόσιτος Cockatiel τρώει πολύ λιγότερο από τον άγριο συγγενή του. Έτσι η καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με την έρευνα και τις συμβουλές που χρησιμοποιούμε σε όλους τους παπαγάλους, είναι η ποικιλία. Ορισμένοι καλοί σπόροι σε συνδυασμό με pellets, μαγειρεμένη διατροφή, θρεπτικά φρούτα και λαχανικά θα προσφέρει ποικιλία και ισορροπημένη διατροφή για τον παπαγάλο σας.

4. Νυχτερινός πανικός

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας από ήχους χτυπημάτων και κρότων. Ξέρετε ότι δεν μπήκε κάποιος εισβολέας μέσα στο σπίτι, αλλά είναι το Cockatiel σας που έχει πάθει νυχτερινό πανικό, μια πολλή συνηθισμένη συμπεριφορά για αυτούς τους παπαγάλους. Κάτι στο σκοτάδι το φοβίζει, ίσως κάποιος θόρυβος, κάποιο φως ή σκιές και στη προσπάθειά του να πετάξει και να προστατευτεί, χτυπιέται μέσα στο κλουβί και πανικοβάλλεται. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλάψει τον εαυτό του, όντας σε κατάσταση πανικού, τραυματίζοντας συχνά τα μάτια, τα πόδια, ακόμα και σπάζοντας τα φτερά του.

Για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τους νυχτερινούς πανικούς, χρησιμοποιήστε ένα φωτάκι νυκτός στο δωμάτιο του παπαγάλου, αν και μερικά πουλιά νιώθουν καλύτερα στο απόλυτο σκοτάδι. Θα πρέπει να αξιολογήσετε τις προτιμήσεις του δικού σας Cockatiel μετά από ένα νυχτερινό πανικό και να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τα “ερεθίσματα” που τον προκαλούν. Μπορεί η γάτα σας στο σπίτι σας να καταδιώκει τον παπαγάλο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή κάποια τυχαία λάμψη (πχ. φώτα αυτοκινήτου) περνά από το παράθυρο και το τρομάξει. Εάν ο παπαγάλος συνεχίσει να πανικοβάλλεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί χωρίς την κούρνια ή τα παιχνίδια του, καλυμμένο εσωτερικά με μια πετσέτα.

5. Αναπνευστικό σύστημα

Όλοι οι παπαγάλοι έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα, αλλά το αθλητικό Cockatiel είναι πιο ευαίσθητο. Έχει πολύ ελαφρύ σώμα σε σχέση με το μέγεθός του και υποκύπτει εύκολα σε αναθυμιάσεις. Διατηρήστε τον αέρα του καθαρό από τοξίνες και κρατήστε τον παπαγάλο μακριά από αναθυμιάσεις, κεριά, αποσμητικά χώρου και άλλα σπρέι.

6. «Ειδική» περιποίηση

Το Cockatiel είναι ελαφρύ πτηνό, γι’ αυτό χρειάζεται πιο συντηρητική αποκοπή φτερών σε σχέση με τους βαρύτερους παπαγάλους. Το τυπικό περιλαμβάνει το κόψιμο των άκρων των πέντε ή εφτά πρώτων φτερών πτήσης. Στο Cockatiel ωστόσο, χρειάζεται η αποκοπή όλων των φτερών πτήσης, γιατί ακόμα και με την τυπική αποκοπή μπορεί και πάλι να πετάξει. Το κόψιμο των φτερών βέβαια, πρέπει να γίνεται μόνο για την εκπαίδευση του παπαγάλου.

7. Καλή συγκατοίκηση

Το Cockatiel είναι κατάλληλο είδος για πτηνοτροφείο. Είναι ιδιαίτερα ευκίνητο και επωφελείται ιδιαίτερα όταν μπορεί να πετάξει. Επίσης, εκτιμά τους εξωτερικούς χώρους, όταν έχει καλό καιρό και απολαμβάνει τον ήλιο. Δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και ήρεμο από τη φύση του, μπορεί να “συγκατοικήσει” πολύ εύκολα σε μεγάλο χώρο με άλλα κοινωνικά πουλιά, όπως τα buggies και άλλα μικρού μεγέθους parakeets καθώς και με μερικά είδη παραδείσιων πτηνών. Μην στεγάσετε στον ίδιο χώρο Cockatiel με lovebirds ή μεγαλύτερους παπαγάλους, διότι το Cockatiel είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι πιο επιθετικών πτηνών.

8. Μεγάλη ουρά, μεγάλο κλουβί

Το Cockatiel έχει μακριά ουρά οπότε χρειάζεται μεγαλύτερο κλουβί σε σχέση με πτηνά που έχουν το ίδιο μέγεθος αλλά πιο κοντή ουρά. και ένα μεγάλο σπίτι. Αν μπει σε μικρό κλουβί, η ουρά του θα τρίβεται στα κάγκελα με αποτέλεσμα να φθαρεί ή να σπάσει.

Είναι παπαγάλος που χρειάζεται καθημερινή άσκηση, αλλιώς κινδυνεύει να αναπτύξει λιπαρούς όγκους, αρθρίτιδα, καρδιακά νοσήματα και ασθένειες.

9. Εκφραστικό λοφίο

Το Cockatiel είναι ο μοναδικός μικρού μεγέθους παπαγάλος με λοφίο. Το λοφίο ανασηκώνεται ή χαμηλώνει, φανερώνοντας τη διάθεση του. Παρατηρώντας το δικό σας Cockatiel θα μπορέσετε να ερμηνεύσετε τη σημασία της στάσης του λοφίου του. Όταν το λοφίο ανυψώνεται σε πλήρη έκταση, συνήθως σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένο, περίεργο ή φοβισμένο. Όταν το λοφίο του βρίσκεται κάτω χαλαρά είναι ήρεμο και ευχαριστημένο. Μερικές λεπτές διάφορες του λοφίου μπορεί να σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό στη διάθεση του. Για παράδειγμα, ένα θυμωμένο Cockatiel θα κρατήσει το λοφίο του σφιχτά (κολλητά) πάνω στο κεφάλι του, το οποίο συνοδεύεται με ένα καμπούριασμα στη πλάτη.

Το Cockatiel είναι επίσης, ένας από τους μικρούς παπαγάλους που σφυρίζει και φτύνει όταν φοβάται ή συμπεριφέρεται επιθετικά.

10. Ερμηνεύστε το θόρυβο

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν Cockatiel επειδή δεν κάνουν δυνατό θόρυβο. Φυσικά ο θόρυβος είναι πάντα υποκειμενικός και υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες Cockatiel με γείτονες που θα υποστηρίξουν το αντίθετο. Αν και η φωνή των Cockatiels δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή, είναι επίμονη και με διάρκεια. Μην πάρετε ποτέ ένα Cockatiel αν πιστεύετε ότι θα είναι ένας ήσυχος παπαγάλος. Πάρτε ένα επειδή σας αρέσει η χαρούμενη, υπάκουη και η ιδιόρρυθμη φύση του.

πηγή: pawfinder.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here