Αποκτήσαμε ένα ή περισσότερα πουλάκια και η επόμενη σκέψη μας είναι να βρούμε το μέρος που θα τοποθετήσουμε το κλουβί του στο σπίτι μας, ώστε και το πουλάκι να είναι χαρούμενο και το σπίτι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από τσόφλια, πιτσιλιές νερού από το μπάνιο του, εξοστρακισμένες κουτσουλιές κτλ.

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο του σπιτιού μας υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να πάρουμε υπ’ όψιν μας, που άλλοι αφορούν στην ασφάλεια και την οργανική υγεία του πουλιού μας και άλλοι στην ψυχολογία του.

Φυσικά κάποια διαφέρουν ανάλογα με το είδος του πουλιού, καναρίνι ή ιθαγενές ή παπαγάλος αλλά τα περισσότερα σε γενικές γραμμές ισχύουν για όλα τα πτηνά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πουλί σε ένα κλουβί δεν έχει καμιά δυνατότητα διαφυγής ή μετακίνησης πέρα από τις ορισμένες διαστάσεις του κλουβιού του. Αυτό αναδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η επιλογή της θέσης του κλουβιού που να μην το αφήνει εκτεθειμένο σε κανένα ενδεχόμενο.

Ψυχολογική ασφάλεια. Η θέση του κλουβιού θα πρέπει να είναι τέτοια που να παρέχει ψυχολογική ασφάλεια στον ένοικο του αλλά και να το προστατεύει από τα ρεύματα αέρα που είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία ασθενειών των πουλιών μας.

Για να συμβαίνει αυτό, ιδανικά οι δύο πλευρές του θα πρέπει να ακουμπούν σε τοίχο (γωνία) αλλά τουλάχιστον η μία από αυτές. Κλουβί με όλες τις πλευρές εκτεθειμένες, καταδικάζει το πουλάκι σε συνεχή αγωνία, έχοντας την προσοχή του σε ενδεχόμενη επίθεση.

Έτσι έχουμε ένα πουλί νευρικό και σταδιακά φιλάσθενο. Γι αυτό και θεωρούνται ακατάλληλα τα ειδικά stands που πωλούνται για να κρεμάμε τα κλουβιά μας.

Κλουβί κρεμαστό στον τοίχο. Αν τοποθετήσουμε το κλουβί κρεμαστό στον τοίχο, θα πρέπει το καρφί να είναι με ούπα και όχι ένα απλό καρφάκι που πιθανόν μπορεί να αποκολληθεί εύκολα από τον τοίχο, αφήνοντας το κλουβί να πέσει κάτω.

Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε για την καλή συνδεσμολογία του κάτω μέρους του κλουβιού με τα κάγκελα ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να πέσει το κάτω μέρος του κλουβιού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την απόδραση του πουλιού μας.

Αν το κλουβί τοποθετηθεί εντός του σπιτιού


Επιλογή δωματίου
. Το δωμάτιο που θα επιλέξουμε δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι η κουζίνα. Οι υδρατμοί του μαγειρέματος, πέρα από την ανεπιθύμητη υγρασία, μεταβάλλουν την θερμοκρασία του δωματίου άλλοτε υπερβολική ζέστη, στην συνέχεια πτώση της θερμοκρασίας και επίσης είναι δυνατόν να διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια.

Επίσης δεν μπορεί να είναι το μπάνιο, λόγω επίσης υδρατμών, οσμών καλλυντικών, σαπουνιών, απορρυπαντικών καθώς και συνήθως ανεπαρκούς αερισμού και φωτισμού του δωματίου αυτού.

Το δωμάτιο επιλογής δεν πρέπει να είναι μέρος καπνιστών ή συγκέντρωσης της οικογένειας μέχρι αργά το βράδυ δεδομένου ότι τα πουλάκια πρέπει να κοιμούνται αδιάκοπα από την δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Δεν πρέπει να έχει φασαρία αλλά ούτε και απόλυτη σιωπή. Πρέπει να υπάρχει παρουσία της οικογένειας για να αισθάνεται το πουλί την παρουσία αυτή και μέλος της.

Δεν πρέπει να είναι στο κέντρο του δωματίου.

Δεν πρέπει να είναι μπροστά από το τζάμι του παραθύρου. Το τζάμι βοηθάει στην δημιουργία διαφοράς θερμοκρασίας ζέστη με τον ήλιο, κρύο με το σούρουπο. Επίσης έξω από το τζάμι οι εικόνες δυνατόν να μεταβάλλονται από περαστικά πτηνά, αρπακτικά ή μη, κατοικίδια ή και ανθρώπους, κάτι που μπορεί να γεμίζει στρες το πουλάκι μας.

Δεν πρέπει να είναι ανάμεσα σε πόρτες ή παράθυρα ώστε να δημιουργούνται ρεύματα αέρα. Ιδανικά σε γωνιακό σημείο όπως είπαμε πιο πριν και ένα μικρό μέρος του να κοιτάζει το παράθυρο.

Το πουλί αντιλαμβάνεται ως χώρο του όχι μόνο το κλουβί του αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο του. Έτσι οι αλλαγές στη διακόσμηση του δωματίου που βρίσκεται το κλουβί μας, θα πρέπει να γίνονται με αργούς ρυθμούς και όχι πλήρης ανανέωση κατευθείαν.

Δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στην άκρη μιας πόρτας όπου θα αιφνιδιάζεται συνεχώς από κάποια είσοδο – έξοδο ατόμων αλλά και θα αισθάνεται πιθανό ρίγος από ρεύμα αέρα.

Όχι κοντά σε καλοριφέρ ή aircondition.

Δε πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα λόγω της συγκέντρωσης σκόνης, κρύου περιβάλλοντος τον χειμώνα αλλά και αισθήματος κατωτερότητας που βιώνουν βλέποντας συνέχεια τα πόδια μας.

Δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο. Πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του στήθους μας ή των ματιών μας, αυτό βοηθάει να δομηθεί μια ισότιμη σχέση.

Δεν πρέπει να βρίσκονται στην κρεββατοκάμαρα.

Δεν πρέπει να βρίσκονται στο γκαράζ.

Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε υπόγεια.

Αν το κλουβί τοποθετηθεί εντός σπιτιού και ποτέ το πουλάκι δεν βγαίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, που σημαίνει πως στερείται της ηλιακής ακτινοβολίας, θα πρέπει να φροντίσουμε να εφοδιαστούμε με ειδική λάμπα ευρέως φάσματος, ειδικής για πουλιά.

Αν έχουμε πολλά πουλάκια, καλό είναι να υπάρχει ειδικό δωμάτιο γι’ αυτά.

Αν το κλουβί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο

Σ’ αυτήν την περίπτωση πέραν όσων καλύπτονται από τις παραπάνω παρατηρήσεις, υπάρχουν και κάποια ακόμα που πρέπει να προσέξουμε μια και το κλουβί με το πουλάκι μας, επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις διαθέσεις των θηρευτών του.

Αν έχουμε δυνατότητα επιλογής, ιδανικά το κλουβί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε προστατευμένο πάντα σημείο, ανατολικού προσανατολισμού. Είναι από κάθε άποψη υγιές για το πουλάκι και πιο συμβατό με την λειτουργία του ημερήσιου βιολογικού ρολογιού του.

Γύρω από το κλουβί πρέπει να υπάρχει πλαίσιο προστασίας από τα αρπακτικά με τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση από τα κάγκελα του κλουβιού. Παρ’ όλ’ αυτά για ν’ αποφύγουμε και την ψυχολογική ταραχή του πουλιού, καλό είναι να προσπαθήσουμε και με άλλους τρόπους να το κάνουμε αθέατο από τους επίδοξους θηρευτές.

Στο εξωτερικό πλαίσιο καλό είναι να υπάρχει σήτα για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών που μεταδίδουν την ευλογιά κυρίως στα καναρίνια μας αλλά και μέλισσες, σαμιαμίδια, ακόμα και τρωκτικά που έλκονται από τους σπόρους των πουλιών μας.

Πρέπει να υπάρχει προστασία με τέντα για τον ήλιο, την βροχή και τον αέρα. Για τους χειμερινούς μήνες πιθανόν θα χρειαστεί κάλυψη του κλουβιού με νάϋλον κατά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

πηγή: petbirds.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here