Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συμβουλεύει να μην αγοράζουμε μικρές χελώνες (με κελύφη μικρότερα από 10 εκατοστά) ως κατοικίδια ζώα ή να τις χαρίζουμε, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς απαγόρευσε το 1975 η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της συσχέτισης με μολύνσεις από σαλμονέλα, ιδιαίτερα μεταξύ μικρών παιδιών. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η απαγόρευση έχει αποτρέψει 100.000 κρούσματα σαλμονέλωσης στα παιδιά κάθε χρόνο. Η σαλμονέλωση είναι μια ασθένεια που σχετίζεται κυρίως με πουλερικά και προκαλεί εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Μπορεί δε, σε σοβαρές μορφές, να αποβεί ακόμα και μοιραία.

Παρά την απαγόρευση αυτή, οι χελώνες επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια ως δημοφιλή κατοικίδια ζώα και οι ειδικοί ανησυχούν ότι το ξέσπασμα της σαλμονέλας θα συνεχιστεί, επειδή οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που συνδέεται με την αγορά ή τη διανομή μικρών χελωνών.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας εμφανίζονται και εκκρίνονται φυσικά από χελώνες, συνήθως χωρίς τα ζώα να εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας. Επίσης, οι χελώνες δεν εκκρίνουν συνεχώς τα βακτήρια, συνεπώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής για τη σαλμονέλα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια χελώνα δεν έχει μολυνθεί. Ίσως απλά δεν είχε αποβάλει τα βακτήρια την ημέρα που δοκιμάστηκε.

Το CDC συνιστά να μην υπάρχει χελώνα σε κανένα νοικοκυριό όπου οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με μειωμένη ανοσία λόγω εγκυμοσύνης, μεταμόσχευσης οργάνων, καρκίνου, χημειοθεραπείας, διαβήτη ή άλλων ασθενειών.

Εάν οι άνθρωποι πρόκειται να κρατήσουν μια χελώνα, το CDC συμβουλεύει τον χειρισμό του ζώου και των επιφανειών που έχει έρθει σε επαφή να είναι σαν να είχαν μολυνθεί με Salmonella. Μετά από επαφή με μια χελώνα, το κλουβί ή τα περιττώματά της, τα χέρια πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό, όπως και οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τη χελώνα ή το κλουβί της. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις χελώνες να περιφέρονται ελεύθερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα εισέρχονται σε περιοχές όπου προετοιμάζονται τα τρόφιμα.

πηγή: thessnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here