Τα κουνέλια είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα χαριτωμένα πλάσματα που τρώνε όλη την ώρα καρότα. Μπορούν να σκάψουν εξελιγμένες σήραγγες, να ζυγίσουν περισσότερο από 10 κιλά, και συνηθίζουν ακόμη να τρώνε και τα κόπρανα τους. Ακολουθούν μερικές ακόμα σημαντικές πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζετε για τα αγαπημένα θηλαστικά.

 

1. Δεν μπορούν να ζήσουν με καρότα

Τα σκίτσα στα κόμιξ περνούν την εικόνα ότι τα κουνέλια μπορούν να επιβιώσουν τρώγοντας μόνο καρότα. Στην άγρια ​​φύση όμως τα κουνέλια δεν τρώνε ρίζες λαχανικών, θα προτιμούσαν πολύ περισσότερο να μασήσουν αγριόχορτα γρασίδι και τριφύλλια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να δώσετε στο κατοικίδιο σας καρότα σαν σνακ,περιστασιακά, αλλά μην το παρακάνετε. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συμβάλλουν στην πτώση των δοντιών στο 11% των κουνελιών.

2. Υπάρχουν κουνέλια που έχουν το μέγεθος ενός παιδιού

Δεν είναι όλα τα κουνέλια χαριτωμένα και μικροσκοπικά. Ορισμένα, όπως το φλαμανδικό γιγάντιο κουνέλι, γίνονται τεράστια. Αυτή η φυλή κουνελιών είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, φτάνοντας τα 70 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζοντας μέχρι 10 κιλά. Ευτυχώς αυτοί οι γίγαντες είναι το ευγενές είδος, το οποίο τα καθιστά ένα δημοφιλές κατοικίδιο.

 

3. Τα κουνέλια κάνουν «binky» όταν είναι ευτυχισμένα

Όσοι περνούν αρκετό χρόνο με κουνέλια, μπορεί να είναι τυχεροί για να δείτε μια από τις πιο χαριτωμένες συμπεριφορές στη φύση. Ένα λαγουδάκι όταν είναι ευτυχισμένο θα κάνει ένα αλματάκι και μία στροφή στον αέρα.συστροφή στον αέρα . Αυτή η αξιολάτρευτη φιγούρα ονομάζεται «binky» .

 

4. Τρώνε τα δικά τους «κακά»

Μία συμπεριφορά κουνελιού που εξαιρετικά λιγότερο αξιολάτρευτη, είναι όταν μετά την πέψη ενός γεύματος, τα κουνέλια θα φάνε μερικές φορές τις ακαθαρσίες τους και θα τις επεξεργαστούν για δεύτερη φορά. Μπορεί να φαίνεται ακατανόητο, αλλά τα περιττώματα είναι ουσιαστικά ένα ουσιαστικό μέρος της διατροφής ενός κουνελιού. Παράγουν ακόμη και ένα ειδικό είδος κοπράνων που ονομάζεται cecotropes που είναι πιο μαλακά από τα κανονικά σφαιρίδια τους και προορίζονται να καταναλωθούν. Τα κουνέλια έχουν ένα γρήγορο πεπτικό σύστημα και με την βρώση των αποβλήτων, είναι σε θέση να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά που δεν απορροφήθηκαν την πρώτη φορά και λείπουν από τον οργανισμό τους.

Κουνέλι, Άγρια ​​Ζώα, Κλείνω, Γούνινο

5. Τα κουνέλια φροντίζουν την υγιεινή τους μόνα τους

Τα κουνέλια είναι εξαιρετικά καθαρά ζώα και όπως οι γάτες επίσης, φροντίζουν να κάνουν μπάνιο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας γλείφοντας τη γούνα και τα πόδια τους. Αυτό σημαίνει ότι τα κουνέλια γενικά δεν χρειάζεται να λούζονται από τους ιδιοκτήτες τους όπως κάποια άλλα κατοικίδια ζώα.

Κουνέλι, Χαριτωμένο, Πόδι, Ζώο

6. Δεν μπορούν να κάνουν εμετό

Ενώ μια γάτα μπορεί μετά τον αυτοκαθαρισμό της να αποβάλλει μία τριχόμπαλα κάνοντας εμετό, το κουνέλι δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Το πεπτικό σύστημα του κουνελιού δεν έχει την αυτή την ικανότητα. Αντί να παράγουν τριχόμπαλες ,τα κουνέλια μετά την κατάποση τριχών καταναλώνουν άφθονη ποσότητα ακαθαρσιών που ωθούν τις τρίχες μέσω του πεπτικού συστήματος.

Ucla, Κουνέλι, Φύση

7. Η όραση τους καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες

Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από ένα κουνέλι.Το οπτικό τους πεδίο καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες , γεγονός που τους επιτρέπει να δουν τι έρχεται από πίσω τους, από πάνω τους, και από τις δύο πλευρές χωρίς να στρίβουν τα κεφάλια τους. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα κουνέλια έχουν ένα μικρό τυφλό σημείο ακριβώς μπροστά από τα πρόσωπά τους.

Κουνέλι, Λαγού, Χιονοπέδιλα, Λαγουδάκι, Άγρια ​​Ζώα

8. Έχουν πραγματικά μεγάλο άλμα

Αυτά τα εντυπωσιακά πίσω πόδια δεν είναι μόνο για επίδειξη. Τα κουνέλια είναι κατασκευασμένα για να αποφεύγουν τα αρπακτικά ζώα κάνοντας γρήγορες κινήσεις και σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Guinness, το υψηλότερο άλμα κουνελιών έφτασε τα 99,3 εκατοστά από το έδαφος και το πιο μακρινό έφτασε τα 3 μέτρα περίπου. Υπάρχουν ακόμη και αγώνες για άλματα κουνελιών όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποδείξουν την ευκινησία των κατοικίδιων ζώων τους.

 

Κουνέλι, Άλμα, Λαγουδάκι Άλμα, Σκάσω

9. Τα δόντια τους δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ

Όπως συμβαίνει με τα ανθρώπινα νύχια, έτσι και τα δόντια του κουνελιού θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Η διατροφή ενός κουνελιού στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει πολλές χονδροειδείς, δύσκολες στο μάσημα φυτικές τροφές, που τελικά θα δημιουργήσουν σταθερό μήκος δοντιών. Με δόντια που αναπτύσσονται με ρυθμό μέχρι και 13 εκατοστά το χρόνο, οποιαδήποτε ζημία που έχει γίνεται στα δόντια τους αντισταθμίζεται γρήγορα. Αντίθετα, τα κατοικίδια κουνέλια που δεν τρέφονται με λειαντικά τρόφιμα μπορούν να υποφέρουν από υπερβολικά μεγάλα δόντια που μπορεί να τα δυσκολεύουν στο να φάνε.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με street art, απεικόνιση, γκράφιτι, ζωγραφική

10. Ζουν σε περίτεχνες σήραγγες που λέγονται λαγούμια

Τα κουνέλια σκάβουν σύνθετα συστήματα σήραγγας που ονομάζονται λαγούμια, τα οποία συνδέουν ειδικά δωμάτια που προορίζονται για κάλυψη και ύπνο. Είναι πολύπλοκα, έχουν αρκετές εισόδους που επιτρέπουν στα ζώα να διαφύγουν με ένα άλμα, και μερικοί λαβύρινθοι είναι τόσο μεγάλοι όσο ένα γήπεδο τένις. Συχνά εκτείνονται 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αξιολάτρευτος, βρέφος, γλυκούλι, γούνα

 

11. Τα αυτιά τους βοηθούν να μείνουν δροσερά

Τα αυτιά ενός κουνελιού εξυπηρετούν δύο κύριους σκοπούς. Το πρώτο και πιο προφανές είναι η ακρόαση. Τα κουνέλια μπορούν να περιστρέψουν τα αυτιά τους 270 μοίρες , επιτρέποντας τους να ανιχνεύσουν οποιεσδήποτε απειλή μπορεί να πλησιάζει ακόμα και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μακριά. Τα υπερμεγέθη αυτιά έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της ψύξης των κουνελιών σε μια ζεστή μέρα. Ο όσο μεγαλύτερη επιφάνειας σημαίνει περισσότερος χώρους για να ξεφύγει η θερμότητα του σώματος.

Γρασίδι, Φύση, Τομέα, Άνοιξη, Λιβάδι, Κουνέλι, Αυτιά

12. Είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσεις

Αν τα μάτια, τα αυτιά και τα ισχυρά πόδια τους δεν τους δώσουν αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα όταν προσπαθούν να αποφύγουν τα αρπακτικά, τα κουνέλια έχουν ακόμα περισσότερα κόλπα για να την γλυτώσουν. Κινούνται κάνοντας  ζιγκ-ζαγκ όταν τρέχουν σε ανοικτό χώρο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γίνει στόχος. Επίσης μπορούν να αναπτύξουν τελική ταχύτητα που φτάνει τα 18 χλμ/ω.

πληροφορίες από mentalfloss.com

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here