Τα ψάρια είναι η καλύτερη επιλογή, αν θες ένα  κατοικίδιο, αλλά δεν νιώθετε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη ενός κουταβιού ή μιας γάτας. Αν είστε εντελώς αρχάριοι στην φροντίδα τους, αυτές οι συμβουλές θα αποτελέσουν τον οδηγό σας.

Εννοείται πως το να έχεις ένα ψάρι απαιτεί περισσότερα από το να του ρίχνεις μια δυο φορές τη μέρα λίγη τροφή μέσα στο ενυδρείο. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος τους, πρόκειται για κατοικίδια που απαιτούν λίγη φροντίδα και (αν βρεις τα σωστά) είναι οικονομικά κι ανθεκτικά. Πριν αποφασίσεις κάνε μια μικρή έρευνα στα ιδανικά ψάρια για αρχάριους.

Για παράδειγμα, τα ψάρια γλυκού νερού είναι πιο απλά στη συντήρηση από τα ψάρια αλμυρού νερού, ενώ τα ζωοτόκα ψάρια είναι τα πιο εύκολα απ’ όλα. Ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να σε απασχολήσει είναι η ανθεκτικότητά τους. Και βεβαια, πάντα υπάρχει η οικονομική και παραδοσιακή λύση του χρυσόψαρου, αλλά η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής!

Ορίστε τα τρία πιο δημοφιλή ψάρια για αρχάριους…

Πλάτυ (Platy, επιστημονική ονομασία Xiphophorus maculatus)

Panda Platy platy male Xiphophorus maculatus tropical aquarium fish

 

Αυτό το ψάρι ανήκει στην οικογένεια των ζωοτόκων, είναι ανθεκτικό και διατίθεται σε πολλές ποικιλίες. Το πλάτυ θεωρείταιένα από τα καλύτερα ψάρια για αρχάριους, αφού συγκριτικά με το ψάρι ξιφοφόρο ζουν άνετα σε μικρότερα ενυδρεία, είναι δραστήρια και φιλικά και τους αρέσει η παρέα των άλλων ψαριών. Πρόσθεσε μερικά φυτά στο νερό κι είναι έτοιμα. Τρώνε νιφάδες ψαροτροφής και όπως όλα τα ζωοτόκα είναι παμφάγα.

 

Ξιφοφόρος (Swordtail, επιστημονική ονομασία Xiphophorus helleri)

Koi Swordtail Xiphophorus Helleri Αρσενικό ψάρια ενυδρείου που απομονώνονται σε λευκό

Ο ξιφοφόρος είναι κι αυτός ζωοτόκο ψάρι που λατρεύει να κολυμπάει σε όλο το χώρο του ενυδρείου. Του αρέσουν τα φυτά στο φυσικό του περιβάλλον για να μπορεί να κρύβεται κι έχει ανάγκη από αρκετό χώρο για να κινείται. Ο ξιφοφόρος έχει παρόμοιο σχήμα με το πλάτυ και το γκάπυ, παρότι είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα τρία. Επιπρόσθετα, οι ξιφοφόροι υπάρχουν σε ποικίλους χρωματισμούς.

 

Γκάπυ (Guppy, επιστημονική ονομασία Poecilia reticulata)

Guppy Poecilia reticulata colorful rainbow tropical aquarium fish

Ένα ακόμα ζωοτόκο ψάρι που χαίρεται την παρέα των άλλων ψαριών και είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο αφού μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές συνθήκες ενυδρείων (ακόμη και σε γλυφό νερό). Τα γκάπυ είναι ιδιανικά ψάρια για αρχάριους και υπάρχουν σε πολλές αποχρώσεις, ενώ λατρεύουν να παίζουν μέσα στη βλάστηση.

Μπορείς, λοιπόν, να διαλέξεις ένα από τα παραπάνω ψάρια ή να γεμίσεις το ενυδρείο σου με διάφορα από αυτά.

πηγή: apothiki-annas.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here