Ο μικρός μετανάστης από τη Νότια Αμερική

Πρόκειται για μικρόσωμα και χαριτωμένα τρωκτικά, που μετανάστευσαν από τη Νότια Αμερική. Λόγω του χνουδωτού τριχώματος τους, τα μακριά αυτιά και τη φουντωτή ουρά, τα τσιντσιλά κλέβουν γρήγορα τις καρδιές των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρωκτικά ίδια. Κυρίως πριν από την αγορά ενός τσιντσιλά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διατροφή, τις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης και τις συνήθειές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι ειδικές ανάγκες και η συμπεριφορά αυτών των ζώων ταιριάζουν με τις δικές τους προσδοκίες. Είναι σημαντικό, επομένως, να γνωρίζετε από που προέρχονται και τον τρόπο ζωής τους στην άγρια φύση.

Είδη τσιντσιλά

Είναι γνωστά δύο είδη τσιντσιλά: το μακρύουρο και το βραχύουρο τσιντσιλά. Όλες οι προσπάθειες εξημέρωσης των βραχύουρων τσιντσιλά απέτυχαν. Έτσι τα μακρύουρα τσιντσιλά αποτελούν τους προγόνους των κατοικίδιων ζώων μας. Αρχικά, τα τσιντσιλά συναντούνταν μόνο στις άγονες περιοχές των Άνδεων της Νότιας Αμερικής, πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η αναπαραγωγή τους στην Ευρώπη. Ενώ τα βραχύουρα τσιντσιλά ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα των Άνδεων, 3500 έως 4500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, τα μακρύουρα τσιντσιλά συναντώνται αποκλειστικά σε υψόμετρο 1000 έως 2500 μέτρων.

To φυσικό τους σπίτι

Στις περιοχές των Άνδεων επικρατεί ξηρό κλίμα που μοιάζει με αυτό της ερήμου, με πολύ λίγες βροχοπτώσεις και ελάχιστη υγρασία. Εκεί τα ζώα εκτίθενται σε μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Τα τσιντσιλά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα σε σχισμές βράχων, σε σπηλιές, σε τρύπες στο έδαφος ή κάτω από πυκνούς θάμνους. Η πρόσληψη τροφής γίνεται κατά το σούρουπο ή το βράδυ.

Λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, η φυσική τροφή είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Στη φύση, τα τσιντσιλά τρέφονται με ρίζες ορισμένων ειδών κάκτων, καθώς και με καρπούς που πέφτουν, με σπόρους από ορισμένους θάμνους, άνθη και διάφορα χόρτα. Προσλαμβάνουν το νερό μέσω της πρωινής δροσιάς διαφόρων φύλλων και μέσω της ρίζας των κάκτων.

Για τους εξαιρετικούς άλτες και αναρριχητές, το καθημερινό «αμμόλουτρο» είναι απαραίτητο για την περιποίηση του τριχώματος τους.

Ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης

Προτού αγοράσετε ένα τσιντσιλά θα πρέπει ως μελλοντικοί ιδιοκτήτες να ελέγξετε, αν μπορείτε να στήσετε στο σπίτι σας ένα αρκετά μεγάλο κλουβί, διότι οι επιδέξιοι αναρριχητές χρειάζονται πολύ χώρο για να κινούνται και να παίζουν.

Τα τσιντσιλά ζουν στην άγρια φύση σε αποικίες, επομένως δεν πρέπει ποτέ να έχετε ως κατοικίδιο μόνο ένα τσιντσιλά, αλλά περισσότερα, προκειμένου να κάνουν παρέα μεταξύ τους.

Δεδομένου ότι τα ζώα κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό για αυτά το ήσυχο περιβάλλον. Το κλουβί τους θα πρέπει να είναι τοποθετημένο κοντά σε ένα παράθυρο, αλλά τα ζώα δεν πρέπει να εκτίθενται ούτε σε άμεσο ηλιακό φως ούτε σε ρεύματα αέρα.

Τα τσιντσιλά είναι από τη φύση τους νυκτόβια ζώα και ντροπαλά, και συνεπώς δεν ενδείκνυνται για παιδιά. Στη φύση, τα τσιντσιλά έχουν προσδόκιμο ζωής 10-15 έτη, ενώ ως κατοικίδια ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και στην ηλικία των 18-22 ετών.

πηγή: www.zooplus.gr/periodiko

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here