Δείτε παρακάτω τα συνήθη ιατρικά προβλήματα που απαιτούν την προσκόμιση των τσιντσιλά στον Κτηνίατρο:

Διαταραχή της σύγκλησης των οδοντικών φραγμών

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν ότι τα Τσιντσιλά εκτός από τους 4 κοπτήρες που φαίνονται εξωτερικά, έχουν 16 επιπλέον δόντια για να μασάνε την τροφή τους. Όπως στα κουνέλια και τα ινδικά χοιρίδια, έτσι και στα τσιντσιλά, τα δόντια είναι υψηλόδοντα δηλαδή αναπτύσσονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στη φύση, τα τρωκτικά περνάνε πολύ χρόνο μασουλώντας τροφές με φυτικές ίνες για να πάρουν θρεπτικά συστατικά και έτσι τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου φθείρονται εξίσου λόγω τριβής και διατηρούνται στο σωστό μέγεθος. Στην αιχμαλωσία όμως μια δίαιτα χαμηλή σε ίνες αποτρέπει την επαρκή τριβή των δοντιών. Συνεπώς, οι γομφίοι κυρίως, επιμηκύνονται και καθώς μεγαλώνουν προς τα πλάγια τραυματίζουν τα ούλα, προκαλώντας σοβαρές κ επώδυνες ελκώδεις αλλοιώσεις.

Το τσιντσιλά σταματάει να τρώει, αγγίζει συχνά το πρόσωπο με τα άκρα του, χάνει βάρος και περνάει αρκετή ώρα κρυμμένο επειδή πονάει. Επιπλέον παρατηρείται αυξημένη σιελόρροια οπότε στην περιοχή γύρω από το στόμα, το τρίχωμα είναι υγρό. Μπορεί να υπάρξουν και οφθαλμικά συμπτώματα, στην περίπτωση που η ρίζα των γομφίων της άνω γνάθου παραμορφωθεί με τρόπο που να φράσσει το δακρυϊκό πόρο.
Είναι πολύ εύκολο να μην αντιληφθούμε το πρόβλημα επειδή τα τσιντσιλά κρύβουν πολύ καλά τα συμπτώματα παρόλο που πονάνε πολύ. Για αυτό και προληπτικά βοηθάει οι ιδιοκτήτες να ζυγίζουν τα τσιντσιλά τους κάθε 2 εβδομάδες και εάν διαπιστώσουν απώλεια βάρους ή σιελόρροια, να πάνε άμεσα στον κτηνίατρο.

Στάση εντερικού περιεχομένου

Πρακτικά σημαίνει ότι το έντερο σταματάει να δουλεύει. Στη φύση, τα τσιντσιλά επιλέγουν να τρώνε τροφές που κάνουν το έντερο τους να λειτουργεί αποτελεσματικά. Τα κατοικίδια τσιντσιλά όμως, συχνά δεν παίρνουν αρκετές φυτικές ίνες με την τροφή τους ή τους δίνονται λιχουδιές που περιέχουν πολλά σάκχαρα. Αυτό οδηγεί σε μείωση της κινητικότητας του εντέρου, ενώ παράγονται αέρια και προκαλούνται επώδυνοι σπασμοί.
Μπορεί το ζώο να έχει κατάπτωση, ενώ θα τρώει λιγότερο και τα κόπρανα του θα είναι είτε λιγότερα και μικρότερα σε όγκο ή μπορεί ακόμα και να απουσιάζουν. Λόγω του πόνου στην κοιλιακή κοιλότητα ίσως να έχουμε τριγμό.
Συχνά η στάση οφείλεται σε οδοντικά προβλήματα αλλά είναι συναντάται συχνά και σε τσιντσιλά που δεν διατρέφονται σωστά. Εάν την αγνοήσουμε, απειλεί τη ζωή του ζώου. Για αυτό και η παρατήρηση οποιουδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να συνεπάγεται άμεση προσκόμισή του στον κτηνίατρο. Διαγνωστικά θα χρειαστεί ακτινογραφία και προσεκτικός έλεγχος των δοντιών που συνήθως είναι εφικτό να γίνει μόνο υπό γενική αναισθησία. Θεραπευτικά χρειάζεται αναλγησία, χορήγηση υγρών και σωστή δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες ενώ συχνά απαιτείται χορήγηση υγρής τροφής με σύριγγα. Τα διαιτητικά μέτρα περιλαμβάνουν επιπλέον την αποφυγή των λιχουδιών, την πρόσληψη αυξημένης ποσότητας υγρών όπως και καλής ποιότητας χόρτου ενώ τα πέλετ πρέπει να είναι επίσης καλής ποιότητας.

Τριχόπτωση

Σε περίπτωση που τα χειριστούμε αδέξια, μπορεί να χάσουν ένα μέρος του τριχώματος τους. Το τρίχωμα αυτό μεγαλώνει ξανά πλήρως σε περίπου 4 μήνες. Αυτός είναι ένας φυσικός μηχανισμός που έχουν αναπτύξει έτσι ώστε να ξεφεύγουν από πιθανούς θηρευτές. Για αυτό οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι πάντα ήπιοι.

Αναπνευστικά προβλήματα

Τα τσιντσιλά είναι ευπαθή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού λόγω ανασοκαταστολής ή λόγω ανεπαρκούς αερισμού. Η βακτηριδιακή πνευμονία, εάν την προλάβουμε, θεραπεύεται με αντιβιοτικά και χορήγηση υγρών, συνεπώς απαιτείται άμεση προσκόμιση σε κτηνίατρο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένες αναπνοές, απώλεια σωματικού βάρους, κατάπτωση, ανορεξία, μικρότερα κόπρανα ή απουσία κοπράνων και ρινικό ή και οφθαλμικό έκκριμα.

πηγή: diagnovet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here