Ο Βόρειος Πόλος είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις και αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη Γη, με ένα πραγματικά ακραίο κλίμα και γεωγραφία. Επιπλέον, η πανίδα του Βόρειου Πόλου είναι ιδιαίτερη, καθώς πρέπει να προσαρμόζεται στις παγωμένες συνθήκες του οικότοπου της.

Πολική Άρκτος, Γυαλί, Φέρουν, Πολικό

Σε αυτό το άρθρο στο AnimalPedia θα διαβάσουμε για τα ζώα του Βόρειου Πόλου, πώς προσαρμόζονται στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν αυτό εφικτό. Θα δούμε επίσης μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ζώα αρκτικά ζώα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

Ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό και σχηματίζεται από ένα πλωτό παγοπέδιλο χωρίς καμία μάζα γης από κάτω. Γεωγραφικά βρίσκεται μεταξύ του παράλληλου γεωγραφικού πλάτους 66 ° και του 99 °. Ο τόπος αυτός είναι ο μοναδικός σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου όλες οι κατευθύνσεις οδηγούν στο νότο. Οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα γι’ αυτό το μέρος, αφού οι ακραίες συνθήκες και οι βιολογικές μας δυσκολίες στην προσαρμογή σε αυτό το περιβάλλον καθιστά τη ζωή στο Βόρειο Πόλο πολύ δύσκολη, όπου μόνο λίγοι τολμηροί μπορούν να επιβιώσουν.

Λόγω του άξονα της γης σε σχέση με τον ήλιο, στην περιοχή της Αρκτικής υπάρχουν 6 μήνες συνεχούς ηλιακού φωτός που εναλλάσσονται με σκοτάδι 6 μηνών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινόπωρου -την πιο δύσκολη περίοδο του έτους- η θερμοκρασία στον Βόρειο Πόλο είναι μεταξύ -43º και -26º, η οποία, αν και φαίνεται απίστευτο, είναι σχετικά ήπια σε σύγκριση με την Ανταρκτική των χειμώνα όπου καταγράφονται θερμοκρασίες των 65 ° κάτω από το μηδέν.

Βόρεια, Πόλο, Παγόβουνο, Πάγος, Κρύο

Την περίοδο του ήλιου -την άνοιξη και το καλοκαίρι- οι θερμοκρασίες είναι περίπου στο μηδέν. Ακριβώς αυτή την περίοδο παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ζωντανών οργανισμών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Προφανώς είναι και η περίοδος κατά την οποία ο πάγος είναι σε λιγότερη αφθονία.

Το πρόβλημα του λιωσίματος των πάγων στον Βόρειο Πόλο, είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά περιβαλλοντικά ζητήματα παγκοσμίως. Ακόμη και αν το πάχος της Αρκτικής είναι περίπου δύο με τρία μέτρα, οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν γρήγορα. Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πάχος του πάγου μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον η Αρκτική τα καλοκαίρια να είναι  χωρίς καθόλου πάγο.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται απειλώντας την επιβίωση πολλών ειδών ζωής που βρίσκονται εκεί. Η τήξη του πάγου στους πόλους θα συνεπαγόταν ριζικές περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, και θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση των διαφόρων οικοσυστημάτων.

 

Σε σύγκριση με τον Νότιο Πόλο, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ακόμη πιο σκληρές,στον Βόρειο Πόλο συναντάμε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα .Παρ ‘όλα αυτά, η ζωή εδώ δεν είναι αυτό που συνηθίζουμε να βλέπουμε στα δάση. Η ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν πολύ λίγα ζωικά είδη και ακόμη λιγότερα φυτά.

Τα ζώα του Βόρειου Πόλου συνήθως έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Ένα στρώμα υποδόριου λίπους : χρησιμοποιείται για να απομονώνει το κρύο και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Πολύ παχύ δέρμα : για να προστατεύεται και να προσαρμόζεται σε έντονο κρύο.
 • Λευκή γούνα: χρησιμοποιείται από θηλαστικά για να καμουφλάρονται, να υπερασπίζονται ή να επιτίθεται στη λεία.
 • Λίγα είδη πτηνών: τα πουλιά συνήθως μετακινούνται προς τα νότια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναζητώντας πιο ήπιες θερμοκρασίες.

1. Πολική αρκούδα

Ανάμεσα στα ζώα που ζουν στο αφιλόξενο αρκτικό κλίμα τα πιο γνωστά είναι σίγουρα οι πολικές αρκούδες ( Ursus maritimus ). Αυτές οι λευκές αρκούδες, με την καθαρή τους εμφάνιση, είναι στην πραγματικότητα τα ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα ζώα σε ολόκληρο τον πόλο. Αυτό το είδος αρκούδας ζει μόνο στις αρκτικές περιοχές. Πρόκειται για μοναχικά, ευφυή και πολύ προστατευτικά με τα μικρά τους ζώα, που γεννιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου νάρκης των γονιών τους.

Αυτά τα σαρκοφάγα ζώα του Βόρειου Πόλου τρέφονται με ταράνδους, και μεγάλη ποικιλία άλλων θηλαστικών. Δυστυχώς αυτά τα ζώα, τα πιο εμβληματικά του Βόρειου Πόλου, είναι επίσης εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης . Οι κλιματικές αλλαγές επιβαρύνουν την επιβίωσή τους , λόγω της τήξης του πάγου που αποτελεί το οικοσύστημα τους, αλλά και λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο.

2. Γροιλανδική φώκια

Οι φώκιες είναι ζώα που αφθονούν σε αυτά τα μέρη , καθώς και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου. Οι φώκιες είναι ζώα που ζουν σε ομάδες και τρέφονται με ψάρια και οστρακοειδή. Επιπλέον, αυτά τα θηλαστικά, που ανήκουν στην ομάδα των πτερυγιόποδων, μπορούν να βουτήξουν στο νερό έως 60 μέτρα βάθος και να παραμείνουν για περίπου 15 λεπτά.

Οι Pagophilus groenlandicus είναι  πολυάριθμα ζώα στην Αρκτική και ξεχωρίζουν για το λευκό παλτό τους, το οποίο κατά τη γέννηση είναι κιτρινωπό και γίνεται ασημένιο καθώς γερνούν. Στην ενήλικη μορφή τους μπορούν να ζυγίζουν μεταξύ 400 και 800 κιλών, και να φτάσουν, παρά το μέγεθος, την ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα κολυμπώντας.

Αν και είναι ζώα θήρας, είναι ένα ιδιαίτερα μακρόβιο είδος και ορισμένα φθάνουν ακόμη και τα 50 χρόνια.

3. Μεγάπτερη φάλαινα

Άλλα ζώα που βρίσκονται στα νερά του Βόρειου Πόλου είναι οι φάλαινες και οι μεγάπτερες φάλαινες που είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά στην Αρκτική. Δυστυχώς, ακόμη και αυτά τα μεγάλα κητοειδή απειλούνται σοβαρά από την ανθρώπινη παρουσία και τα περισσότεροι από αυτά βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλου κινδύνου.

Η Megaptera novaeangliae, η οποία παίρνει το όνομα της από τα μεγάλα θωρακικά πτερύγια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδρόβια θηλαστικά. Έχει μήκος περίπου 14 μέτρων και βάρος περίπου 36 τόνους, ακόμη και αν τα είδη που ανήκουν στην Αρκτική μπορούν να φτάσουν ακόμα και 50 τόνους.

Αυτό το είδος μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από την χαρακτηριστική καμπυλότητα που παρατηρείται στο ραχιαίο πτερύγιο. Είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο , παράγει ήχο με υψηλότερο τόνο από τις άλλες φάλαινες και έχει την ικανότητα να κάνει πιρουέτες και άλλες κινήσεις ευελιξίας,λόγω του μεγέθους τους.

4. Θαλάσσιος ίππος

Αυτό το φοβερό σαρκοφάγο, ημι-υδρόβιο ζώο, ζει στις θάλασσες και στις όχθες της Αρκτικής. Ο Odobenus rosmarus ανήκει στην οικογένεια των πτερυγιόποδων και έχει μια πολύ περίεργη εμφάνιση που χαρακτηρίζεται από μεγάλους κυνόδοντες, που μπορεί να φτάσουν το ένα μέτρο.

Όπως και πολλά ζώα του Βόρειου Πόλου, έχει πολύ παχύ δέρμα και το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1700 kg στους αρσενικούς και μεταξύ 400 και 1250 στους θηλυκούς ίππους.

5. Αρκτική αλεπού

Αυτό το ζώο είναι εκπληκτικά όμορφο, με λευκό τρίχωμα και κοινωνικό χαρακτήρα. Ένα άλλο ιδιόμορφο χαρακτηριστικό της αλεπούς της Αρκτικής ( Alopex lagopus ) είναι τα μυτερά και μακρά αυτιά και η μύτη. Δεδομένου ότι είναι ένα νυχτερινό ζώο, η ακοή και η όσφρηση της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Αυτές οι δύο αισθήσεις, της επιτρέπουν να εντοπίζει την τροφή κάτω από τον πάγο και να την κυνηγάει .

Η διατροφή της βασίζεται κυρίως σε φώκιες (οι πολικές αρκούδες συχνά τις κυνηγούν αλλά δεν τις καταναλώνουν καθόλου) και τα ψάρια. Στην πραγματικότητα επομένως, αν και είναι ζώο μέτριου μεγέθους, με βάρος μεταξύ 3 και 9 κιλών, η αρκτική αλεπού είναι ένας φυσικός θηρευτής με λίγους ανταγωνιστές σε αυτήν την περιοχή που είναι τόσο αφιλόξενη.

Άλλα ζώα του Βόρειου Πόλου

Εκτός από τα ζώα που αναφέρονται παραπάνω, η αρκτική πανίδα περιλαμβάνει επίσης αυτά τα ζώα του Βόρειου Πόλου:

 1. Monodon monoceros
 2. Otariinae
 3. Mirounga
 4. Delphinapterus leucas
 5. Rangifer tarandus
 6. Canis lupus arctos
 7. Sterna paradisaea
 8. Lepus arcticus
 9. Cyanea capillata
 10. Bubo scandiacus
 11. Ovibos moschatus
 12. Lemmus lemmus

Τέλος, για να διευκρινιστούν ενδεχόμενες παρανοήσεις, είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχουν πιγκουίνοι στο Βόρειο Πόλο . Στην πραγματικότητα αυτά τα πουλιά  ζουν στις περιοχές της Ανταρκτικής και του νότιου ημισφαιρίου γενικότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here