Ο ανάστροφος πταρμός είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο σκύλος επαναλαμβάνει συχνές και γρήγορες εισπνοές βγάζοντας έναν «τρομακτικό» ήχο, που σε συνδυασμό πολλές φορές με τις απότομες κινήσεις του σώματος του, μας δίνει την εντύπωση ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει και υποφέρει, όπως φαίνεται στο βίντεο. Αυτή η κατάσταση προκύπτει όταν διεγείρεται το σημείο του ρινοφάρυγγα, είτε από απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του χώρου, είτε κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του νερού και άλλες φορές από απροσδιόριστη αιτία.

Συνήθως τα επεισόδια διαρκούν από 5 μέχρι 20 δευτερόλεπτα και σε σπάνιες περιπτώσει μπορεί να φτάσουν τα 2 λεπτά. Εάν δεν συνοδεύονται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, ο σκύλος ηρεμεί και μαζί με αυτόν και ο ιδιοκτήτης του. Στην περίπτωση αυτή το επεισόδιο χαρακτηρίζεται φυσιολογικό και ακίνδυνο. Ασφαλώς πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας πως εάν επαναλαμβάνεται συχνά ή τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο και έχουν αυξανόμενη ένταση, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας για περαιτέρω έλεγχο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο, επειδή η περιγραφή του επεισοδίου δεν είναι εύκολη, να καταγράψουμε με το κινητό τον σκύλο μας σε βίντεο και να το δείξουμε στον γιατρό.

Πιστεύετε πως υπάρχουν ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης που βοηθούν τον σκύλο να ηρεμήσει και τους αναφέρουμε παρακάτω:

1.  Απαλή μάλαξη στον λαιμό. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανάστροφου πταρμού προκαλούνται από κάποιο ερεθισμό στην οδό διέλευσης του αέρα, ένα απαλό μασάζ στο λαιμό μπορεί να τον ανακουφίσει και να επιταχύνει την ολοκλήρωση του επεισοδίου. Ταυτόχρονα μιλήστε του ήρεμα ώστε να καταλάβει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

2. Ακουμπήστε την μύτη.  Με τον δείκτη και τον αντίχειρα σας ακουμπήστε στιγμιαία τα δύο ρουθούνια του. Αυτή η απαλή επαφή, θα οδηγήσει τον σκύλο να καταπιεί ακούσια, πράγμα που μπορεί να τελειώσει το επεισόδιο, λειτουργώντας προσωρινά ως καταπραϋντικό στον ερεθισμένο του λαιμό. Μην πιέσετε δυνατά γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στη μύτη του σκύλου και μην κρατήσετε τα ρουθούνια του για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο γιατί μπορεί να πανικοβληθεί.

3. Δώστε στον σκύλο σας καθαρό αέρα. Μερικά σκυλιά είναι πιθανό να παρουσιάσουν ανάστροφο πταρμό όταν δεν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Έτσι για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε ένα χώρο με καπνό ή σκόνη και αρχίσει ένα επεισόδιο, η μετακίνηση του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να το σταματήσει. Σημειώστε ότι τα σκυλιά συνήθως δεν θα κινηθούν οικειοθελώς κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, έτσι ίσως θα πρέπει να πάρετε αγκαλιά τον σκύλο σας και να τον μεταφέρετε στον καθαρό αέρα. Σηκώστε τον προσεκτικά και μιλήστε του με ηρεμία καθώς το κάνετε.

Σε κάθε περίπτωση αναζητείστε στο ίντερνετ για επεισόδια ανάστροφου πταρμού, να γνωρίζετε τον ήχο και την εικόνα του σκύλου εκείνη την στιγμή, ώστε να μην μπερδέψετε τα συμπτώματα με πνιγμό ή την περίπτωση αδυναμίας αναπνοής.

Ωστόσο, εάν τα χείλη του σκύλου αρχίσουν να γίνονται μπλε ή δείχνουν άλλα σημάδια πνιγμού, αντιδράστε άμεσα.

πληροφορίες από wikihow.pet

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here