Η Μποτσουάνα άρει την απαγόρευση του κυνηγιού ελεφάντων, μετά από την πενταετή αναστολή!

Οι αξιωματούχοι της χώρας ενημέρωσαν ότι, «μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση της Μποτσουάνα αποφάσισε την άρση της αναστολής κυνηγιού», με δήλωση που δημοσίευσε στις 22 Μαίου 2019 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης Φυσικών Πόρων και Τουρισμού της Μποτσουάνα.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα  από τους υπερασπιστές της αναστολής, οι οποίοι ανησυχούν ότι αυτή η απόφαση θα αυξήσει τη λαθροθηρία.

Η Μποτσουάνα θεωρείται ότι φιλοξενεί περίπου 130.000 ελέφαντες που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των ελεφάντων στην Αφρική. Ενώ η χώρα ήταν από καιρό ένα ασφαλές καταφύγιο για τα ζώα, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη λαθροθηρία του ελεφαντόδοντου που έχει εξαλείψει το ένα τρίτο των ελεφάντων της ηπείρου κατά την τελευταία δεκαετία.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα», μια οργάνωση για την διατήρηση των ελεφάντων, πραγματοποίησε μια εναέρια έρευνα και υποστήριξε ότι εντόπισε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές ελεφάντων μέχρι σήμερα, με περίπου 87 από τα μεγαλοπρεπή ζώα να έχουν θανατωθεί στη Μποτσουάνα.  Αργότερα ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μποτσουάνα αμφισβήτησαν αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι «Ελέφαντες Χωρίς Σύνορα υπερβάλλουν με τους αριθμούς.»

Η απαγόρευση κυνηγιού αρχικά τέθηκε σε ισχύ το 2014 από τον πρώην πρόεδρο και τον οικονομολόγο Ian Khama. Ωστόσο, ο σημερινός πρόεδρος Mokgweetsi EK Masisi, είχε συστήσει μία επιτροπή εδώ και ένα χρόνο για να συζητήσει για τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της απαγόρευσης.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα, για να αιτιολογήσει την άρση της απαγόρευσης ,αναφέρει πως υπάρχει αύξηση του αριθμού των ελεφάντων στη χώρα που ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, αλλά και το βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί ελεφάντων.

Ο πρόσφατες ξηρασίες οδήγησαν τους ελέφαντες να αναζητήσουν νερό σε περιοχές που δεν πήγαιναν προηγουμένως, σύμφωνα με την National Geographic . Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη επαφή με τους ανθρώπους, με τρόπο τέτοιο που απειλεί τις ανθρώπινες ζωές, τις καλλιέργειες και την περιουσία, σύμφωνα με το Nat Geo.

Η επιτροπή η οποία σχηματίζεται από τις τοπικές αρχές, τις κοινότητες που έχουν πληγεί από τους ελέφαντες και κάποιους ερευνητές, κατέληξε στη «γενική συναίνεση … ότι η απαγόρευση της θήρας πρέπει να αρθεί», σύμφωνα με τη δήλωση και πως η αποκατάσταση του κυνηγιού θα γίνει «με τακτικό και ηθικό τρόπο». Παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι δεν διευκρίνισαν ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος.

Οι επικριτές όπως η Paula Kahumbu, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wildlife Direct, έγραψε σε ένα  tweet «το κυνήγι των ελεφάντων στη Μποτσουάνα δεν θα μειώσει τις συγκρούσεις των ελεφάντων με τους ανθρώπους».

Αυτό συμβαίνει επειδή «κανένας κυνηγός δεν θέλει να πάει στο χωριό, το μόνο που θέλει είναι οι χαυλιόδοντες», είπε. Αλλά επίσης τόνισε πως, «το κυνήγι προκαλεί σοβαρό στρες που κάνει τους ελέφαντες πολύ πιο επικίνδυνους».

Σε ένα ξεχωριστό tweet είπε, «Να περιμένετε την επόμενη μαζική σφαγή».

πηγή: livescience.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here