Όσο περισσότερο αισθανόμαστε ότι οι καρδιές μας σέρνουν όταν συναντάμε ένα τρίποδο, οι φίλοι μας με τρία πόδια και σκύλους τείνουν να είναι πιο μη ικανοποιημένοι.

«Ως επί το πλείστον, κατά την ενασχόληση μου με τα τρίποδα κατοικίδια, έχω διαπιστώσει ότι οι μόνοι που γνωρίζουμε ότι τους λείπει ένα άκρο είμαστε εμείς», λέει ο Δρ. Jeff Werber , βραβευμένος με Emmy κτηνίατρος και συγγραφέας που εδρεύει στο Λος Άντζελες .

Ακόμα κι έτσι οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες συχνά αναρωτιούνται εάν ένα κατοικίδιο -σκύλος ή γάτα- με τρία πόδια, θα απαιτούσε μεγαλύτερη κτηνιατρική δαπάνη και πιο εκτεταμένη φροντίδα.

Είτε έχετε ένα τρίποδο κατοικίδιο ζώο, είτε θέλετε να υιοθετήσετε ένα, εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα που χρειάζονται ώστε να απολαμβάνουν μία ζωή με υγεία και ευεξία.

 

Κτηνιατρική φροντίδα για σκύλους και γάτες με τρία πόδια

Σε γενικές γραμμές οι τρίποδοι σκύλοι και οι γάτες, δεν χρειάζονται ειδική κτηνιατρική φροντίδα μετά τον αρχικό ακρωτηριασμό και την αποκατάσταση. Αυτό συνήθως αποτελεί έκπληξη για τους ιδιοκτήτες αυτών των ζώων, λέει ο Δρ Werber.

«Δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα κτηνιατρικά έξοδα που σχετίζονται με τη φροντίδα ενός τρίποδου κατοικίδιου», λέει ο Δρ Werber, και συνεχίζει λέγοντας πως, «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι συνήθως ο πελάτης, όχι το κατοικίδιο ζώο. Τα τρίποδα σκυλιά και οι γάτες συνήθως τα πηγαίνουν περίφημα. «

Μια πιθανή εξαίρεση, σημειώνει ο κτηνίατρος και συγγραφέας , Δρ Jennifer Coates, είναι ότι «τα τρία πόδια των ζώων ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και άλλων κοινών προβλημάτων καθώς μεγαλώνουν, λόγω αλλαγών στη στάση και την γεωμετρία τους». Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να διαχειριστούν ή και να αποτρέψουν τέτοιες καταστάσεις.»

 

Ζητήματα υγείας για τα τρίποδα σκυλιά και γάτες

Παρόλο που μπορεί να μην έχετε επιπλέον κτηνιατρικά έξοδα, όταν υιοθετήσετε κατοικίδια με τρία πόδια, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να εξασφαλίσετε την υγεία και την άνεση τους.

 

Κρατώντας τις μεγαλύτερες φυλές άνετες

Το μέγεθος και η ανατομία κάποιων ζώων μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα. Ενώ τα μικρότερα κατοικίδια ζώα τείνουν να προσαρμόζονται εύκολα, οι μεγαλύτερες φυλές μπορεί να θέλουν περισσότερο χρόνο να στηριχτούν στα τρία πόδια, εξηγεί ο Δρ Werber.

Συγκεκριμένα, τα σκυλιά με μικρά πόδια και μακρύ κορμό, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στην πλάτη. «Για σκύλους όπως οι Dachshunds , οι οποίοι είναι επιρρεπείς στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, η έλλειψη άκρων μπορεί να βλάψει υπερβολικά την πλάτη τους», λέει.

Επίσης, μερικά από τα τρίποδα κατοικίδια, μπορεί να κάνουν πρήξιμο στο δέρμα τους όταν ξαπλώνουν λόγω μιας άνισης κατανομής βάρους, σημειώνει ο Δρ Werber. Η χρήση εξαιρετικά μαλακών στρωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Διατήρηση της υγείας των τρίποδων ζώων

Όταν πρόκειται για την υγεία των αρθρώσεων, οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων με τρία πόδια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Ενώ οι περισσότερες φυσικές δραστηριότητες είναι ίδιες και για τα ζώα με τρία πόδια , εντούτοις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής σε σχέση με ένα τετράποδο ζώο», λέει η Dr. Amanda Landis-Hannah, DVM, ανώτερος υπεύθυνος κτηνιατρικών υπηρεσιών για την PetSmart Charities . «Η αρθρικές ασθένεις όπως η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εξουθενωτικές.»

Η ενεργητικότητα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση κοινών προβλημάτων άρθρωσης σε σκύλους, λέει ο Δρ Werber. «Δώστε συμπληρώματα στον σκύλο σας, όπως η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη και το MSM, για να υποστηρίξετε την υγεία των αρθρώσεων», λέει. Παρόμοια συμπληρώματα είναι διαθέσιμα και ειδικά σχεδιασμένα για γάτες.

Ο κτηνίατρος σας μπορεί επίσης να προτείνει συμπλήρωμα από λάδι ψαριού. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στο ιχθυέλαιο, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας σε σκύλους και πιθανώς και σε γάτες, αν και δεν έχει γίνει έρευνα αφορά συγκεκριμένα σε αυτές.

Διαχείριση βάρους για κατοικίδια με ειδικές ανάγκες

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση της αρθρικής υγείας.

«Κάθε σκύλο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του, είναι προτιμότερο να τον κρατάμε σε αδύνατη μορφή, καθώς το βάρος επιδεινώνει την κατάσταση», λέει ο Δρ Werber.

Περισσότερο βάρος σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, οι οποίες έχουν ήδη καταπονηθεί σε σκύλους και γάτες με τρία πόδια, προειδοποιεί ο Δρ Landis-Hannah. «Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει παρουσία δευτερογενών ζητημάτων υγείας και μπορεί να μειώσει την ποιότητα ή τη διάρκεια ζωής», λέει. «Είναι σημαντικό να μεριμνάτε συνεχώς για την φροντίδα των κατοικίδιων σας».

Ο Dr. Coates προσθέτει: «Το υπερβολικό σωματικό λίπος επίσης προάγει τη φλεγμονή στο σώμα, το οποίο είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένας σκύλος ή μία γάτα που κινδυνεύουν από παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα».

 

Άσκηση τρίποδων σκύλων και γατών

Τα κατοικίδια με τρία πόδια είναι απολύτως ικανά ώστε να ασκηθούν, λέει ο Δρ. Werber και θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να το κάνουν.

«Είναι σημαντικό για ένα τρίποδο κατοικίδιο να μένει ενεργοποιημένο και να έχει ελεγχόμενη μυική λειτουργία», λέει ο Δρ Werber. Ισχυροί μύες βοηθούν στη στήριξη των αρθρώσεων στο πίσω μέρος ή στα υπόλοιπα άκρα που μπορεί να είναι υπό υπερβολική πίεση.

Τα κατοικίδια αυτά μπορεί να κουραστούν πιο γρήγορα από τους αντίστοιχα με τέσσερα πόδια, λέει ο Δρ Werber. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματος του ζώου σας και προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση κατά τους περιπάτους και το παιχνίδι.

Για τα κατοικίδια ζώα με μειωμένη κινητικότητα – όπως τα τρίποδα ή τα ζώα με μόνο δύο άκρα – τα ειδικά σχεδιασμένα αξεσουάρ μπορεί να είναι χρήσιμα για την άσκηση, λέει ο Δρ Werber.

 

Βοηθητικά εργαλεία και τροποποιήσεις στο σπίτι για τρίποδα σκυλιά και γάτες

Πολλά τρίποδα, γάτες και σκυλιά, μπορούν να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την κινητικότητα τους και να καταστήσετε την διαμονή τους πιο εύκολη.

«Ένα στοιχεία που πρέπει να εξετάσετε στο σπίτι είναι η πρόσφυση. Όταν τα κατοικίδια ζώα έχουν καλή πρόσφυση, είναι λιγότερο πιθανό να γλιστρήσουν «, λέει ο Δρ Landis-Hannah. «Αναζητείστε προϊόντα για να αυξήσετε την πρόσφυση.»

Ειδικές κάλτσες και μποτάκια σκύλου, μπορούν να αυξήσουν την πρόσφυση σε σκληρά δάπεδα. Εάν το τρίποδο σας είναι ηλικιωμένο, είναι καλό να εγκαταστήσετε χαλιά και διαδρόμους σε όλο το σπίτι για να υπάρχει επιπλέον σταθερότητα, σημειώνει ο Δρ Landis-Hannah.

Για τα κατοικίδια ζώα που έχουν πρόβλημα στο άλμα, οι ειδικές ράμπες γάτας ή σκύλου μπορούν να τους επιτρέψουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα τους σημεία, στον καναπέ ή στο περβάζι.

Οι αναπηρικά καροτσάκια για σκύλους, μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια να περιηγηθούν σε οποιοδήποτε έδαφος, από τα πεζοδρόμια μέχρι τα μονοπάτια πάρκων και στις παραλίες.

Με κάποιες μικρές τροποποιήσεις στο σπίτι, τα εργαλεία κινητικότητας και την τυπική κτηνιατρική φροντίδα, τα τρίποδα κατοικίδια μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα ζωής με τους τετράποδους φίλους τους.

πηγή 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here