Τα κουνέλια είναι μοναδικά κατοικίδια ζώα, που έχουν ειδικές ανάγκες για να ζήσουν μια μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Εδώ σας παρουσιάζουμε ορισμένες γενικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να φροντίσετε ένα για ένα κατοικίδιο κουνέλι, σύμφωνα με το myhouserabbit.com.

Βήμα 1: Ρύθμιση ασφαλούς εσωτερικού χώρου

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το που θα στεγάσετε τα κουνέλια μέσα σε ένα σπίτι. Μπορούν να ζήσουν ελεύθερα σε ένα δωμάτιο ή δωμάτια, που είναι κατάλληλα για κουνέλια ή μπορούν να παραμένουν σε ένα μεγάλο κλουβί κουνελιού. Εάν ζήσουν σε κλουβί, ο χώρος τους θα πρέπει να είναι πάντα αρκετά μεγάλος ώστε να μπορούν να κινούνται με άνεση και θα πρέπει να αφήνονται ελεύθερα για τουλάχιστον μερικές ώρες καθημερινά ώστε να ασκηθούν.

Βεβαιωθείτε ότι η κύρια θέση του κουνελιού σας δεν είναι απομονωμένη από εσάς και την οικογένειά σας. Ένα οικογενειακό δωμάτιο ή ένα καθιστικό είναι μια καλή επιλογή.

Βήμα 2: Προστατεύστε το σπίτι σας

Τα κουνέλια χρειάζονται χώρο για να τρέξουν και να εξερευνήσουν. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος για το κατοικίδιο σας, αλλά και να προστατεύσετε τα υπάρχοντά σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε προσεκτικά την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των καλωδίων με πλαστικές ή εύκαμπτες σωληνώσεις ή θα πρέπει να ανυψώσετε τα καλώδια μακριά από το κουνέλι σας.

Επειδή το κουνέλι σας θα θέλει να μασήσει ότι βρίσκει μπροστά του θα πρέπει επίσης να αποκλείσετε ορισμένες περιοχές. Μερικές από αυτές τις περιοχές είναι τα «πόδια» των κρεβατιών, αντικείμενα σε ράφια, φυτά και άλλα.

Βήμα 3: Παρέχετε σανό

Η διατροφή ενός κουνελιού πρέπει να αποτελείται κυρίως από σανό. Φρέσκος σανός και χόρτο πρέπει να παρέχεται στα κουνέλια ανά πάσα στιγμή. Συμπληρώστε το χόρτο του κουνελιού σας με φρέσκα λαχανικά (σε περιορισμένες ποσότητες για ενήλικα κουνέλια) και νερό καθημερινά. Χρειάζονται τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Βήμα 4: Φτιάξτε έναν «κάδο απορριμάτων»

Τα κουνέλια έχουν μια φυσική συνήθεια και συχνά ουρούν και τρώνε στο ίδιο σημείο. Επωφεληθείτε από αυτό με τη δημιουργία ενός μικρού κουτιού απορριμάτων ή ενός ρηχού κάδου κοντά στα δοχεία τροφίμων και νερού.

Τοποθετήστε ένα λεπτό στρώμα από εφημερίδες στο κάτω μέρος του κουτιού και στη συνέχεια, τοποθετήστε σανό στην κορυφή του.  Επαναλαμβάνοντας, επειδή στα κουνέλια αρέσει να τρώνε και να αποβάλλουν ταυτόχρονα, αυτό θα ενθαρρύνει την συνήθεια χρήσης του κάδου απορριμάτων.

Βήμα 5: Παροχή ερεθισμάτων

Τα κουνέλια μπορούν να βαρεθούν εύκολα. Όχι μόνο χρειάζονται χώρο για άσκηση, αλλά χρειάζονται και ψυχική διέγερση. Τα κάγκελα από χαρτόνι είναι εξαιρετική επιλογή, επειδή τα κουνέλια περνούν πολλές ώρες μασώντας τα πάντα. Τα κάγκελα από χαρτόνι παρέχουν επίσης ένα ήσυχο καταφύγιο για το κουνέλι όταν είναι απαραίτητο.

Μπορείτε επίσης να παρέχετε μια ποικιλία παιχνιδιών για το κουνέλι σας, έτσι ώστε να κρατάτε ζωντανό το ενδιαφέρον του.

Βήμα 6: Περιποιηθείτε το κουνέλι σας

Τα κουνέλια είναι καθαρά ζώα από τη φύση τους και πλένονται συχνά. Παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίσετε να φροντίζετε το κουνέλι σας σε τακτική βάση. Είναι σημαντικό να το βουρτσίζετε για να απομακρύνετε την υπερβολική γούνα, καθώς αν και αποβάλλει μεγάλες τριχόμπαλες, μπορεί καταπίνοντας υπερβολική ποσότητα τρίχας να αντιμετωπίσει σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Η τακτική περιποίηση των νυχιών είναι επίσης σημαντική επειδή τα μακριά νύχια μπορεί να γδέρνουν πράγματα ή και να γυρίσουν μπαίνοντας στο πόδι του κουνελιού σας.

Βήμα 7: Πηγαίνετε το κουνέλι σας σε έναν κτηνίατρο

Τα κουνέλια είναι ζώα θηράματα και έτσι το ένστικτο τους είναι να κρύβουν πιθανά συμπτώματα ασθένειας. Πρέπει να παρατηρείτε το κουνέλι σας να τρώει, να πίνει, να ενεργείται και να ουρεί τακτικά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Εκτός από όταν εντοπίσετε πως κάτι δεν πάει καλά, είναι επίσης απαραίτητο να πηγαίνετε το κουνέλι σας για τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους. Ο κτηνίατρος μπορεί να ελέγξει τα αυτιά, τα μάτια, τα δόντια και το έντερο για να βεβαιωθεί ότι το κουνέλι είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, σκεφτείτε να στειρώσετε κουνέλι σας. Η στείρωση μπορεί να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά, και να βελτιώσει τη γενική υγεία του.

Βήμα 8: Κατανοήστε τη γλώσσα και τη συμπεριφορά των κουνελιών

Τα κατοικίδια κουνέλια διαφέρουν από τις γάτες και τα σκυλιά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο που σκέφτονται, ώστε εσείς και το κουνέλι σας να ζήσετε μαζί μια ευτυχισμένη ζωή. Κατανοώντας και προωθώντας τις φυσικές κλίσεις του κουνελιού σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here