Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται στροφή γνωστών οίκων μόδας, σε ότι αφορά στη χρήση αληθινής γούνας στις κολεξιόν τους. Χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα εάν πρόκειται για αυθόρμητη πρωτοβουλία που εδράζεται στην οικολογική συνείδηση ή για μία αναγκαστική  προσαρμογή  κατόπιν πιέσεων από οργανώσεις αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες  των  καταναλωτών, σε κάθε περίπτωση γίνεται ένα μεγάλο βήμα ώστε να σταματήσει η θυσία, ο βασανισμός και η κακομεταχείριση των ζώων, στον βωμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Σύμφωνα με το ipop.gr, η τάση αυτή έγινε ιδιαιτέρως αισθητή τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν το London fashion week αποτέλεσε την πρώτη εβδομάδα μόδας στην ιστορία στην οποία δεν εμφανίστηκε στην πασαρέλα καμία αληθινή γούνα!

Εκτός από ορισμένα δυνατά brand names στον χώρο της μόδας που έχουν σταματήσει τη χρήση αληθινής γούνας τα προηγούμενα χρόνια, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Vivienne Westwood, Giorgio Armani , J.Crew,

υπάρχουν επίσης και οι σχεδιαστές που είχαν ανακοίνωσε ότι την περίοδο 2018-2019 θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Αυτοί είναι οι Chanel, Jean Paul Gaultier, Coach ,Gucci, Michael Kors Victoria Beckham, Burberry, Jimmmy Choo, Versace, John Galliano , Phillip Lim, Diane von Furstenberg.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως οι Stella McCartney και Kate Spade δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση δέρματος και γούνας ζώου.

Γνωστές αλυσίδες επίσης ,όπως οι MANGO,ZARA,H&M,GAP,Topshop,Urban Outfitters, έχουν ήδη ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα τα τελευταία χρόνια και έχουν ήδη απομακρυνθεί από την παρωχημένη αισθητική που προσδίδει η εικόνα της αληθινής γούνας.

Μία ακόμα ένδειξη ότι η μόδα της γούνας αποτελεί παρελθόν, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της Νορβηγίας να καταργήσει σταδιακά τα εκτροφεία αλεπούδων και μινκ έως το 2025. Πρόκειται για μία κίνηση που προβλημάτισε τους παραγωγούς της χώρας από τη μία και ικανοποίησε τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων από την άλλη.

Ο Guardian αναφέρει, πως το αποκορύφωμα για τις φάρμες αλεπούδων στη Νορβηγία καταγράφηκε το 1939, λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η χώρα ήταν η δεύτερη παραγωγός με περίπου 20000 φάρμες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here