Γνωρίζετε ότι είναι πολύ λίγες οι ασθένειες που επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τους ανθρώπους; Συχνά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να προσβληθούν από ασθένειες «δικές μας» όπως το κρύωμα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο, έχουν τις αιτίες τους στη γήρανση ή την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος κάτι που συμβαίνει και στα ζώα. Σε αυτό το άρθρο θα απαντηθεί η ερώτηση, εάν υπάρχουν ζώα με σύνδρομο Down, σύμφωνα με το animalpedia.it.

Τι είναι το σύνδρομο Down;

Πριν να δούμε αν υπάρχουν ζώα με σύνδρομο Down, πρέπει να γνωρίσουμε την παθολογία και να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί που το προκαλούν στον άνθρωπο.

Η γενετική πληροφορία των ανθρώπων περιέχεται στα χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα είναι δομές που σχηματίζονται από DNA και πρωτεΐνες που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης και που περιέχουν τη γενετική αλληλουχία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι υπεύθυνα για τη φύση του ανθρώπινου οργανισμού και συχνά κάποιες ασθένειες.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων και το σύνδρομο Down είναι μια ασθένεια γενετική, διότι εκείνοι που έχουν προσβληθεί έχουν ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21 (αντί να είναι 2, τα χρωμοσώματα είναι 3). Αυτή η κατάσταση που προκαλεί το σύνδρομο Down, είναι γνωστή ως τρισωμία του χρωμοσώματος 21.

Αυτή η αλλαγή είναι υπεύθυνη για τα φυσικά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τα άτομα με σύνδρομο Down, που συνοδεύεται από έναν ορισμένο βαθμό αναπηρίας στο γνωστικό επίπεδο και τις αλλαγές στην ανάπτυξη και μυϊκού ιστού. Επιπλέον, το σύνδρομο Down συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Μπορεί τα ζώα να έχουν σύνδρομο Down;

Ας φτάσουμε στο σημείο του θέματος. Δεν υπάρχουν ζώα με σύνδρομο Down. Έιναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη ασθένεια, επειδή η οργάνωση των χρωμοσωμάτων στους ανθρώπους είναι διαφορετική από αυτή των ζώων.

Ωστόσο, φυσικά τα ζώα διαθέτουν επίσης κάποια γενετική πληροφορία που οργανώνεται ακολουθώντας μια συγκεκριμένη αλληλουχία και το DNA του γορίλα για παράδειγμα, είναι κοινό με αυτό του ανθρώπου σε ποσοστό 97-98%. Τα ζώα έχουν επίσης χρωμοσώματα, αλλά τα ζεύγη διαφέρουν ανάλογα με τα είδη. Γι ‘αυτόν τον λόγο, είναι πιθανό να πάσχουν από κάποιο είδος χρωμοσωμικής τρισωμίας που μεταφράζεται σε προβλήματα, γνωστικές και φυσιολογικές δυσκολίες ή σε ανατομικές αλλοιώσεις που του δίνουν μια χαρακτηριστική εμφάνιση.

Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, με τα εργαστηριακά ποντίκια που μπορεί να παρουσιάσουν τρισωμία στο χρωμόσωμα 16. Για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα ζώα και το σύνδρομο Down, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι τα ζώα μπορούν να υποβληθούν σε γενετικές αλλοιώσεις και τρισωμίες σε ορισμένα χρωμοσώματα, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το σύνδρομο Down, μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους και περιλαμβάνει τρισωμία στο χρωμόσωμα 21.

πηγή φωτογραφίας: bigcatrescue.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here