Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει μια χώρα στην οποία δεν θα ακούσετε για περιστατικά κακοποίησης ζώων και δεν θα δείτε κάποιο άρρωστο ή υποσιτισμένο τετράποδο πλάσμα να πληρώνει για την ανοησία και την ανευθυνότητα κάποιου δίποδου συγκάτοικου του στον πλανήτη;  Ουτοπικό;

Για την ελληνική πραγματικότητα ίσως, σίγουρα όμως όχι για την ολλανδική!

Η Ολλανδία υποστηρίζει πως είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς αδέσποτα και αν ρίξουμε μια μάτια στα μέτρα που έχει λάβει, είναι διόλου απίθανο να συμβαίνει αυτό.

Πρώτα απ ‘όλα λοιπόν, το κράτος παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να στειρώσουν αλλά και να ¨τσιπάρουν¨ δωρεάν τα ζώα τους, κάτι που εξ ορισμού σημαίνει πως μειώνεται η πιθανότητα υπερπληθυσμού τους.

Επιπλέον, θέλοντας να δημιουργήσουν μία κουλτούρα γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, ψήφισαν νόμους που επιβάλλουν πολύ υψηλούς φόρους στις αγορές σκύλων, ενώ αντίθετα δίνεται η δυνατότητα υιοθεσίας, από ένα από τα 200 καταφύγια σκυλιών που υπάρχουν στη χώρα.

Η αστυνομία ζώων που δημιουργήθηκε το 2010, κάνει συνεχώς ελέγχους και ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση που αφορά σε κακοποίηση ή εντοπισμό αδέσποτων ζώων, ζώα τα οποία τα αναλαμβάνει το κράτος και τα φροντίζει μέχρι να υιοθετηθούν.

Από τις κορυφαίες κινήσεις που έκανε το ολλανδικό κράτος, είναι η θέσπιση πολύ αυτηρών  ποινών για την κακοποίηση. Όποιος αποδειχθεί πως κακοποίησε ή εγκατέλειψε  ζώο, τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα και φυλάκιση.

Με κανόνες, έλεγχο και τιμωρία όπου χρειάζεται, οι Ολλανδοί έχουν αποκτήσει τη σωστή νοοτροπία και αναγνωρίζουν πως τα ζώα είναι αθώα συναισθανόμενα πλάσματα, που βιώνουν τον πόνο και τον τρόμο ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Έτσι, περνώντας τα χρονια, τα παιδιά μαθαίνουν μεγαλώνοντας πως ο σεβασμός και η φροντίδα στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και η χώρα αυτή έχει να υπερηφανεύεται για την ποιότητα των πολιτών της σε αυτό τον τομέα!

Το ποσοστό των Ολλανδών που έχουν κατοικίδια είναι εξαιρετικά υψηλό, με τους ίδιους  να βγαίνουν κερδισμένοι, αφού μόνο οποίος συμβιώσει με ένα κατοικίδιο μπορεί να καταλάβει τα οφέλη της κίνησης αυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here