Η Ιαπωνία έβαλε μπροστά για το πρώτο κυνήγι φαλαινών, μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Συνολικά 7 φαλαινοθηρικά πλοία έφυγαν σήμερα από λιμάνια της Ιαπωνίας για το πρώτο κυνήγι και επιτρέπεται να αλιεύσουν έως και 227 φάλαινες μέχρι το τέλος του έτους.

Η φαλαινοθηρία γίνεται για εμπορικούς σκοπούς, ώστε να πωλείται λίπος, κρέας και αλλά παράγωγα και έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1800.

Το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας που έχει ως καθήκον να φροντίζει για τη διατήρηση του είδους της φάλαινας, απαγόρευσε την εμπορική φαλαινοθηρία μέχρι να επανέλθει ο πληθυσμός σε ασφαλή επίπεδα, επιτρέποντας μόνο κάποιες εξαιρέσεις για επιστημονικούς σκοπούς.

Ωστόσο, στις 30 Ιουνίου, η Ιαπωνία αποχώρησε από την επιτροπή μετά από περισσότερα από 60 χρόνια.

Κάποιες κοινοτητες στην Ιαπωνία κυνηγούν και τρώνε φάλαινες εδώ και πολλά χρόνια, αφού όταν ο ιαπωνικός πληθυσμός αγωνιζόταν να βρει τροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κρέας φαλαινών ήταν η μεγαλύτερη πηγή κρέατος στην Ιαπωνία.

Παρόλο που δεν καταναλώνεται στις ίδιες ποσότητες σήμερα, οι Ιάπωνες θεωρούν πως οι άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να τους υπαγορεύουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να τρώνε.

Το ιαπωνικό υπουργείο αλιείας λέει ότι το κυνήγι θα περιορίζεται στα ιαπωνικά ύδατα και σε τρία είδη φαλαινών που δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αφού θεωρείται πως η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος του πολιτισμού των φαλαινοθηρικών χωρών και πρέπει να διατηρηθεί.

Οι οργανισμοί προστασίας αναφέρουν πως η επανεκκίνηση της εμπορικής φαλαινοθηρίας είναι ένα βήμα προς τα πίσω, ενώ η Greenpeace τονίζει ότι οι φάλαινες είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του ωκεανού και πως ήδη αντιμετωπίζουν πολλές άλλες απειλές.

Αναφέρεται επίσης, πως υπάρχει η ανησυχία ότι άλλες χώρες που τάσσονται υπέρ της φαλαινοθηρίας, όπως η Ρωσία, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here