Πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε για δεύτερη φορά τα σάλια του σκύλου μας πριν του δώσουμε ένα φιλί. Το ότι οι άνθρωποι εκφράζουν έντονα τα συναισθήματα τους στα ζώα τους, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, αυτό που είναι επίσης συνηθισμένο, είναι η έλλειψη γνώσης γύρω από το σάλιο των σκύλων, τα βακτήρια του, και τον τρόπο που αυτό επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα κατοικίδια ζώα.

 

Διαβάστε 5 πράγματα για το σάλιο του σκύλου σας, που ίσως δεν γνωρίζετε:

1.Το σάλιο του σκύλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών του                   

 Το σάλιο που βρίσκεται στο στόμα των σκύλων είναι καταλληλότερο για την πρόληψη κοιλοτήτων σε σχέση με το ανθρώπινο σάλιο.

«Το ανθρώπινο σάλιο έχει PH από 6,5 έως 7», λέει ο Dr. Colin Harvey, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και οδοντιατρικής στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

«Το σάλιο των σκύλων και γενικότερα των σαρκοφάγων, είναι ελαφρώς αλκαλικό με PH γύρω στο 7,5 με 8 . Η σημασία αυτής της διαφοράς είναι ότι τα σκυλιά έχουν οδοντικές αλλοιώσεις τόσο συχνά όσο οι άνθρωποι. Η ελαφρώς αλκαλική φύση του σάλιου του σκύλου,τον  προστατεύει από τα οξέα που παράγονται από μερικά βακτήρια που είναι η αιτία της διαβρώσεως του σμάλτου του δοντιού.»

2.Το σάλιο βοηθά τα σκυλιά με την πέψη, αλλά όχι με τον τρόπο που νομίζετε

 «Δεν υπάρχουν πεπτικά ένζυμα στο σάλιο των σκύλων», λέει ο Harvey.

«Είναι καθαρά σχεδιασμένο για να οδηγήσει το φαγητό στο στομάχι, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης.»

Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν χρειάζεται να μασούν το φαγητό τους, να μαλακώνει με σάλιο και να αρχίζει η διαδικασία της πέψης. Το στομάχι και το έντερο ενός σκύλου μπορούν να κάνουν όλη την απαραίτητη δουλεία. Η λειτουργία του σάλιου του σκύλου, είναι απλώς η μετακίνηση του φαγητού στον οισοφάγο.

3.Το σάλιο σκύλου είναι αντιβακτηριδιακό

«Το σάλιο του σκύλου περιέχει χημικές ουσίες που είναι αντιβακτηριδιακές και είναι εξαιρετικά απίθανο το σάλιο από μόνο του να είναι άμεση αιτία μόλυνσης», λέει ο Harvey.

«Συχνά βλέπετε τα σκυλιά να γλείφουν τα τραύματα τους και αυτό είναι μια δράση καθαρισμού και μια αντιβακτηριδιακή δράση, για να βοηθήσουν στην επούλωση μιας επιφανειακής πληγής.»

Φυσικά το γλείψιμο δεν θα θεραπεύσει όλες τις επιφανειακές μολύνσεις στους σκύλους, έτσι οι κτηνιατρικές επισκέψεις είναι συχνά απαραίτητες.

4.Το «φιλί» του σκύλου μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στους ανθρώπους 

Το γεγονός ότι το σάλιο του σκύλου έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ,δεν σημαίνει ότι τα «φιλιά» του σκύλου είναι αθώα και πως οι άνθρωποι πρέπει να μην είναι προσεκτικοί.          Ο κ. Edward R. Eisner, ο πρώτος κτηνίατρος που πιστοποιήθηκε από την Κτηνιατρική Οδοντιατρική στο Κολοράντο, σημειώνει ότι είναι δυνατόν τα βακτηρίδια να μεταφερθούν από κατοικίδια σε ανθρώπους. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα ανάμεσα στους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους.

5.Το σάλιο του σκύλου μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στους ανθρώπους

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τρίχωμα των ζώων ευθύνεται για τις αλλεργικές τους αντιδράσεις, στην πραγματικότητα πολλές από αυτές προέρχονται από πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του σκύλου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, το σάλιο σκύλου περιέχει τουλάχιστον 12 διαφορετικά είδη πρωτεϊνών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία. Όταν τα σκυλιά γλείφουν το σώμα τους, το σάλιο στεγνώνει και αυτές οι πρωτεΐνες γίνονται αερομεταφερόμενες. Οι ερευνητές που έκαναν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σάλιο είναι η μεγαλύτερη αλλεργιογόνος πηγή από τον σκύλο.

πληροφορίες: petmd.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here