γράφει ο Αλέξης Τ.

Φορτισμένη συναισθηματικά είναι η σημερινή ημέρα ακριβώς ένα χρόνο από την τραγωδία στο Μάτι, εκεί που περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς που έκαψε την περιοχή.

Άνθρωποι νέοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν και οι εικόνες που είδαμε αλλά και οι ιστορίες που μάθαμε, μας διέλυσαν εσωτερικά και χαράκτηκαν για πάντα στη μνήμη μας.

Παράλληλα, σε αυτή την τραγωδία χάθηκαν και άλλες ψυχές. Πλάσματα που κατείχαν πολύ σημαντική θέση στις ζωές κάποιων ανθρώπων και πλάσματα που δεν είχαν κανέναν τρόπο αντίδρασης.

Αμέτρητα κατοικίδια και αλλά ζώα βρήκαν σκληρό θάνατο, βιώνοντας τον τρόμο τον πόνο και τον πανικό, με τον ίδιο φριχτό τρόπο που και οι συνάνθρωποι μας βίωναν εκείνη την ημέρα.

Άνθρωποι και ζώα ζούσαν τον ίδιο εφιάλτη, με την εικόνα του γεμάτου εγκαύματα σκύλου που κάθεται πάνω στον απανθρακωμένο ιδιοκτήτη του, να αποτυπώνει το συναισθηματικό εύρος που διαχέεται στη φύση και την ενώνει με τον άνθρωπο, υποχρεώνοντας μας να αντιλαμβανόμαστε ως θύμα κάθε συναισθανόμενο οργανισμό.

Κάθε πλάσμα που χάνεται από αιτίες που δεν έχει προκαλέσει, υποφέροντας και χωρίς να έχει την επιλογή να αντιδράσει, είναι μια πληγή για τη φύση.

Τη φύση που είναι το σπίτι όλων μας και που στη συγκεκριμένη περιοχή αν αναλογιστούμε τις έμβιες και τις δασικές απώλειες, θα διαπιστώσουμε πως δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα.

Ενα χρόνο μετά, ευθύνες δεν έχουν καταλογιστεί, αλλά και τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Οι μάντρες των σπιτιών εξακολουθούν να κλείνουν την πρόσβαση στη θάλασσα, τα ξερά χόρτα συσσωρεύονται στο έδαφος δημιουργώντας ένα «τέλειο» προσάναμμα και οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούν (τουλάχιστον μέχρι την περασμένη εβδομάδα).

Το μόνο που θα μας μείνει από την δραματική εκείνη περίοδο, εκτός από τα τραγικά θύματα της πυρκαγιάς, είναι η άμεση αντίδραση του κόσμου και η συγκλονιστική εθελοντική προσφορά, για την υποστήριξη ανθρώπων και ζώων στην προσπάθεια να επιβιώσουν και να κλείσουν τις πληγές τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Ευχόμαστε οι ψυχές όλων να αναπαύονται εν ειρήνη, και ελπίζουμε να ήταν η τελευταία φορά που ζήσαμε τέτοια τραγωδία.

φωτογραφία άρθρου: associated press

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here