Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός, οι ειδικοί επιδίδονται σε ενάν άτυπο αγώνα δρόμου, σχετικά με το ποιος θα προσεγγίσει με περισσότερη ακρίβεια το επόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου!

Παράλληλα, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ για τους τρόπους πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου που κάθε άλλο παρά σπάνιο θεωρείται για τη χώρα μας.

Τι γίνεται όμως με τους σκύλους; Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν έναν σεισμό, πως τον αντιλαμβάνονται και ποιοι κανόνες πρέπει να ακολουθηθούν, για να παραμείνουν ασφαλείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του.

 

Η κα Ιωάννα Κουμεντάκη, διπλωματούχος Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων, αναλύει για το petsguide.gr όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

Ιωάννα Κουμεντάκη – Διπλωματούχος Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων

Οι σκύλοι έχουν μεγαλύτερο εύρος ακοής και πολύ καλύτερη ανίχνευση μυρωδιάς απο τους ανθρώπους.  Οι επιστημόνες μας εξηγούν ότι οι σκύλοι λόγο της οξύτατης ακοής τους, μπορούν να ακούσουν τις σεισμικές δραστηριότητες που προηγούνται των σεισμών (οπως η μετακίνηση και το σπάσιμο των βράχων που συμβαίνει υπόγεια).  Πιθανότατα και τα πέλματα τους που είναι πολύ ευαίσθητα να τους επιτρέπουν να νιώσουν τις δονήσεις, πριν γίνουν αντιληπτές στους ανθρώπους.  Επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι τα «φορτισμένα σωματίδια» πουο απελευθερώνονται απο τον σεισμό, γίνονται αντιληπτά απο τα ζώα.  Ετσι και οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους σεισμούς και αντιδρούν περίεργα, ακόμη και μέρες, πριν το συμβάν.

 Το επίμονο γαύγισμα και το κλάμα, είναι απο τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που θα συναντήσουμε, παρατηρώντας τον σκύλο μας. Αρκετοί σκύλοι καθοδηγούμενοι απο τον φόβο τους, δημιουργούν το δικό τους «καταφύγιο» κάτω απο κάποιο κρεβάτι ή τραπέζι, για αυτή την άβολη και στρεσογόνα κατάσταση που πρόκειται να ακολουθήσει.

 Θα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τους «κρυφούς» χώρους του σπιτιού μας και να έχουμε σημειώσει που έχει κρυφτεί το κατακοιδίο μας στο παρελθόν ή που έχει κρύψει τα παιχνίδια/τροφή του. Στην περίπτωση σεισμού, ο σκύλος μας πιθανότατα να καταφύγει σε ένα απο τα συγκεκριμένα μέρη και εμείς θα μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε γρηγορότερα.

 Καθώς δεν γνωρίζουμε το πότε θα γίνει ο σεισμός, είναι αδύνατον να προετοιμάσουμε κατάλληλα το έδαφος για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας τη δεδομένη στιγμή. Σε κάθε σοβαρό σεισμό όμως οι μετασεισμοί είναι σχεδόν αναπόφευκτοι, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα φοβισμένα κατοικίδια μας στην συνέχεια.

Οι αντιδράσεις μας αμέσως μετά το συμβάν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ζώου.

 ΦροντΙζουμε να παραμεΙνουμε ψΥχραιμοι

Ο δικός μας πανικός χειροτερεύει κατα πολύ την κατάσταση. Ενδέχεται ο σκύλος να φοβηθεί περισσότερο απο την δική μας αντίδραση πανικού, παρά απο τον ίδιο τον σεισμό. Έχουμε στο νου μας ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα ζώα μας και να αντιδράσουμε με την ίδια ψυχραιμία, όπως εαν είχαμε κάποιο παιδί στο σπίτι.

 Εαν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε το σπίτι, με χαλαρό τόνο φωνής και κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι ή τροφή, φωνάζουμε τον σκύλο μας να μας ακολουθήσει, πχ για να πάμε βόλτα. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε απο το περιλαίμιο και με το ζόρι τον σκύλο μας για να βγει απο το μέρος που έχει κρυφτεί.

 Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φροντίσει εκ των προτέρων και με την βοήθεια θετικού εκπαιδευτή, ο σκύλος μας να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες! Σε περίπτωση σεισμού οι σκάλες συνήθως είναι η μοναδική διέξοδος μας.

 Εαν παραμείνουμε στο σπίτι μας, προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τον σκύλο μας σε κλειστό προστατευμένο χώρο.Έχουμε φροντίσει να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες και πόρτες, ώστε να διαφύγει ή να τραυματιστεί, εαν πανικοβληθεί.

 Για όσο διάστημα παραμένει στο «καταφύγιο» του, φροντίζουμε με ήρεμες κινήσεις να του φορέσουμε το στηθόλουρο και τον οδηγό του, για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση άμεσης φυγής.

 Αφήνουμε τον σκύλο μας να κρυφτεί στο σημείο που θέλει και τον αφήνουμε να παραμείνει εκεί για όσο θέλει. Βοηθούμε ώστε να γίνει άνετος ο συγκεκριμένος χώρος τοποθετώντας την μαξιλάρα ή την κουβέρτα του.

 Ανακουφίζουμε τον σκύλο μας μιλώντας του ήρεμα, χαϊδεύοντας τον ήρεμα ή/και με αγκαλιά, αν ο ίδιος το επιθυμεί.

 Προσπαθούμε με ουδέτερους ήχους ή dog calming μουσική, να καλύψουμε τον εξωτερικό θόρυβο απο κόσμο που φωνάζει ή τους συναγερμούς.

 Προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του σκύλου με διάφορα παιχνίδια. Ξεκινάμε να παίζουμε μόνοι μας με κάποιο παιχνίδι του ώστε να του δείξουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, είτε τον καλούμε να κάνουμε κάποια δραστηριότητα μαζί.

 Για λόγους ασφαλείας

  • αποφεύγουμε τις βόλτες χωρίς λουρί ή το ελεύθερο τρέξιμο για 2-3 μέρες μετά το συμβάν. Υπάρχει περίπτωση μετασεισμών και το ζώο μπορεί να τραπει σε φυγή, καθώς επίσης και το επίπεδο των ορμονών του ζώου είναι υψηλό και μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα σε διάφορα ερεθίσματα.
  •  θα πρέπει το ζώο να φέρει μικροτσιπ και φυσικά χαραγμένη και κρεμασμένη στο κολάρο του σκύλου κάποια ταυτότητα με τα τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση που χαθεί.
  •  έχουμε στο πορτοφόλι μας μια πρόσφατη φωτογραφία εκτυπωμένη, σε περίπτωση απώλειας να μη χρειάζεται να ψάχνουμε στο κινητό μας για να δείξουμε ποιος είναι ο σκύλο μας.

 

Σε περίπτωση παρατεταμένου τρέμουλου, έντονης σιελόρροιας, διάρροιας, εμετόυ, ταχυκαρδίας, συμβουλευόμαστε άμεσα τον κτηνίατρο.

 Η θετική εκπαίδευση, εκτός απο τα καθημερινά οφέλη της καλύτερης επικοινωνίας και ομαλής συμβίωσης με το κατοικίδιο μας, μπορεί να φανεί σωτήρια σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτή του σεισμού, καθώς είναι πιθανότερο ο σκύλος μας να μας ακούσει και να μας ακολουθήσει σε ό,τι του ζητήσουμε.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε σταδιακά έχει χτίστει, πιθανότατα να υπερτερήσει απέναντι στον φόβο και τον πανικό της στιγμής.

Ιωάννα Κουμεντάκη – Διπλωματούχος Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here