Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ σε φορείς και αρχές αστυνομικές, δημοτικές, εισαγγελικές, κρατικές αρχές, στις εκκλησιαστικές αρχές και σε αρμόδιες αρχές της Ε.Ε για τα έθιμα που σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές κακοποίησης ταύρων και άλλων ζώων.

Αξιότιμοι κ.κ.,

Διαρκώς και σε διάφορες χρονικές στιγμές μέσα στο χρόνο η Ομοσπονδία μας λαμβάνει καταγγελίες για έθιμα που σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές κακοποίησης ταύρων και άλλων ζώων στη Λέσβο, μέχρι σημείου δημόσιας σφαγής τους, στο όνομα εορτών διαφόρων αγίων.

Στην παρούσα λάβαμε πολλαπλές καταγγελίες και διαμαρτυρία πολλών πολιτών και επισκεπτών στο νησί, για πανηγυρικές εκδηλώσεις με περιφορά- διαπόμπευση ταύρου, στην Αγιάσο της Λέσβου, το τριήμερο 18, 19 και 20 Ιουλίου 2019, η οποία καταλήγει σε δημόσια τελετουργική σφαγή.

Υπάρχει δε και σελίδα στο face book με την οποία διαφημίζουν την περιφορά του ταύρου αλλά και άλλες εκδηλώσεις με άλογα:

https://www.facebook.com/events/429265364334592/

Πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το νησί που από τη μία δείχνουν οι κάτοικοι να μην υπολογίζουν ουδόλως τη νομοθεσία, και από την άλλη χρειάζεται πάντα η δική μας παρέμβαση και άλλων τοπικών φιλοζωικών, προκειμένου η αστυνομία να παρέμβει και να επιβάλλει τα νόμιμα.

Τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι :

Αφενός πρόκειται για καταφανή παρανομία με κακοποίηση και βασανισμό ζώου αφετέρου η τέλεσή του προκαλεί τρομοκρατία σε άλλους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, ντροπιάζοντας πραγματικά τα ήθη της χώρας μας και προάγοντας τη βαρβαρότητα.

Έχοντας υπόψιν ότι :

Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα βάσει του Ν.4039/12 .

Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, και γιατί η περιφορά, ταλαιπωρία και διαπόμπευσή του είναι καταφανώς παράνομη και γιατί σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία, με συγκεκριμένες διαδικασίες όπως πρότερη αναισθητοποίηση αυτών καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες (Π.Δ. 327/1996).

Το να ταλαιπωρούν ένα ζώο δημοσίως περιφέροντάς το, καθώς και το να πραγματοποιείται σφαγή ζώων δημοσίως και προφανώς και έμπροσθεν παιδιών, προσβάλλει την παιδεία μας, διδάσκει τη βαρβαρότητα, και προκαλεί τον αποτροπιασμό.

Θυσίες ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής, είναι παγανιστικά έθιμα και έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής φιλοσοφίας και πίστης και προσβάλλουν κατάφωρα και το Χριστιανισμό.

Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει κάθε πράξη- έθιμο που προϋποθέτει κακοποίηση ζώου και μάλιστα δημοσίως.

Τέτοια έθιμα προσβάλλουν ολοκληρωτικά τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Παρακαλούμε τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με το βάρβαρο αυτό έθιμο, με ταλαιπωρία περιφοράς του ζώου δημοσίως, με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (!) και βασανισμό, ως ο νόμος ορίζει.

Παρακαλούμε τις Αστυνομικές Αρχές για τις συλλήψεις των παραβατών και την εφαρμογή του «αυτόφωρο», ως ο νόμος ορίζει. Είναι απολύτως αναγκαίο και στη Λέσβο, να γίνει κατανοητό ότι οι παραβατικές συμπεριφορές που μένουν ατιμώρητες είναι δυστυχώς μία πληγή για τη χώρα μας και διαιωνίζουν την κακοποίηση ανυπεράσπιστων όντων, δίνοντας την εντύπωση ότι είμαστε μια κοινωνία απολίτιστων ανθρώπων με άγρια ένστικτα.

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

 

πηγή: pfpo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here