Το SPCA (Οργανισμός Αποφυγής της Βιαιότητας στα Zώα) και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λειτούργησαν πιλοτικά ένα βιντεοπαιχνίδι για να βοηθήσει στην πρόληψη της βιαιότητας που διαπράττεται από τους νέους προς τα ζώα.

Το SPCA Σκωτίας και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δημιούργησαν και δοκίμασαν ένα νέο βιντεοπαιχνίδι ως ένα διαφορετικό εργαλείο για την πρόληψη της σωματικής κακοποίησης που διαπράττουν οι νέοι στα ζώα.

Ο σκωτσέζικος οργανισμός για την ευημερία των ζώων, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχεδίασαν αυτό το παιχνίδι για να ενθαρρύνουν παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών να συμμετέχουν σε αυτό αλληλεπιδρώντας θετικά και με ασφάλεια με τα ζώα.

Η έρευνα για τον αντίκτυπο του παιχνιδιού «Pet Welfare», περιλάμβανε 184 παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου από όλη τη Σκωτία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το παιχνίδι είχε θετικό αντίκτυπο στη γνώση σχετικά με την σωστή διαβίωση των ζώων, τη γνώση σχετικά με την κατάλληλη και ασφαλή συμπεριφορά προς τα κατοικίδια ζώα και την αναγνώριση των ζώων ως συναισθανόμενα όντα. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα έχουν τεράστιο όφελος για όσους επιθυμούν να προωθήσουν θετικές και ασφαλείς σχέσεις μεταξύ παιδιών και ζώων.

 

Ο καθηγητής Jo Williams από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι «το 70% των παιδιών έχουν ζώα συντροφιάς, αλλά η κατά λάθος βιαιότητα στα ζώα είναι συχνή. Αυτό το νέο «σοβαρό παιχνίδι ηλεκτρονικών υπολογιστών» έχει σχεδιαστεί για να ασχολείται με τα παιδιά και έχει δείξει ότι προωθεί τη γνώση τους σχετικά με τις ανάγκες της σωστής διαβίωσης των κατοικίδιων ζώων και τον τρόπο φροντίδας τους». Το παιχνίδι ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμα σπουδών για τα σχολεία της Βρετανίας, φέρνει τα παιδιά σε επαφή με επιστημονικές ιδέες και προωθεί τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια.

Η Δρ Roxanne Hawkins, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας, που ανέπτυξε το παιχνίδι στο πλαίσιο της διδακτορικής της έρευνας, τόνισε ότι «Το παιχνίδι βασίζεται σε τρία διαδραστικά επίπεδα που επικεντρώνονται στα κατοικίδια ζώα που βιώνουν τα περισσότερα περιστατικά βιαιότητας, όπως σκύλοι, γάτες και κουνέλια. Μέσα από τα πολλαπλά επίπεδα του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες ευημερίας των ζώων -συγκεκριμένα για κάθε είδος- μαθαίνουν ότι τα ζώα συντροφιάς είναι συναισθανόμενα και μαθαίνουν για την κατάλληλη και ασφαλή συμπεριφορά προς κάθε τύπο ζώου. Ένας βασικός στόχος αυτού του παιχνιδιού ήταν να αποφευχθούν πολλαπλοί τύποι σκληρότητας των ζώων, αλλά ιδιαίτερα η κατά λάθος σκληρότητα, η οποία είναι συνηθισμένη στην παιδική ηλικία».

Το «Pet Welfare» περιλαμβάνει εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης που επιτρέπουν τη χρήση διαδραστικών εκπαιδευτικών ενοτήτων παράλληλα με το παιχνίδι. «Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, με το παιχνίδι να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γνώση, τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις ως προς την αντιμετώπιση των ζώων».

Ο επικεφαλής εκπαίδευσης και πολιτικής της SPCA, Gilly Mendes Ferreira, δήλωσε: «Η SPCA Σκωτίας πιστεύει ότι η καρδιά της πρόληψης είναι η εκπαίδευση. Παίρνουμε περίπου 245.000 παιδιά σχολείου κάθε χρόνο, για να προωθήσουμε θετικές αλληλεπιδράσεις με τα ζώα και για να αναγνωρίσουν οι νέοι ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα.

Τα συνεχιζόμενα ερευνητικά μας προγράμματα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τους νέους, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που μπορούμε. Μέσω της συνεργασίας μας με το Robo Wunderkind ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερη τεχνολογία ως μοναδικό εργαλείο για τη διδασκαλία της καλής μεταχείρισης των ζώων μέσω της χρήσης της ρομποτικής, που περιλαμβάνει την ομαδική εργασία, την κωδικοποίηση και γενικότερα τη σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών STEM, κάτι που πολλά σχολεία ενθαρρύνουν τώρα. Το πρόγραμμα αυτό αξιολογείται επί του παρόντος από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου».

 

Το Animal Guardians, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βοηθά στην ενθάρρυνση της ενσυναίσθησης και τη συμπόνιας προς τα ζώα και προσφέρεται σε παιδιά που έχουν φερθεί βίαια ή ακόμα και έχουν σκοτώσει ζώα. Έχει επεκταθεί τώρα σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη Σκωτία και μέσω συνεχιζόμενων ερευνών θα εξακολουθήσουμε να αξιολογούμε τον αντίκτυπο που έχουν αυτά τα προγράμματα ως προς τη στάση απέναντι στα ζώα, αναγνωρίζοντάς τα ως συναισθανόμενα όντα και γενικότερα εμποδίζουν τη σκληρότητα και την παραμέληση τους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ψηφιακά, διασκεδαστικά, βασισμένα στην επιβραύευση και φιλικά προς το παιδί παιχνίδια, τα οποία προωθούν τις θετικές αλληλεπιδράσεις παιδιών-ζώων, που μπορούν να προσφερθούν τόσο μέσω του προγράμματος των σχολείων μας, στο πλαίσιο του Guardianς, όσο και μέσω της ιστοσελίδας μας και το « Pet Welfare » έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αυτή η εμπεριστατωμένη μελέτη που περιβάλλει το« Pet Welfare », μαζί με προηγούμενη έρευνα που διεξάγαμε με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σχετικά με την εφαρμογή Farm Welfare Animal, αποδεικνύει τα οφέλη της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας και της μάθησης με βάση το παιχνίδι, στην πρόληψη της βιαιότητας απέναντι στα ζώα.

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η βιαιότητα προς τα ζώα κατά την παιδική ηλικία γίνεται συχνά κατά λάθος και η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε και να βρούμε νέους τρόπους διδασκαλίας της καλής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό βήμα για την πρόληψη της βιαιότητα προς αυτά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here