Η δυσπλασία του ισχίου είναι μια επίπονη ασθένεια που προκαλεί αναπηρία στο σκύλο με την σταδιακή αποδυνάμωση και φθορά του ισχίου και την εγκατάσταση αρθρίτιδας. Ξεκινά ως μη φυσιολογική ανάπτυξη της άρθρωσης του ισχίου κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου δεν εφαρμόζει σωστά στη λεκάνη. Η δυσπλασία του ισχίου μπορεί να είναι ήπια χωρίς έντονη συμπτωματολογία όπως επίσης και βαριάς μορφής με έντονα συμπτώματα αναπηρίας του ζώου.

Η δυσπλασία συναντάται συχνότερα σε αρσενικά ζώα παρά σε θηλυκα και κάποιες φυλές έχουν γενετική προδιάθεση όπως π.χ. οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα Labrador, τα GoldenRetrieverκαι τα Rottweiler. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η διατροφή, η ανάκτηση βάρους και ο ρυθμός ανάπτυξης συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της πάθησης.

Η δυσπλασία του ισχίου εμφανίζεται και εξελίσσεται σε νεαρά ζώα που αναπτύσσονται. Το νωρίτερο που μπορεί να εξεταστεί και να διαπιστωθεί η δυσπλασία του ισχίου είναι όταν το ζώο είναι 4 μηνών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 
 
  • Η διάγνωση γίνεται με το ζώο σε νάρκωση μέσω της κλινικής του εξέτασης και της ακτινογραφίας της άρθρωσης του ισχίου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

  • Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την ιδιοσυγκρασία του κάθε κατοικιδίου και την κρίση του κτηνιάτρου σας.Η μείωση του βάρους η ελαφριά άσκηση οι γλυκοζαμίνες-χονδροιτίνες και τα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα βοηθούν τη καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής στη περιοχή της άρθρωσης.
  • Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθά ή αν το συστήνει ο κτηνίατρός σας, υπάρχει και η χειρουργική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Στα νεαρά ζώα συστήνεται η συμφυσιόδεση ή η τριπλή οστεοτομή του ισχίου (TPO) ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα ανταποκρίνονται καλύτερα στην επέμβαση της εκτομής της κεφαλής του μηριαίου(FHO)ήστην ολική αρθροπλαστική του ισχίου (THR).
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ
 
  • Χωλότητα
  • Δυσκολία να σηκωθεί ή να ξαπλώσει
  • Πόνο όταν κινείται

πηγή: v4p.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here