Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα της Νορβηγίας, λόγω μιας ασθένειας προσβάλλει υγιείς σκύλους και μέσα σε λίγες μέρες τους οδηγεί στον θάνατο.

Η ασθένεια εκδηλώνεται με εμετούς και αιματώδη διάρροια και τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στο Όσλο, το Μπεργκεν, το Τροντχάιμ και τον βόρειο δήμο του Νόρντλαντ.

Οι κτηνίατροι δεν εχουν καταφέρει να εντοπίσουν ακόμα το ειδος της μολυνσης που προσβάλει τα ζώα, εντούτοις στις νεκροψίες που έχουν γίνει, έχουν εντοπιστεί δύο άγνωστα  βακτηρίδια τα οποία όμως δεν μπορούν να συνδεθούν με κάποια επιδημία στους σκύλους.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, μόνο το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκαν έξι περιστατικά, ενώ τουλάχιστον δύο από αυτά τα ζώα έχουν ήδη πεθάνει.

«Το να πεθαίνουν υγιή ζώα τόσο σύντομα δεν μπορεί παρά να είναι κάτι σοβαρό», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του Ινστιτούτου Γιορούν Γιαρπ. «Είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν έχουμε δει ξανά κάτι ανάλογο».

Από την πλευρά της η Νορβηγική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναφέρει πως «η ασθένεια φαίνεται να είναι πολύ σοβαρή για τα σκυλιά, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να διαπιστωθεί αν είναι κολλητική ή αν αφορά μεμονωμένα περιστατικά».

Η υπόθεση έχει ανησυχήσει και τη γειτονική Σουηδία, το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της οποίας δέχεται διαρκώς ερωτήματα από ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι φοβούνται για την υγεία των ζώων τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πρόκειται για μολυσματική ασθένεια, η οποία να απειλεί την υγεία των ζώων στη Σουηδία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here