Ο Salty και η Roselle, ήταν δύο σκύλοι οδηγοί οι οποίοι βρέθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους στους δίδυμους πύργους κατά τη στιγμή της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Salty και η Roselle με τους ιδιοκτήτες τους – πηγή: Wikipedia

Το κάθε σκυλί ξεχωριστά, καταφερε να οδηγήσει τον τυφλό ιδιοκτήτη του έξω από τους φλεγόμενους πύργους πριν καταρρεύσουν, κατόρθωμα το οποίο αργότερα αναγνωρίστηκε καθώς βραβεύτηκαν με το Dickin Metal, από τη βρετανική οργάνωση People’s Dispensary for Sick Animals.

Η Roselle (12 Μαρτίου 1998 – 26 Ιουνίου 2011), το λαμπραντόρ για την οποία έχει γραφτεί και βιβλίο, χαρακτηρίστηκε μετά τον θάνατο της από το American Humane, ως το Ηρωικό Σκυλί της Αμερικής για το 2011.

Γεννήθηκε στο San Rafael της Καλιφόρνια στο εκπαιδευτήριο Σκύλοι Οδηγοί για Τυφλούς. Κατόπιν, μετακόμισε στη Σάντα Μπάρμπαρα, για να μεγαλώσει με τον Kay και τον Ted Stern και στη συνέχεια επιστράφηκε στο Σκύλοι Οδηγοί για Τυφλούς, ώστε να μπορεί να εκπαιδευτεί. Η Roselle και ο ιδιοκτήτης της, Michael Hingson, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 22 Νοεμβρίου 1999. Ήταν ο πέμπτος οδηγός σκύλος του Hingson.

Την ημέρα που έγινε η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, η Roselle κοιμόταν κάτω από το γραφείο του ιδιοκτήτη της, στον 78ο όροφο στον Πύργο 1. Αφού ξύπνησε από τη σύγκρουση του αεροπλάνου -περίπου δεκαπέντε ορόφους πιο πάνω- βοήθησε χωρίς πανικό τον Hingson, παρά τον καπνό, τη σύγχυση και το θόρυβο που επικρατούσε.

Οδήγησε τον ιδιοκτήτη της και άλλα 30 άτομα, 1463 σκαλιά πιο κάτω στον πύργο. Αφού διέσχισαν περισσότερη από τη μισή απόσταση, συναντήθηκαν με τους πυροσβέστες τους οποίους η Roselle στάθηκε να χαιρετήσει! Η κάθοδος πήρε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Αμέσως μετά την έξοδο από τον πύργο, ο πύργος 2 κατέρρευσε.

Ο Hingson είπε αργότερα:

«Ενώ όλοι έτρεχαν με πανικό, η Roselle παρέμεινε τελείως συγκεντρωμένη στη δουλειά της. Ενώ τα συντρίμμια έπεφταν γύρω μας και μάλιστα χτυπήσαμε, η Roselle παρέμεινε ήρεμη».

Όταν η Roselle οδήγησε τον ιδιοκτήτη της στην ασφάλεια ενός σταθμού του μετρό, βοήθησε μια γυναίκα που είχε τυφλωθεί από την πτώση των συντριμμιών. Μόλις έφτασαν στο σπίτι, η Roselle άρχισε αμέσως να παίζει με τον συνταξιούχο προκάτοχό της, Linnie, σαν να μην συνέβαινε τίποτα σημαντικό.

Οι Hingson και Roselle εμφανίστηκαν σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως οι Larry King Live, το CBS Morning Show και το Regis και η Kelly.

Το 2004, η Roselle διαγνώστηκε με ανοσομεσολαβούμενη θρομβοπενία, αλλά τα φάρμακα ήταν σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2007 αποσύρθηκε από την καθοδήγηση, αφού ανακαλύφθηκε ότι το φάρμακο άρχισε να βλάπτει τα νεφρά της. Συνέχισε να ζει με τον Hingson, στον οποίο ανατέθηκε ένας νέος σκύλος-οδηγός, η Africa. Στις 24 Ιουνίου 2011, ο Hingson υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη Roselle και την πήγε στον κτηνίατρό της, ο οποίος διέγνωσε πρόβλημα στο στομάχι της.

Η Roselle πέθανε δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου στις 8:52 μ.μ. Στη μνήμη της, ο Hingson έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία του 9/11 με τίτλο Thunder Dog: Η αληθινή ιστορία ενός Τυφλού, του Σκύλου Οδηγού του και του θριάμβου της εμπιστοσύνης στο Ground Zero. Ίδρυσε το Όνειρο της Roselle, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να συμμετάσχουν πληρέστερα στην καθημερινή ζωή.

Ο Salty (12 Δεκεμβρίου 1996-28 Μαρτίου 2008), επίσης λαμπραντόρ, είχε εκπαιδευτεί στις αρχές του 1998 σαν σκύλος οδηγός τυφλών στη Νέα Υόρκη. Μέρος της εκπαίδευσης της ήταν να κάνει διαδρομές με τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης καθώς και να μπορεί να κυκλοφορεί στην κίνηση του Μπρονξ. Ο Salty δοθηκε από την εκπαιδεύτρια της στον Omar Riviera.

Όταν η επίθεση έλαβε μέρος στις 11 Σεπτεμβρίου το 2001 ο Salty και ο ιδιοκτήτης του βρισκόντουσαν στον 71ο όροφο όπου ο Riviera εργαζόταν εκεί. Αφού αρνήθηκε να φύγει από το πλευρό του ο Salty και η υπεύθυνη του Donna Enright τον οδήγησαν με ασφάλεια προς τα εξω. Στα μισά της διαδρομής ένας εργάτης για να βοηθήσει προσπάθησε να πάρει το σκυλί όμως ο Salty αρνήθηκε να φύγει από το πλευρό του Ομάρ.

Με πληροφορίες από Wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here