Η αλεπού είναι ζώο παρεξηγημένο, η οποία από τα αρχαία χρόνια παρουσιάζεται σαν ένα μοχθηρό τετράποδο, εχθρό του ανθρώπου, που χρησιμοποιεί την πονηριά της για να ξεγελάσει ανθρώπους και ζώα με στόχο να κλέψει τροφή.

Το όμορφο θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Κυνίδων, αν και έχει μια ενστικτώδη δυσπιστία απέναντι στον άνθρωπο και τις προθέσεις του, δεν καταγράφονται σχεδόν ποτέ απρόκλητες επιθέσεις σε αυτόν. Αντίθετα, όταν η αλεπού νιώσει ασφάλεια με την παρουσία των ανθρώπων, δείχνει εμπιστοσύνη, γίνεται φιλική με όρεξη για παιχνίδι και η συμπεριφορά της μοιάζει με εκείνη του σκύλου. Πλέον συχνά παρατηρούνται αλεπούδες στις πόλεις, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή η αλεπού που βλέπετε στη φωτογραφία, η οποία έχει αναπτύξει δεσμούς με τους ιδιοκτήτες χώρου εστίασης στον Καρέα, προάστιο της Αθήνας στις πλαγιές του Υμμητού.

Το ζώο αυτό, εμφανίστηκε πριν περίπου δύο μήνες στην περιοχή, πολύ αδύνατο και με την ουρά του εξαιρετικά ταλαιπωρημένη. Οι άνθρωποι του καταστήματος αρχικά της έβαζαν σε απόσταση ένα πιατάκι με φαγητό, το οποίο η αλεπού έπαιρνε ολόκληρο και απομακρυνόταν να το φάει σε μέρος που αισθανόταν ασφάλεια.

Αυτό πλέον συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού να έχουν φροντίσει, κατόπιν κτηνιατρικών συμβουλών, να ανακατεύσουν με το φαγητό φαρμακευτική αγωγή για την ουρά του ζώου, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ξανά φουντωτή, όπως αρμόζει στο όμορφο τετράποδο.

Φυσικά, τώρα που η εμπιστοσύνη έχει εκατέρωθεν εδραιωθεί, η μικρή αλεπού περνάει και παίρνει το φαγητό της απευθείας από τα χέρια των ανθρώπων. Των ανθρώπων εκείνων που διδάσκουν πολιτισμό, καθώς δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως εφόσον ο άνθρωπος βρίσκεται μακρυά από την πρωτόγονη και βάρβαρη αντιμετώπιση των ζώων του παρελθόντος, οφείλει να κάνει βήματα να έρθει πιο κοντά στη φύση. Σε μία φύση που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπίτι του…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here