Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν δεσμεύσει κονδύλια για την έρευνα σχετικά με το δέρμα του καρχαρία Μάκο ή αλλιώς ρυγχοκαρχαρία, για να επιτύχουν την κατασκευή ταχύτερων αεροσκαφών. Οι ρυγχοκαρχαρίες που θεωρούνται οι ταχύτεροι καρχαρίες του κόσμου και αποκαλούνται «τα τσιτάχ του ωκεανού», έχουν ένα εξαιρετικά υδροδυναμικό σχήμα, το οποίο σε συνδυασμό με την αερόβια μυϊκή αναπνοή, μπορούν να αναπτύξουν εντυπωσιακή ταχύτητα και να μετακινούνται με μεγάλη ευκινησία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, πιστεύεται πως ο λόγος της πολύ μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, οφείλεται στην ιδιομορφία των ευέλικτων ημιδιαφανών πτερυγίων και των πλευρών τους. Επίσης το δέρμα του Μάκο, έχει πολλά πλακοειδή λέπια για τη μείωση της τριβής κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, που λειτουργούν όπως τα λακκάκια μιας μπάλας του γκολφ.

Η Δρ Amy Lang που είναι μηχανικός αεροσκαφών και ηγείται έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Βοστώνη, ανέφερε ότι όταν ένας ρυγχοκαρχαρίας κολυμπά και η ροή του νερού αλλάζει, τα πτερύγια υψώνονται αυτόματα. Είναι κάτι που συμβαίνει τελείως αυθόρμητα σε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Wikimedia Commons/Mark Conlin

Η Lang χρησιμοποίησε τις κοιλότητες μίας μπάλας του γκολφ, ως παράδειγμα του ελέγχου του διαχωρισμού, που εξασθενεί την πίεση κρατώντας τη ροή γύρω από την μπάλα και όπως αναφέρει,

«Το χτύπημα μιας μπάλας του γκολφ λόγω των κοιλοτήτων που διαθέτει, μπορεί να φτάσει σε μια απόσταση 30% μεγαλύτερη από ότι εάν η ίδια μπάλα ήταν ομαλή «. 

Η έρευνα της Lang και της ομάδας της, η οποία χρηματοδοτείται επίσης από την Boeing, θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα και την ευκινησία των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, καθώς ανακαλύφθηκε ότι τα πτερύγια του Μάκο, λειτουργούν καλά τόσο στον αέρα, όσο και στο νερό.

πληροφορίες από Domesticated Companion και Wikipedia

 

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here