φωτογραφία αρχείου

Οι επιστήμονες δήλωσαν στην AFP ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ζώα έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές σε προστατευόμενες δασικές περιοχές, όπως οι τροπικές σαβάνες της στην ανατολική Βολιβία.

Οι σχεδόν 34.000 πυρκαγιές που έκαψαν τη Βολιβία (κατά 75% περισσότερες από πέρυσι), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, οφείλονται στους αγρότες που καθαρίζουν γη για τις καλλιέργειες τους, καθώς και στις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

«Αντιλαμβάνομαι πως αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι η μεγαλύτερη στην Βολιβία», έγραψε ο Sergio Vasquez – από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Προστασίας των Ζώων σε μια δήλωση του.

Η κατάσταση στη Βολιβία δεν είναι πολύ διαφορετική από ό,τι συμβαίνει στη Βραζιλία, αν και η Βραζιλία έχει λάβει πολύ μεγαλύτερη προβολή. Στη Βραζιλία, αυτές οι πυρκαγιές θέτουν σε κίνδυνο αμέτρητα είδη που ζουν στον Αμαζόνιο αλλά και στη Βολιβία η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή.

Ο Vasquez είπε ότι πολλά από τα μεγαλύτερα ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα μπορούν να επιβιώσουν. Περίπου 500 ιαγουάροι πιστεύεται ότι είναι νεκροί ή άστεγοι στη Βραζιλία και τη Βολιβία, σύμφωνα με την Panthera , έναν παγκόσμιο οργανισμό προστασίας που παρακολουθεί αυτά τα ζώα.

Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός γι αυτά τα αιλουροειδή, των οποίων ήδη απειλείται ο πληθυσμός τους από την απώλεια οικότοπων και τη λαθροθηρία. Παρόλα αυτά, τα 500 τζάγκουαρ  αποτελούν μόνο ένα μέρος από τα πλέον των 2 εκατομμυρίων ζώων που πέθαναν ή υπέστησαν απώλειες οικοτόπων.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με ακρίβεια αν τα θύματα φέτος συγκρίνονται με τα προηγούμενα χρόνια. Η Panthera για παράδειγμα, δεν παρακολούθησε τους ιαγουάρους που χάθηκαν από τις πυρκαγιές πέρυσι. Ωστόσο, ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος έχει εκτοξευθεί. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη για τα άγρια ​​ζώα, που οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ακόμη ένα προσωρινό καταφύγιο και νοσοκομείο για όσα επιβιώνουν από τις φλόγες, σύμφωνα με το National Geographic .

«Η κλίμακα, η ένταση και η ταχύτητα καταστροφής των πυρκαγιών είναι ανησυχητικές και πιο έντονες από κάθε άλλη απειλή σε συγκρίσιμα χρονικά διαστήματα», γράφει ο Esteban Payan, περιφερειακός διευθυντής της Νότιας Αμερικής για την Panthera.«Αυτό είναι τόσο ανησυχητικό, διότι δεν υπάρχει ισοδύναμη απάντηση», αναφέρει.

πληροφορίες από earther.gizmodo.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here