Άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουμε στον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια τώρα και μαζί αναπτύσσουμε δεσμούς φιλίας, σχέσεις κυνηγού-θηράματος, αλλά και συνεργασίας.

Γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι ή για την ακρίβεια ότι η υφιστάμενη κατάσταση καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της ζωής του πλανήτη μας στην πορεία του χρόνου, συχνά σκεφτόμαστε ποιοί κατοικούσαν στη γη πριν από εμάς.

Κάνοντας αυτή τη σκέψη, μία λέξη μας έρχεται στο μυαλό. ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ…. και μαζί με αυτούς, ένα σωρό απορίες γύρω από τη ζωή τους.

«Πως ζούσαν οι δεινόσαυροι; Πότε ζούσαν οι δεινόσαυροι; Συναντήθηκαν με τους ανθρώπους;», είναι μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα που μας απασχολούν.

Το petsguide.gr, επικοινώνησε με την αρχαιολόγο κυρία Αλεξάνδρα Φασούλη και το Archaeolab, για να μας δώσει τις απαντήσεις:

«Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ την αρχή! Η γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια και η πρώτη μορφή ζωής που εμφανίστηκε σε αυτή ήταν οι μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι γεννήθηκαν μες στο νερό πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι οργανισμοί αυτοί ενώθηκαν και έφτιαξαν πολυκύτταρους μόλις πριν 600 εκατομμύρια χρόνια.

Τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια η ζωή στη γη εξελίχθηκε σε διάφορα είδη υδρόβιων ζώων, που βγήκαν έξω απ το νερό και εξελίχθηκαν σε ερπετά.

Η ηλικία της γης μετράται σε αιώνες. Έτσι μπορούμε να πούμε ό,τι οι δεινόσαυροι έζησαν τον μεσοζωικό αιώνα και κυριάρχησαν στη γη για περίπου 200 χρονια, ενώ οι άνθρωποι εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στο τέλος της καινοζωικής περιόδου.

Οι δεινόσαυροι διακρίνονται σε δυο μεγάλες ομάδες:

Α)τους φυτοφάγους όπως ο τρικεράτωψ, ο στεγόσαυρος  και ο αγκυλόσαυρος!

Στεγόσαυρος

Β)τους σαρκοφάγους όπως ο τυραννόσαυρος rex,ο βελοσιραπτωρ και ο αλλόσαυρος!(βέβαια οι περισσότεροι σαρκοφάγοι ήταν παμφάγα)

Τυραννόσαυρος Rex

Τελικα ομως τι σημαίνει δεινόσαυρος?  Προέρχεται από τις λέξεις δεινός+σαύρα και εννοούμε την τρομερή σαύρα! Ήταν φοβεροί γιατί ήταν τεράστιοι σε σχέση με τους ανθρώπους, άλλοι πολύ ψηλοί και άλλοι πολύ μακριοί!

Ήταν τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν στη γη και ήταν ερπετά όπως τα φίδια οι σαύρες και οι χελώνες! Γεννούν αυγά όπως και τα υπόλοιπα ερπετά και τα κρύβουν σε φωλιές μέσα στη γη για να τα προστατεύσουν από τους σαρκοφάγους.

Στο τέλος της κριτιδικής περιόδου όλοι οι δεινόσαυροι εξαφανίζονται και στον πλανήτη μας πια κυριαρχούν τα θηλαστικά! Η αιτία της εξαφάνισης τους, ήταν η πτώση στη γη ενός τεράστιου μετεωρίτη που εξαφάνισε τα πάντα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Όλες αυτές τις πληροφορίες τις αντλούμε απ τις ανασκαφές και τις έρευνες των παλαιοντολόγων και τα κατάλοιπα των δεινοσαύρων ονομάζονται απολιθώματα.

Συνοψίζοντας, οι δεινοσαύροι οι οποίοι κυριάρχησαν στη γη για πάνω από 200 εκατομμύρια χρόνια διακρίνονταν απ´ τα μεγαλα κέρατα, τα μεγαλα κοφτερά δόντια, τα πτερύγια στην πλάτη τους, τις κοκκαλινες πανοπλίες αλλα και τα φτερά!

Οι δεινόσαυροι με τα φτερά μετά από μερικα εκατομμύρια χρόνια άλλαξαν και εξελίχθηκαν στους αρχαιοπτέρυγες, οι οποίοι με την σειρά τους είναι οι μακρινοί συγγενείς των πτηνών»

Ήξερες λοιπόν ότι τα σημερινά πουλιά είναι οι μακρινοί συγγενείς  του τυραννόσαυρου REX?

Τρικεράτωψ
Αγκυλόσαυρος
Αρχαιοπτέρυγας

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here