Το να είναι κάποιος φιλόζωος και να αγαπάει κάθε μορφή ζωής, δε σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί να συμβιώσει αρμονικά με όλα τα πλάσματα.

Αυτό όμως που μπορεί να συμβεί, είναι να σεβαστεί τη ζωή κάθε οργανισμού που αισθάνεται και να φροντίσει να τον απομακρύνει με πιο «ειρηνικό» και όχι βασανιστικό τρόπο.

Σε μία ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, το Φιλοζωικό Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σωματείο Πολυγύρου αναφέρει:

Προσοχή! Όπου δούμε παγίδες κόλλας τις εξαφανίζουμε πριν προλάβουν να τις αγγίξουν ανυπεράσπιστα πλάσματα. Αλλιώς θα ακολουθήσει μαρτυρικός θάνατος…

Αν βρούμε κάποιο ζώο το οποίο έχει κολλήσει σ’ αυτές τις παγίδες όπως ποντίκια, σαύρες ακόμα και γάτες ίσως φανεί χρήσιμο το παρακάτω άρθρο το οποίο δίνει κάποιες οδηγίες.

Θα χρειαστούμε σίγουρα γάντια, κάποιο λάδι, πετσέτα, χαρτομάντηλα και ένα χαρτοκούτι στο οποίο θα έχουμε κάνει τρύπες. Για περισσότερες οδηγίες:

https://www.peta.org/action/steps-to-rescue-animals-from-glue-traps/

Ενημερώνουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν μη βίαιοι τρόποι να φύγουν τα ποντίκια από το σπίτι.

https://www.peta.org/issues/wildlife/living-harmony-wildlife/house-mice/

https://shop.peta.org/humane-smart-mousetrap.html

Επίσης στο spirissoulis.com, προτείνονται τα ακόλουθα:

Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό Τα ποντίκια ζουν αναζητώντας τροφή. Όπου κι αν πάνε πάντα ψάχνουν για το επόμενο γεύμα τους και το που θα μείνουν εξαρτάται από αυτό και μόνο αυτό. Αν υποπτεύεστε πως υπάρχει ποντίκι στο σπίτι σας ή κυκλοφορούν στη γειτονιά σας πολλά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα καλό καθάρισμα στο σπίτι σας. Έχετε τους πάγκους σας καθαρούς, χωρίς ψίχουλα πάνω τους, έχετε σκουπισμένα και σφουγγαρισμένα πατώματα και αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα σε αεροστεγή τάπερ και μέσα σε ντουλάπια. Μην αφήνετε τίποτα σε κοινή θέα και μην έχετε τροφές που είναι εύκολα προσβάσιμες. 

Έχετε καθαρό και τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας Για να μπει ένα ποντίκι στο σπίτι σας αυτό σημαίνει πως κάτι του κέντρισε το ενδιαφέρον απ’έξω. Κάντε ό,τι μπορείτε για να μην θέλουν να ζουν τα ποντίκια κοντά στο σπίτι σας έχοντας καθαρά όλα τα εξωτερικά σημεία της πολυκατοικίας σας. Φυσικά σημαντικό είναι να έχετε και καθαρή βεράντα. Πετάτε τα σκουπίδια συχνά και έχετε σε τάξη τα φυτά και τα λουλούδια σας. 

Χρησιμοποιήστε παγίδες Ο καλύτερος τρόπος να γλιτώσετε από τα ποντίκια είναι να βάλετε παγίδες σε διάφορα σημειά του σπιτιού. Υπάρχουν παγίδες που δεν σκοτώνουν τα ποντίκια αλλά απλά τα παγιδεύουν. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε με το που θα πιάσετε ένα ποντίκι είναι να το βγάλετε έξω από το σπίτι μαζί με την παγίδα και να το αφήσετε ελεύθερο.

Ρίξτε μινθέλαιο (ή αλλιώς λάδι μέντας) Ένας τρόπος για να διώξετε τα ποντίκια χωρίς να τα βλάψετε είναι να ρίξετε σε κομμάτια βαμβακιού μινθέλαιο και να τα τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Φυσικά θα πρέπει να ανανεώνετε το λάδι όποτε αυτό εξατμίζεται. 

Ψεκάστε με καυτή σως Το καυτερό πιπέρι είναι άλλος ένας δημοφιλής τρόπος για να εξαφανίσετε τα ποντίκια. Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό αποθητικό ποντικιών χρησιμοποιώντας καυτή σάλτσα της επιλογής σας, υγρό σαπούνι και νερό. Ανακατέψτε το μείγμα σε ένα βαποριζατέρ και ψεκάστε στα σημεία που έχετε εντοπίσει ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους ποντίκια. Η μυρωδιά είναι τόσο έντονη γι’αυτά που δεν θα πλησιάσουν ξανά.

Κλείστε τις τρύπες στο σπίτι σας Αν έχετε ποντίκια στο σπίτι σας σημαίνει πως κάπου υπάρχει μια τρύπα από την οποία μπαίνουν. Κοιτάξτε προσεκτικά το σπίτι σας και βρείτε το σημείο από το οποίο μπορεί να μπαίνουν. Κλείστε τις τρύπες με κάτι μεταλλικό μιας και τα ποντίκια, παρόλο που είναι πολύ καλά στο μάσημα, δυσκολεύονται πολύ να μασίσουν μέταλλο. 

Πάρτε μια γάτα Δεν αποτελεί μύθο το γεγονός ότι οι γάτες είναι ο χειρότερος εχθρός των ποντικιών. Πάρτε μια γάτα και δεν θα δείτε ξανά ποντίκι στα μάτια σας για πάρα πολύ καιρό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αν μπορει καποιος να μεταφρασει το κιμενο για να μπορουμε ολοι να ξερουμε πως μπορουμε να διωξουμε μακρια τα ποντικια χωρις να τα κανουμε να εχουν μαρτυρικο θανατο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here