Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους  είναι η συχνότερη αλλεργική δερματίτιδα του σκύλου και της γάτας, ειδικά τους ζεστούς μήνες του χρόνου(άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο). 

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι μία κνησμώδης δερματίτιδα σε ζώα τα οποία έχουν ανοσολογικά ευαισθητοποιηθεί σε αντιγόνα του σιέλου των ψύλλων. Η συχνότητα ποικίλλει, ανάλογα με το κλίμα, τον πληθυσμό των ψύλλων και την αλλεργική προδιάθεση του ζώου.

Η οσφυϊκή χώρα, η ουρά, η οπίσθια και έσω επιφάνεια των πίσω ποδιών, η κοιλιακή χώρα και η ράχη είναι οι περιοχές όπου κυρίως εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις.

Δεν υπάρχει προδιάθεση φυλής ή φύλου ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται ύστερα από μία ασυμπτωματική περίοδο ευαισθητοποίησης.

Η ένταση και έκταση των δερματικών αλλοιώσεων δεν σχετίζονται με τον αριθμό των ψύλλων.

Συχνά καλύπτονται ή συγχέονται με αυτοτραυματικές αλλοιώσεις λόγω του κνησμού (ξυσίματος) του ζώου.

Πολύ σημαντική είναι η εξόντωση των ψύλλων στο περιβάλλον του ζώου!
Σε εσωτερικούς χώρους: σχολαστική καθαριότητα, ηλεκτρική σκούπα, εφαρμογή παρασιτοκτόνων.

Σε εξωτερικούς χώρους: παρασιτοκτόνα στο σπιτάκι του σκύλου ,στις βεράντες, σε σκιερά μέρη, όπου η βλάστηση είναι ψηλή.

Η θεραπεία των ζώων απαιτεί χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων ή/και κορτιζόνης για την ανακούφιση του κνησμού και της φλεγμονής του δέρματος, παράλληλα με αντιαλλεργικά σαμπουάν για τοπική χρήση και αντιβίοση.

Το βασικότερο μέτρο είτε για τη πρόληψη είτε για την εξόντωση  των ψύλλων είναι η μηνιαία χορήγηση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων (spray, αμπούλες ή χαπια). 

πηγή: v4p.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here