Τα κρούσματα βίας απέναντι στα ζώα στη χώρα μας, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αυτό όμως είναι κάτι που φαίνεται να μην το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, αλλά και οι αρχές του τόπου, αφού οι μεν συχνά υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα των περιστατικών «έλα μωρέ ζώα είναι» και οι δε επιλέγουν να μη δημιουργήσουν νομοθεσία αυστηρότατη, αλλά και να φροντίσουν για την εφαρμογή της.

Τα πράγματα όμως ξεφεύγουν από το πρίσμα των κανονικών ανθρώπων που δεν μπορούν να ανεχθούν καμία μορφή βίας σε οποιοδήποτε πλάσμα και αγγίζουν όλο το κοινωνικό φάσμα.

Ο λόγος είναι προφανής. Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα άρθρου της έντυπης έκδοσης «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: 

Οπου υπάρχει, λένε οι ειδικοί, κακοποίηση και θανάτωση ζώου, κρύβεται ενδοοικογενειακή βία, κακοποιήσεις ανηλίκων, βιωμένη βία και είναι το προειδοποιητικό σήμα για τα χειρότερα. Για την εκδήλωση, δηλαδή, βιαιότερων συμπεριφορών. Αλλά ας δούμε τι αποδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες:

Το 71% κακοποιημένων γυναικών έχει καταθέσει ότι στο άμεσο περιβάλλον του, κυρίως ο σύντροφός τους ή άλλα στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προβεί σε κακοποιήσεις ζώων, κατοικίδιων ή αδέσποτων και σε θανατώσεις. Το 85,4% των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση και το 63% των παιδιών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει μέσα στο σπίτι περιστατικά κακοποίησης ζώων ή θανάτωσής τους. Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες κυρίως, έχει δηλώσει ότι τα παιδιά τους είχαν προβεί σε πράξεις βίας κατά των ζώων. Και βέβαια, οι κυνομαχίες, ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά, συνδέεται, επιστημονικά και από τον νόμο, με την εκδήλωση βαρύτατης εγκληματικής δράσης.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, πλέον, όταν εντοπίζεται περιστατικό κακοποίησης ζώου ή θανάτωσής του, διωκτικές αρχές και δικαιοσύνη ψάχνουν αμέσως για ενδοοικογενειακή βία και άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Στη χώρα μας, όπου τα ζώα ακόμα αντιμετωπίζονται ως «πράγματα» από πολλούς, η τοποθέτηση τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα ειδικού εισαγγελέα για την προστασία τους υπήρξε ένα βήμα. Η εισαγγελέας για την προστασία των ζώων, Πετρούλα Μακρή, προσπαθεί καθημερινά να εφαρμόσει τον νόμο, ενώ τα τελευταία χρόνια, αστυνομικές και δικαστικές αρχές έχουν δώσει δείγματα παραδειγματικής τιμωρίας εκείνων που κακοποιούν κατοικίδια ή άτυχα αδέσποτα που ζουν κατά χιλιάδες στην ελληνική επικράτεια, προς δόξαν της έλλειψης πολιτισμού που διακρίνει την πλειονότητα.

Ενημέρωση

Η νομοθεσία μας, με τα όποια κενά της, τιμωρεί την εγκληματική συμπεριφορά κατά των ζώων, όμως δεν έχει επαρκώς συνειδητοποιηθεί η άμεση σύνδεση της κακοποίησης με τη βαριά εγκληματικότητα και την ενδοοικογενειακή βία. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. και η ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα» κάλεσαν στη χώρα μας στελέχη από τις ΗΠΑ, εξειδικευμένους αστυνομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που μετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κρατικών λειτουργών, προκειμένου να μάθουν ότι η κακοποίηση και η θανάτωση ζώων κρύβουν ενδοοικογενειακή βία και έγκλημα.

«Το ζώο συνήθως είναι το πρώτο θύμα» τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, «η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων αποτελούν τη βασικότερη ένδειξη για ό,τι θα ακολουθήσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here