ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Ο τοκετός μπορεί να είναι μία επίπονη και τρομαχτική εμπειρία για σκύλο και ιδιοκτήτη. Όταν γνωρίζετε την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού και τη σωστή φροντίδα της εγκυμονούσας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τι είναι φυσιολογικό και πότε πρέπει να εμπλέξετε τον κτηνίατρό σας.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη του θηλυκού σκύλου κρατάει 63 ημέρες. Το να γνωρίζετε όμως την ακριβή ημερομηνία της σύλληψης είναι σχεδόν ακατόρθωτο, μιας και η θηλύκια μπορεί να ζευγαρώσει με τον αρσενικό πριν και μετά την ωορρηξία. Γι’ αυτό ο χρόνος μεταξύ ζευγαρώματος και τοκετού κυμαίνεται από στις 58 έως 70 ημέρες. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να στενέψετε τα χρονικά περιθώρια με ένα υπερηχογράφημα.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι το γεγονός ότι το κατοικίδιό σας ζευγάρωσε δεν εξασφαλίζει ότι είναι και έγκυο. Κάποια ζώα θα δείξουν και σημάδια εγκυμοσύνης χωρίς όμως αυτό να είναι αλήθεια. Υπάρχει ένα φαινόμενο στους σκύλους η ψευδοκύηση. Για να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη θα συσταθεί ακτινογραφία ή υπέρηχος από τον κτηνίατρό σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αφού επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη η σωστή φροντίδα της μελλοντικής μαμάς. Πριν τη ζευγαρώσετε βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα της τα εμβόλια. Δε συστήνετε ο εμβολιασμός του σκύλου σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει παρασίτωση και ότι δε νοσεί από κάποιο παρασιτικό νόσημα

Μετά τη σύλληψη και για τις επόμενες 4 με 5 εβδομάδες της εγκυμοσύνης οι θηλυκές δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη διατροφή. Αυτό όμως αλλάζει μετά την 5 με 6 εβδομάδα. Τα κουτάβια αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα χρησιμοποιώντας πολλά θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα . Σ’ αυτή τη περίοδο θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή της σε κάποια τροφή ανάπτυξης ή κάποια ειδική τροφή για εγκυμονούσες. Συνεχίστε αυτή τη διατροφή μέχρι να απογαλακτιστούν τα κουτάβια. Βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα δεν συστήνονται ούτε και είναι απαραίτητα. Με μία κατάλληλη δίαιτα ο σκύλος σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μη ξεκινήσετε να ταΐζετε τον σκύλο σας τροφή με αυξημένες θερμίδες πριν το τελευταίο τρίτο της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη παχυσαρκία και σε δυστοκία.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Όταν πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού φτιάξτε ένα χώρο καθαρό και ασφαλή για να γεννήσει ο σκύλος σας. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι ασφαλής για τα κουτάβια αλλά και άνετος για να μπαινοβγαίνει η μητέρα. Αρχικά τοποθετήστε εφημερίδες μέσα για να μπορείτε να το καθαρίζετε εύκολα. Όταν γεννηθούν όλα τα κουτάβια στρώστε κουβέρτες ή πετσέτες για υπόστρωμα. Φροντίστε να κάνετε το κατοικίδιό σας να χρησιμοποιεί τον χώρο αυτό πριν τον τοκετό, αλλιώς μπορεί να αποφασίσει να γεννήσει τα κουτάβια της κάπου αλλού πχ στο κρεβάτι σας!

Μία τελευταία συμβουλή είναι να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρό σας κατά το τέλος της εγκυμοσύνης για έναν υπέρηχο για να δείτε πόσα κουτάβια έχει και αν είναι όλα υγιή.

ΤΟΚΕΤΟΣ

Όταν πλησιάζει η μέρα του τοκετού καλό θα ήταν να παίρνετε τη θερμοκρασία του ζώου σας δυο φορές την ημέρα. 24 ώρες πριν τον τοκετό πέφτει η θερμοκρασία του ζώου. Αυτό θα σας κάνει να καταλάβετε ότι ξεκινάει η διαδικασία του τοκετού.

ΣΤΑΔΙΟ Ι ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Αφού πέσει η θερμοκρασία του ζώου, αρχίζει το πρώτο στάδιο του τοκετού, που χαρακτηρίζεται από ανησυχία. Μπορεί να παρατηρήσετε ταχύπνοια, άρνηση για φαγητό ίσως και εμετό. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να τη βάλετε στον χώρο που έχετε διαμορφώσει.

Αυτό το στάδιο τυπικά διαρκεί 6-12 ώρες. Στο τέλος αυτού του σταδίου ο τράχηλος είναι αρκετά διεσταλμένος. Εάν ο σκύλος σας δεν αρχίσει να γεννάει 24 ώρες μετά το πρώτο στάδιο συστήνεται η κτηνιατρική βοήθεια.

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Σαν δεύτερο στάδιο του τοκετού ορίζεται η γέννηση του πρώτου κουταβιού. Οι συσπάσεις έχουν αρχίσει και η θηλυκιά αρχίζει να σπρώχνει.

Το πρώτο κουτάβι πρέπει να βγει μέσα σε 1-2 ώρες από τη στιγμή των συσπάσεων. Μετά τη γέννηση του πρώτου κουταβιού η θηλυκιά μπορεί να περάσει σε μία φάση ξεκούρασης που μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ώρες. Η διαδικασία θα ξεκινήσει και πάλι και θα γεννηθούν και τα υπόλοιπα κουτάβια. Εάν γνωρίζετε ότι έχει και άλλα κουτάβια και η φάση ξεκούρασης διαρκέσει πάνω από 4 ώρες, συστήνεται η κτηνιατρική βοήθεια. Αυτή η περίοδος ξεκούρασης μπορεί να μη συμβαίνει μετά από κάθε κουτάβι. Κάποιες φορές γεννιούνται πολλά κουτάβια το ένα πίσω απ το άλλο.

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Μετά τη γέννηση του κάθε κουταβιού η θηλυκιά μπαίνει στο τρίτο στάδιο του τοκετού. Αυτό ολοκληρώνεται με την αποβολή του πλακούντα και συνήθως επέρχεται 5-15 λεπτά μετά τη γέννηση του κουταβιού. Αν γεννηθούν πολλά κουτάβια το ένα μετά το άλλο, το ίδιο αναμένουμε να γίνει και με τους πλακούντες. Αφού βγει ο πλακούντας η θηλυκιά μπαίνει πάλι στο δεύτερο στάδιο του τοκετού. Μπορεί να μπει σε φάση ξεκούρασης ή να ξεκινήσουν οι συσπάσεις. Κατά τη διάρκεια του τοκετού η θηλυκιά περνάει απ το δεύτερο στο τρίτο στάδιο του τοκετού μέχρι να γεννήσει όλα τα κουτάβια. Είναι σημαντικό να μετράτε τους πλακούντες, να είναι ο ίδιος αριθμός με τα κουτάβια που γεννήθηκαν. Αν κάποιος πλακούντας δεν βγει συστήνετε η κτηνιατρική βοήθεια.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Μόλις γεννηθεί το κουτάβι, η μητέρα πρέπει να αρχίσει να το καθαρίζει αμέσως γλύφοντάς το για να το βγάλει απ τον αμνιακό σάκο και να του κόψει τον ομφάλιο λώρο. Η θηλυκιά μπορεί και να φάει τους πλακούντες κάτι που καλό θα ήταν να αποφευχθεί γιατί μπορεί να τις φέρει εμετούς και διάρροιες. Γι αυτό θα μπορούσατε εσείς να αφαιρείτε τους αμνιακούς σάκους έτσι ώστε να μπορείτε και να τους μετράτε.

Τα κουτάβια που γεννιούνται ακίνητα και μέσα στον αμνιακό σάκο χρειάζονται άμεση βοήθεια. Αν η μητέρα δεν ανοίξει αμέσως τον σάκο και να αρχίσει να γλύφει το κουτάβι τότε πρέπει να επέμβετε εσείς. Σκίστε τη μεμβράνη του σάκου και καθαρίστε και τρίψτε το κουτάβι με μία καθαρή πετσέτα. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε και για τα επόμενα κουτάβια αν η μητέρα δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρων προς τα νεογέννητά της. Δέστε τον ομφάλιο λώρο 1 εκατοστό από τη κοιλιά του μωρού χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα ή κλωστή και κόψτε τον υπόλοιπο λίγο πιο κάτω από τον κόμπο. Καθαρίστε και τρίψτε το κουτάβι μέχρι να το ακούσετε να κλάψει. Βάλτε το κουτάβι πίσω στη μητέρα του και βεβαιωθείτε ότι το αφήνει να θηλάσει.

Το να είσαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσετε και να κατανοήσετε το νεογέννητο κουτάβι είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσετε να βοηθήσετε αυτό και τη μητέρα σ αυτά τα πρώτα τους βήματα στη ζωή.

πηγή: v4p.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here