γράφει ο Αλέξης Τ. 

Η Τρίτη 19 Νοεμβρίου ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του τηλεφωνικού αριθμού 1142, ο οποίος απευθύνεται σε ανθρώπους που είτε θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, είτε ακόμη και να καταγγείλουν κάποιον που τον παραβιάζει.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο την πρώτη ημέρα έγιναν συνολικά 235 κλήσεις. Από αυτές αρκετές αφορούσαν σε καταγγελίες για παραβίαση του νόμου, άλλες για πληροφορίες σχετικά με αυτόν, κάποιες σε αιτήματα βοήθειας για διακοπή του καπνίσματος κ.α.

Παρά το γεγονός ότι δε θεωρώ απαραίτητη την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος παντού, (αφού θεωρητικά ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης θα μπορούσε να έχει το δικαίωμα της επιλογής στο συγκεκριμένο ζήτημα) εντούτοις, η λογική κάθε ανθρώπου που θέλει να αποτελεί μέλος μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμένου κράτους, πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την κουλτούρα της συμμόρφωσης στους νόμους, πολλώ μάλλον όταν η νομοθεσία αφορά στην προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του «διπλανού μας». Εξ άλλου, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, εκείνος που δε σέβεται τον συνάνθρωπο του σε μια περίπτωση, δε θα τον σεβαστεί πουθενά.

Εύλογος είναι ο συλλογισμός, ότι αφού κάποιος δε θα σεβαστεί το αναπνευστικό πρόβλημα ενός άλλου ή την υγεία του ίδιου του παιδιού του, δε θα σεβαστεί ούτε τις ράμπες των αναπήρων, ούτε τους διαδρόμους των τυφλών.

Επομένως, καταλήγουμε (σε κάτι που είναι γνωστό) πως η χώρα μας έχει ικανό αριθμό μερίδας ανθρώπων που δε σέβονται τους συνανθρώπους τους και είναι ικανοί προκειμένου να κάνουν αυτό που επιθυμούν, να καταπάτησουν δικαιώματα άλλων και συνήθως πιο «αδύναμων» (με την έννοια της αυτοεξυπηρέτησης υπό συνθήκες).

Συμπερασματικά λοιπόν, η διάθεση από το κράτος της εφαρμογής των νόμων και η συμβολή των πολιτών για τον σκοπό αυτόν, δεν είναι κάτι προβληματικό, εκτός…. αν περιοριστεί εκεί.

Δηλαδή θα είναι άκρως αντιφατική και προβληματική η εικόνα της κοινωνίας μας, εάν περιοριστούμε στο να κατακλύζουμε τα τηλεφωνικά κέντρα για να καταγγείλουμε κάποιον που ανάβει ένα τσιγάρο από τη μία, ενώ συνεχίζουμε να κάνουμε την πάπια για γνωστούς ή άγνωστους, γείτονες ή συγχωριανούς που κατά συρροή και με αρρωστημένα επικίνδυνο τρόπο για την κοινωνία, κακοποιούν αθώες ψυχές.

Τότε, οι δικαιολογίες της πολιτισμικής εξέλιξης
και της ευαισθησίας για τα δικαιώματα των υπολοίπων θα πάνε περίπατο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here