Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μας στα highlands της Σκωτίας, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τοπία σπάνιας ομορφιάς και αντιθέσεων, καθώς και να γνωρίσουμε μερικά στοιχεία από τη μοναδικότητα της περιοχής.

Σε ότι αφορά στην πανίδα της περιοχής, μοναδική παρουσία αποτελεί ένα είδος αγελάδας, γνωστή ως η αγελάδα των χάιλαντς.

Η highland cow με τα μεγάλα κέρατα και το βαρύ τρίχωμα

Αυτό το είδος αγελάδας είναι αμέσως αναγνωρίσιμο, καθώς ξεχωρίζει από τα καμπυλωτά του κέρατα, τα μαλλιά που καλύπτουν τα μάτια του και το μακρύ τρίχωμα.

Η ιδιαίτερη αγελάδα, ζει περισσότερο από τα αλλά βοοειδή καθώς φτάνει τα 20 χρόνια και τα χρώματα που θα την συναντήσουμε είναι από  μαύρο και καφέ μέχρι γκρι, κίτρινο, ακόμη και σχεδόν άσπρο.

Και μια μαύρη φαίνεται στο βάθος!

Το μήκος της «φράντζας» και του τριχώματος, είναι σαφές πως υπάρχει για να προστατεύει το ζώο από τις αντίξοες συνθήκες του σκληρού χειμώνα της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα αγροκτήματα οι «συνηθισμένες» αγελάδες ή τα άλογα που βλέπαμε, ήταν ντυμένα με ειδικό ρούχο για να διατηρούνται ζεστά.

Η αγελάδα των χάιλαντς της Σκωτίας, είναι το μόνο βοοειδές που έχει διπλό τρίχωμα. Το πυκνό εξωτερικό τρίχωμα την προστατεύει από τη βροχή και το χιόνι, ενώ το εσωτερικό τη ζεσταίνει.

Σε περίπτωση πολύ ζεστής περιόδου το καλοκαίρι, το τρίχωμα υποχωρεί για να ανανεωθεί με τα πρώτα κρύα!

Από την άλλη, τα κέρατα τους τις βοηθούν να παραμερίζουν φυτά και κλαδιά ή ακόμη και να σκάβουν στο χιόνι, ώστε να βρίσκουν τροφή εκεί που οι άλλες αγελάδες δεν μπορούν να αναζητήσουν.

Η αγελάδα των χάιλαντς πολύ φιλική δε μας αρνήθηκε ένα μεζεδάκι

Ετσι, αυτό το σκληραγωγημένο ζώο, είναι το μόνο είδος βοοειδών που επιβιώνει και αναπαράγεται σε ορεινές περιοχές με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Απολαύστε μερικά ακόμη κλικ με το όμορφο και ευπροσάρμοστο ζώο:

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here