γράφει ο Αλέξης Τ. 

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα στην οποία η καλοκαιρία κυριαρχεί κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους και μας χαρίζει απλόχερα τον λαμπερό της ήλιο.

Έτσι ακριβώς συνέβη και τη φετινή χρονιά, αφού έπρεπε να μπει ο Δεκέμβρης ώστε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε το κρύο.

Τη στιγμή λοιπόν που εμείς έχουμε αρχίσει να «χουχουλιάζουμε» βάζοντας τα χοντρά μας ρούχα, «θωρακιζόμαστε» πίσω από τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών μας και χρησιμοποιούμε οποία πηγή θερμότητας μας προσφέρεται, υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα που βιώνουν πλάσματα που δεν έχουν την τύχη, την επιλογή και τα μέσα να προστατεύουν.

Τα πλάσματα αυτά, έχουν ψυχή και συναισθήματα και δεν είναι αλλά από τα αδέσποτα ζώα, στα οποία κυρίως οι ανθρώπινες επιλογές, έχουν χαρίσει μια «ζητιάνικη» ζωή.

Μία ζωή καταδικασμένη να περιμένουν από τους άλλους για να επιβιώσουν. Να περιμένουν νερό, να περιμένουν φαγητό, να περιμένουν ζεστασιά, να περιμένουν φροντίδα.

Όλοι εμείς λοιπόν που – ως κοινωνικό σύνολο – συμβάλλουμε στον υπερπληθυσμό τους, είτε επειδή αφήνουμε τον σκύλο και τη γάτα μας χωρίς στείρωση να περιφέρονται στη γειτονιά, είτε επειδή εγκαταλείπουμε τα ζώα μας, αλλά και από την άλλη οι δήμοι και οι αρχές που επιλέγουν να μην κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος (όπως σε άλλες χώρες), οφείλουμε να κάνουμε κάτι. Τι είναι αυτό;

Τώρα που ο καιρός παγώνει, αν μπορούμε να ανοίξουμε τα σπίτια μας, τα μαγαζιά μας ή τις αυλές μας για να προστατευθούν από το κρύο. Το έχουμε δει να γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις και είναι σωτήριο.

Ένα ακόμη πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βάλουμε ένα μπολάκι με φαγητό εξω από το σπίτι μας, ώστε να έχουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να αντιπαλέψουν την παγωνιά.

Και σίγουρα οι δήμοι μπορούν να στηρίξουν αυτά τα ζώα! Μπορούν να κατασκευάσουν σπιτάκια για τα αδέσποτα σε πάρκα και πλατείες. Το κόστος είναι ελάχιστο και η προσφορά ανυπολόγιστη!

Τον φετινό χειμώνα οφείλουμε να κάνουμε κάτι για τα ζώα που πληρώνουν τα δικά μας λάθη!

Λάθη και ανευθυνότητα των πολιτών με την ανοχή των αρχών.

Κάθε συναισθανόμενο πλάσμα ας έχει φέτος έναν υποφερτό χειμώνα…

 

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here