Ο Ρούντολφ, είναι ο ξεχωριστός από τους 9 οδηγούς του Άγιου Βασίλη, που κάθε χρόνο ταξιδεύουν το έλκηθρο του και μοιράζουν παιχνίδια στα παιδιά όλου του κόσμου. Το τραγούδι «Ρούντολφ το ελαφάκι» είναι ίσως το πιο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο άκουσμα, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει αγγίξει τα παιδικά χρόνια όλων μας. Πρόκειται όμως για ένα τραγούδι το οποίο δεν αφήνει μόνο μια χαρούμενη γιορτινή αίσθηση, αλλά δημιουργεί και συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια της θλίψης και της μελαγχολίας.

Αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα δεν προέκυψαν τυχαία, καθώς η αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από την δημιουργία Ρούντολφ , είναι μία ιστορία δραματική.

Μία ιστορία που για να την πάρουμε από την αρχή, πρέπει να μεταφερθούμε πίσω στο 1939, στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την αλυσίδα καταστημάτων Μontgomery Ward.

Τα συγκεκριμένα καταστήματα αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την ετήσια Χριστουγεννιάτικη τους συνήθεια που ήθελε να αγοράζουν εκατομμύρια βιβλία ζωγραφικής και να τα κάνουν δώρο στους μικρούς τους πελάτες. Για να μειώσουν το κόστος, πρότειναν στον κειμενογράφο τους Robert Lewis May, να γράψει εκείνος ένα βιβλίο για να προσφέρουν στα παιδιά τα Χριστούγεννα.

Εκείνος ευρισκόμενος σε μεγάλη οικονομική ανάγκη εκείνη την περίοδο, αφού η γυναίκα του έπασχε από μία σοβαρή ασθένεια και τα ιατρικά έξοδα ήταν τεράστια, δέχθηκε. Τα πράγματα όμως για τον κειμενογράφο δεν εξελίχθηκαν καλά, καθώς η υγεία της συζύγου του επιδεινωνόταν και σύντομα έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Μετά από τη μεγάλη απώλεια, ο Ρόμπερτ σταμάτησε να γράφει για να στηρίξει την κόρη του Μπάρμπαρα η οποία ήταν 4 ετών, ενώ και ο εργοδότης του του πρότεινε να τον απαλλάξει από τη διαδικασία να γράψει κάτι ευχάριστο ενώ ζούσε ένα δράμα, αναθέτοντας το έργο σε κάποιον άλλο.

Όπως λέγεται, η μικρή Μπάρμπαρα που λάτρευε τα ελάφια, ήταν εκείνη που παρακίνησε τον πατέρα της να να γράψει το βιβλίο και να μην αποσυρθεί. Έτσι και έγινε. Ο πληγωμένος κειμενογράφος μέσα στα δύσκολα συναισθήματα που βίωνε, εμπνεύστηκε από τα παιδικά του χρόνια που δεν είχαν χαρούμενες αναμνήσεις. Ήταν χρόνια στα οποία ο Ρόμπερτ δεχόταν υποτιμητικά και κοροϊδευτικά σχόλια, επειδή ήταν παιδί μικροκαμωμένο και τον απομόνωναν συνεχώς.

Έτσι, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι το να είναι κάποιος διαφορετικός δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται, έδωσε αυτή την παχιά κόκκινη μύτη στον Ρούντολφ και τον έκανε ήρωα της ιστορίας.

Αν και το βιβλίο αρχικά λογοκρίθηκε από τον εργοδότη του Ρόμπερτ και απορρίφθηκε γιατί οι κόκκινες μύτες ήταν χαρακτηριστικό των μέθυσων -κάτι που δεν θα ταίριαζε σε μία παιδική ιστορία- μόλις όμως του το παρουσίασαν εικονογραφημένο, προχώρησε αμέσως στην έκδοση του, τον Αύγουστο του 1939.

Λίγα χρόνια αργότερα και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε κοπεί η εκπληκτική πορεία του βιβλίου, η κυκλοφορία εκτοξεύθηκε ξανά, έγινε και η πρώτη μεταφορά του παραμυθιού σε τραγούδι, μεταφράστηκε και κατέκτησε τον κόσμο!

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here