Χρειάζεστε έναν πολύ καλό λόγο για να βάλετε τη φροντίδα ενός σκύλου στη ζωή σας; Τι θα λέγατε αν ο λόγος ήταν ότι θα ζήσετε περισσότερο;

«Η μελέτη μας έδειξε ότι ο σκύλος είναι στην πραγματικότητα η άμυνα μας ενάντια στον θάνατο από οποιαδήποτε αιτία»
, δήλωσε η ενδοκρινολόγος Mount Sinai Dr. Caroline Kramer, η κύρια συγγραφέας μιας νέας ανασκόπησης σχεδόν 70 ετών παγκόσμιας έρευνας, που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό στο περιοδικό «Circulation» της  Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Η ανασκόπηση για τα οφέλη που έχει στην υγεία των ανθρώπων η παρουσία του σκύλου, ανέλυσε την έρευνα που περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Σκανδιναβία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κατοχή σκύλου συσχετίστηκε με μείωση κατά 24% της θνησιμότητας από κάθε αιτία», δήλωσε η Kramer, βοηθός καθηγητή στο τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και πρόσθεσε πως η μελέτη έδειξε ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος για τους ανθρώπους που είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Για αυτούς τους ανθρώπους, η κατοχή ενός σκύλου ήταν ακόμη πιο επωφελής, αφού είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις»,είπε.

Σε ξεχωριστή μελέτη με περισσότερους από 336.000 Σουηδούς άνδρες και γυναίκες, που επίσης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Circulation», διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν σκύλους είχαν καλύτερη αποκατάσταση στην υγεία τους μετά από ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που ζούσαν μόνοι και οι οποίοι κατείχαν σκύλους, είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν σκύλο. Οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που ζούσαν μόνοι είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

 

«Γνωρίζουμε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι ισχυροί παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο και θεωρούμε πως η παρέα ενός ζώου μπορεί να το βελτιώσει αυτό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Tove Fall, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.

«Οι μοναχικοί ιδιοκτήτες σκύλων, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκείνοι όλες τις βόλτες των ζώων τους και γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική στην αποκατάσταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», πρόσθεσε.

Μία σημαντική παρατήρηση είναι πως και οι δύο δημοσιευμένες μελέτες ήταν παρατηρητικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ιδιοκτησία σκύλων ήταν η άμεση αιτία για αυξημένο προσδόκιμο ζωής ή καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία μετά από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Είναι ο σκύλος ή είναι οι συμπεριφορές;» Ρώτησε η Dr. Martha Gulati, ιδιοκτήτρια σκύλου και αρχισυντάκτης του CardioSmart.org. «Είναι επειδή ο άνθρωπος που έχει σκύλο ασκείται ή είναι επειδή υπάρχει μια διαφορά στο είδος του ατόμου που θα επιλέξει να έχει έναν σκύλο, έναντι κάποιου που δεν θα το έκανε; Είναι πιο υγιείς; Είναι πλουσιότεροι; Δεν τα γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα.»

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας επικαλείται μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που περπατούν τα σκυλιά τους, έφτασαν μέχρι και 30 λεπτά περισσότερη άσκηση την ημέρα από τους υπόλοιπους.

«Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν σκύλους, έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση», δήλωσε η Kramer, η οποία είναι ιδιοκτήτρια σκύλου.
«Μία μελέτη, η αγαπημένη μου, παρατήρησε πως μόνο το χάιδεμα ενός σκύλου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, όσο και ένα φάρμακο», είπε η Kramer.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά παρέχουν συντροφικότητα και στοργή που μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από μια σοβαρή ασθένεια, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Γνωρίζουμε ότι πάσχετε από κατάθλιψη μετά από καρδιακή προσβολή, είναι πιθανότερο να έχετε μία κακή εξέλιξη», δήλωσε η Gulati, γεγονός που είναι ένας από τους λόγους που τόσα πολλά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν σκύλους θεραπείας για καρδιακούς ασθενείς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί καρδιολόγοι πιστεύουν στα οφέλη της ιδιοκτησίας σκύλων τόσο πολύ, που θα προτείνουν ένα σκυλί για τους ασθενείς τους, αν πιστεύουν ότι το άτομο μπορεί να φροντίσει κατάλληλα ένα κατοικίδιο ζώο.

«Ακόμη και αν αυτές οι μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η υιοθεσία ή η κατοχή ενός σκύλου οδηγεί άμεσα σε μειωμένη θνησιμότητα, εντούτοις αυτά τα ισχυρά ευρήματα τουλάχιστον μπορούν να υποδηλώσουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Dr. Glenn Levine, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Ωστόσο, η Ένωση αναφέρει ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων είναι μια φροντίδα που συνοδεύεται από ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις και ευθύνες, οπότε «ο πρωταρχικός σκοπός της υιοθεσίας, της διάσωσης ή της αγοράς ενός κατοικίδιου ζώου δεν πρέπει να είναι η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.»

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά μειώνουν το άγχος και προάγουν τη χαλάρωση και την επίδραση της σχεδόν σε όλα τα στάδια της ζωής μας.

 

«Επιδρούν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, προάγουν έναν ενεργό τρόπο ζωής και μάλιστα μπορούν να ανιχνεύσουν επικείμενες επιληπτικές κρίσεις ή την παρουσία ορισμένων καρκίνων», ανέφερε ΚΕΠΝ.

«Σε αυτό που καταλήγουμε σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία, είναι ότι όσο νωρίτερα εφαρμόζουμε υγιεινές συνήθειες, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η Kramer, συμπληρώνοντας,

» όπως το περπάτημα και η αποχή από το κάπνισμα και νομίζω ότι και η ιδιοκτησία του σκύλου είναι μέρος αυτών των συνηθειών».

πληροφορίες CNN

 

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here