Η Ζηνοβία έκανε την εμφάνιση της και μας  χαρίζει το πολυπόθητο Χριστουγεννιάτικο κλίμα. 

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, η πλευρά των άστεγων ανθρώπων και των αδέσποτων ζώων, που σε τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προστατευθούν. Οι δήμοι της χώρας ανοίγουν θερμαινόμενες εγκαταστάσεις για τον κόσμο και οι φιλόζωοι σπίτια μια μαγαζιά για τα αδέσποτα.

Τα εξοικειωμένα με τον άνθρωπο ζώα όπως για παράδειγμα ο σκύλος και η γάτα, μπορούν να ζήσουν μόνο λίγες ώρες στο πολύ κρύο, εάν βρίσκονται σε συνθήκες πείνας. Επομένως όπου μπορούμε να αφήνουμε τροφή, θα προσφέρουμε σημαντική βοήθεια για την επιβίωση τους.

Δεν είναι όμως μόνο τα εξημερωμένα ζώα που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ακόμη και η άγρια ζωή.

Στο άρθρο του sigmalive.com, αναφέρονται τα έξης:

Το πολικό ψύχος απομυζά τους ενεργειακούς πόρους των ζώων. Ορισμένα από αυτά που ενδημούν στα ψυχρότερα μέρη του πλανήτη είναι “εξοπλισμένα” με ειδικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλα λιγότερο προικισμένα σωματικά αναπτύσσουν τεχνικές προσαρμογής για να επιβιώσουν.

Ορισμένα από αυτά ακολουθούν παρακάτω:

Πιγκουίνος: Η εξωτερική επιφάνεια του φτερώματος του Πιγκουίνου, που ενδημεί στο νότιο Ημισφαίριο, διαμορφώνει θερμοκρασία χαμηλότερη από το εξωτερικό περιβάλλον δημιουργώντας έα μονωτικό προστατευτικό στρώμα. Επιπλέον, για να μειώσουν τις απώλειες ενέργειας κατά 15% επιπλέον, οι πιγκουίνοι περπατούν με τις φτέρνες αποσπώντας τα “δάχτυλα” των ποδιών από τον πάγο.

Η Αλπική Μαρμότα: εκτός από τη θερμοκρασία, το δριμύ ψύχος δυσκολεύει και τις προσπάθειες ανεύρεσης τροφής. Ως αποτέλεσμα, πολλά ζώα όπως οι αλπικές μαρμότες περιέρχονται σε χειμερία νάρκη για μερικούς μήνες έως ότου τα αποθέματα τροφής επανέλθουν σε επαρκή επίπεδα και οι θερμοκρασίες γίνουν ανεκτές.

Ιαπωνικός μακάκος: Οι βιότοποι αυτού του πρωτεύοντος θηλαστικού βρίσκονται βορειότερα οποιουδήποτε άλλου, του ανθρώπου εξαιρουμένου. Ωστόσο, για να ανταπεξέλθουν στο κρύο οι μακάκοι της κοιλάδας Jigokudani στην επαρχία Ναγκάνο βουτάνε σε τεχνητές θερμές πηγές.

Βίσωνες: στο Εθνικό Πάρκο Γέλλοουστοουν των ΗΠΑ, οι βίσωνες επίσης εκμεταλλεύονται τις θερμές πηγές. Ωστόσο, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων αποτρέπουν τις βουτιές με αποτέλεσμα οι βίσωνες να κάθονται στην άκρη για να απορροφήσουν τη θερμότητα που εκλύεται.

Μεγάπτερη φάλαινα: η κίνηση είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η θερμότητα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος.
Αντίθετα, η μεγάπτερη φάλαινα αποθηκεύει πλεόνασμα λίπους για να προστατευθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Πολική αρκούδα: η πολική αρκούδα εκμεταλλεύεται το εξής “τρίπτυχο”: το σκούρο χρώμα του δέρματός της κάτω από το λευκό τρίχωμα συμβάλλει στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, το παχύ λευκό τρίχωμα διατηρεί τη θερμότητα, ενώ το εξώτερο, τραχύ μέρος του τριχώματος συνίσταται από “κούφιες” τρίχες που απομακρύνουν το νερό και τη διατηρούν στεγνή.

Πολλά ψυχρόαιμα ζώα πεθαίνουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες διότι το νερό στο αίμα τους παγώνει με αποτέλεσμα να απαιτούνται ειδικές τεχνικές προσαρμογής.

Ψάρι πάγου: το ψάρι πάγου της Ανταρκτικής δεν έχει κόκκινες χρωστικές ουσίες στο αίμα του και ερυθρά αιμοσφαίρια. Αντίθετα, το αίμα του περιέχει αντιψυκτικές πρωτεΐνες, είναι πιο ρευστό και έτσι το ζώο εξοικονομεί ενέργεια.

Κοινή ευρωπαϊκή σαύρα: η σαύρα παράγει γλυκόζη και γλυκερίνη για να εμποδίσει το σχηματισμό πάγου στο αίμα. Επιπλέον, για πρόσθετη ενέργεια, δημιουργεί ειδικά μιτοχόνδρια για τις κυτταρικές μεμβράνες.

Πύθωνας της Βιρμανίας: η μητέρα παράγει θερμότητα τεντώνοντας τους μύες της για να θερμάνει τη φωλιά και να διατηρήσει τα αβγά της ζεστά.

Κοκκινόφιδα: τα κόκκινα φίδια της Καλιφόρνια μαζεύονται κατά δεκάδες για να πέσουν σε χειμερία νάρκη και να ζεσταθούν μαζί. Όταν ξυπνήσουν επωφελούνται της ευκαιρίας και ζευγαρώνουν.

 

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here