Τα ζώα έχουν μια σειρά από ικανότητες οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη καταστάσεων, όπως μια επερχόμενη επιληπτική κρίση ή ίσως ένας σεισμός. Οι ικανότητες αυτές βρίσκουν διάφορες εφαρμογές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και συχνά προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες.

Κάπως έτσι φαίνεται να συμβαίνει και με τις καιρικές μεταβολές, αφού οι άνθρωποι έχουν ερμηνεύσει και ταυτίσει κάποιες συμπεριφορές ζώων με διάφορα καιρικά φαινόμενα.

Ο σκύλος πολλές φορές είναι το βαρόμετρο των γεωργών, οι οποίοι λένε, «άμα σκάφτει ο σκύλος θα κάνει κακοκαιρία».

Η γάτα επίσης φαίνεται να προαισθάνεται τις αλλαγές του καιρού, ενώ ο ελληνικός λαός συνηθίζει να λέει, «Όταν ροχαλίζει η γάτα ο καιρός θα το πάει σε βροχή»,

«Όταν η γάτα νιαουρίζει κατά την ανατολή προμηνύεται καλός καιρός, αν νιαουρίζει κατά το νοτιά, θα βρέξει» και

«Όταν οι γάτες και τα σκυλιά κυλιούνται, θα’χουμε καλοκαιρία».

Σε πολλά μέρη της Ελλάδος λένε ότι, «Όταν το γαϊδούρι γκαρίζει ή όταν τρέχει γρήγορα για τροφή στο παχνί, ή όταν αν και φορτωμένο αρπάζει από κάτω ότι βρίσκει, θα έχουμε χειμώνα»,

«Τα σκιρτήματα του αλόγου ή του ημιόνου ή όταν κτυπούν τα πόδια τους είναι σημείον ότι θα έχουμε χιόνια» και

«Όταν τα γουρούνια τ’αμολητά (τα κοπάδια) και είναι να αλλάξει ο καιρός χορεύουν και αρπάζουν χορτάρια στο στόμα».

Δεν είναι μόνο τα ζώα που συμβάλουν στην πρόγνωση του καιρού ανάλογα με τις αντιδράσεις, αλλά και τα έντομα.

Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, η μέλισσα ξέρει πότε θα βρέξει και δεν βγαίνει από την κυψέλη της για να τρυγίσει το νέκταρ των λουλουδιών. Αν βγει από την κυψέλη της και επιστρέψει αμέσως χωρίς να συγκρατεί γύρη στα πόδια της, είναι σημείο για τους μελισσοκόμους ότι έρχεται βροχή.

Τα τζιτζίκια βοηθούσαν πάντοτε τους αγρότες για την πρόβλεψη των αλλαγών του καιρού. Οι αγρότες λένε ότι, «Άμα λαλούνε από τα χαράματα οι τζίτζικοι θα έχουμε ζέστη» ή «Όταν λαλούν από βραδύς θα κάνει καύσωνα».

Επίσης τα μυρμήγκια έχουν άριστα αισθητήρια όργανα για την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Όταν το φθινόπωρο αντιληφθούν μεταβολές του καιρού, αρχίζουν να μεταφέρουν τις τροφές και τα αυγά τους σε πιο σίγουρες υπόγειες κατοικίες και κλείνουν την τρύπα από την φωλιά τους.

Ένα πασίγνωστο γνωμικό που αφορά τις μύγες λέει,  «Όταν τσιμπάνε οι μύγες θα βρέξει»

πηγή πληροφοριών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here