Ότι αγαπάμε τα σκυλιά μας και τα αγαπάμε ως μέλη της οικογένειας είναι δεδομένο. Τα πηγαίνουμε στον γιατρό όταν είναι άρρωστα, τους αγοράζουμε παιχνίδια και λιχουδιές και μαζεύουμε πρόθυμα τα «κακά» τους. Είμαστε επίσης δεμένοι σε τόσο βαθύ συναισθηματικό επίπεδο, που είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά.

Άραγε, σκεφτήκαμε ποτέ εάν αν τα σκυλιά θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς εμάς; Θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς να τους προσφέρουμε τροφή, καταφύγιο και αγάπη; Θα μπορούσαν να το κάνουν μόνα τους σε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους;

Για να απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις, ας πάρουμε πρώτα ένα σύντομο μάθημα ιστορίας για την εξημέρωση των σκύλων, από το petmd.com:

Πότε και πώς έγιναν οι σκύλοι κατοικίδια ζώα;

Η εξημέρωση του σκύλου ήταν μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο, υπάρχει επιστημονική συζήτηση για το πότε άρχισε αυτή η εξημέρωση. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από περίπου 10.000 έως περίπου 40.000 χρόνια πριν.

Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο τα σκυλιά να εξημερώθηκαν αρχικά σε δύο περιοχές του πλανήτη (στην Ασία και στην Ευρώπη). Επομένως, το χρονικό σημείο στο οποίο ήρθε το πρώτο κατοικίδιο σκυλί στο προσκήνιο δεν είναι ακόμη απόλυτα βέβαιο.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τον τρόπο εξημέρωσης των σκύλων. Μια θεωρία είναι ότι οι πρώιμοι άνθρωποι αιχμαλώτισαν και ανέθρεψαν κουτάβια λύκων τα οποία τελικά εξημερώθηκαν. Μια άλλη θεωρία, γνωστή ως «επιβίωση των φιλικότερων», υποδηλώνει ότι οι λύκοι εξημερώθηκαν όταν οι πρώτοι άνθρωποι ήταν κυνηγοί-συλλέκτες.

Αυτό που είναι σαφές,είναι ότι τα κατοικίδια σκυλιά βρίσκονται γύρω από τον άνθρωπο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το διάστημα, τα σκυλιά έχουν γίνει πολύ εξειδικευμένα στην κατανόηση και την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πόσο εύκολα μπορούν τα σκυλιά να συντονίζονται με τα συναισθήματα μας, να κατανοούν τις εκφράσεις του προσώπου και να ακολουθούν τις καθημερινές ρουτίνες. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σκυλιά μας γνωρίζουν πότε είμαστε λυπημένοι ή ανήσυχοι και μπορούν να το αντιληφθούν αυτό σύμφωνα με τον τόνο της φωνής  ή της γλώσσας του σώματος μας.

Τι θα έκαναν οι σκύλοι χωρίς μας;

Η εξημέρωση έχει οδηγήσει τα σκυλιά να εξαρτώνται από τον άνθρωπο σχεδόν για  τα πάντα. Μας βλέπουν να τα ταΐζουμε, να τα πηγαίνουμε βόλτα, να τα προστατεύουμε και να τα φροντίζουμε όταν είναι άρρωστα. Τελικά λοιπόν, θα μπορούσαν πραγματικά να επιβιώσουν σε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους;Πως θα ήταν αυτός ο κόσμος για τα σκυλιά εάν εξαφανιζόντουσαν  όλοι οι άνθρωποι;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε πως ένας κόσμος χωρίς ανθρώπους, θα ήταν αρκετά διαφορετικός για έναν κατοικίδιο σκύλο. Όχι κρεβατάκι, όχι μπολάκι φαγητού, όχι περιλαίμια, όχι παιχνίδια, όχι χάδια στην κοιλιά. Δεν θα υπάρχει προπόνηση υπακοής, βόλτες στο πάρκο ή ραντεβού στον κτηνίατρο.

Ουσιαστικά, τα σκυλιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με έναν κόσμο στον οποίο θα πρέπει να φροντίσουν απόλυτα για την τροφή τους, την ασφάλεια τους και την εν γένει επιβίωση τους.

Είναι πιθανό,ότι με το χρόνο, τα σκυλιά θα μάθουν να προσαρμόζονται, να επιβιώνουν και ενδεχομένως να ευδοκιμούν σε έναν κόσμο χωρίς εμάς. Εκτός αυτού, σχεδόν το 80% των σκύλων του κόσμου σήμερα είναι ελεύθεροι. επομένως, η μη ύπαρξη ανθρώπων γύρω δεν θα είχε σημασία για τα περισσότερα σκυλιά.

Τα σκυλιά θα χρειαστούν νέες ικανότητες επιβίωσης

Η επιβίωση χωρίς ανθρώπους θα απαιτούσε την ύπαρξη ορισμένων ικανοτήτων, όπως η δημιουργία σχέσεων και συμμαχιών με άλλα ζώα (ακόμη και γάτες!), ανεξάρτητη προσωπικότητα, κατανόηση του δρόμου, προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την προθυμία να πάρουν κάποια ρίσκα.

Το μέγεθος μπορεί να παίξει ρόλο. Τα σκυλιά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, θα μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα από τα σκυλιά μικρού μεγέθους ή τα γιγαντιαία σκυλιά φυλών όπως οι μεγάλοι Δανοί .

Η διασταύρωση με άλλα ζώα είναι πιθανή

Η διασταύρωση με άλλα ζώα, ιδιαίτερα τα κογιότ και τους λύκους, θα ήταν επίσης σημαντική για την επιβίωση των σκύλων σε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους. Αυτή η διασταύρωση θα παρήγαγε απογόνους που θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν αυτόνομοι και έτσι να μεταβιβάσουν γονίδια επιβίωσης σε μελλοντικές γενιές.

Η εύρεση του καταφυγίου θα είναι μία διαδικασία πειραματισμού

Χωρίς ανθρώπινα καταφύγια, τα σκυλιά θα πρέπει να βρουν μέρη για να ζήσουν, όπως τα βράχια, που θα παρέχουν φυσική προστασία από τους θηρευτές. Αυτό θα απαιτούσε κάποιο χρονικό διάστημα με «προβλήματα», μέχρι τα σκυλιά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές επιβίωσης.

Με όλες τις προσαρμογές και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επιβιώσουν σε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους, είναι πιθανό ότι δεν θα είναι σε θέση όλα τα κατοικίδια σκυλιά να προσαρμοστούν. Υπάρχουν όμως κι εκείνα που μπορούν να προσαρμοστούν, να μάθουν πώς να επιβιώνουν και να ευδοκιμήσουν στο νέο τους περιβάλλον.

Βεβαίως,ας ελπίσουμε ότι οι καλύτεροι μας φίλοι δεν θα χρειαστεί να βιώσουν ζωή χωρίς εμάς. Τουλάχιστον όχι σύντομα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here