Εντυπωσιακές ικανότητες για 10 από τα πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη. Κάποια από αυτά δεν θα τα βάζαμε ούτε στην πρώτη 100άδα…

 

1. Χιμπατζής

Οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι έχουν εντυπωσιακά πολλές ομοιότητες αφού μοιράζονται περίπου το 99% του DNA τους. Είναι οι πιο στενοί συγγενείς του ανθρώπου, ζουν όπως και αυτός σε κοινωνίες και μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μπορούν επίσης να μάθουν τη νοηματική γλώσσα.Οι χιμπατζήδες μπορούν να περπατήσουν όρθιοι στα δύο πόδια αν το επιλέξουν και ενώ είναι κυρίως χορτοφάγοι καταναλώνουν και κρέας (καθώς και αυγά και έντομα) κάποιες φορές. Έχουν την ικανότητα να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως πέτρες, για να ανοίγουν καρύδια και απολαμβάνουν το πόσιμο νερό. Φτάνουν στην αναπαραγωγική ηλικία περίπου όπως και ο άνθρωπος, στα 13 για τα θηλυκά και 16 για τα αρσενικά.

2. Δελφίνι

Τα δελφίνια είναι από τα λίγα είδη του ζωικού βασιλείου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωνητική μάθηση για να αναπτύξουν τη δική τους φωνητική υπογραφή. Από μικρό κάθε δελφίνι δημιουργεί το δικό του μοναδικό φωνητικό σφύριγμα που του δίνει μια ατομική ταυτότητα. Επειδή το κάθε σφύριγμα είναι μοναδικό, τα δελφίνια είναι σε θέση να καλέσουν το ένα το άλλο μιμούμενα το σφύριγμα του δελφινιού με το οποίο θέλουν να επικοινωνούν. Ουσιαστικά η φωνητική υπογραφή είναι σαν να λέμε το όνομα του κάθε δελφινιού. Πολλά δελφίνια δημιουργούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και παραμένουν με τραυματισμένα ή άρρωστα μέλη της ομάδας, κρατώντας τα στην επιφάνεια του νερού, ώστε να μπορούν να αναπνεύσουν εάν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν επίσης αναφορές για δελφίνια που προστατεύουν ανθρώπους κολυμβητές από τους καρχαρίες δημιουργώντας γύρω τους ένα φράγμα, ή πέφτουν με φόρα πάνω τους με σκοπό να τους εκτοπίσουν.  Τα δελφίνια είναι επίσης γνωστό ότι συνεργάζονται με τους ανθρώπους κατά την αλιεία. Οδηγούν τα ψάρια προς την ακτή, όπου οι ψαράδες περιμένουν να ρίξουν τα δίχτυα τους.

3. Ελέφαντας

Οι εγκέφαλοι των ελεφάντων είναι μεγαλύτεροι από τους εγκεφάλους οποιουδήποτε άλλου χερσαίου ζώου και ο φλοιός έχει τόσο πολλούς νευρώνες όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η μαθησιακές ικανότητες των ελεφάντων είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και η ικανότητα που έχουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Στην άγρια ​​φύση, αυτά τα άκρως κοινωνικά ζώα επιδεικνύουν εξυπηρετικότητα, συμπόνια και ενσυναίσθηση. Οι ήχοι τους και τα πόδια τους δημιουργούν σεισμική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Οι ελέφαντες είναι πιθανώς τα μόνα μεγάλα θηλαστικά που κατοικούν στο έδαφος και επικοινωνούν με σεισμικά σήματα.

4. Γκρίζος Αφρικανικός Παπαγάλος

Γνωστοί ως οι Αϊνστάιν των παπαγάλων, είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα πτηνά διαθέτουν αφηρημένες ικανότητες συλλογικής λογικής. Φαίνεται ότι έχουν την δυνατότητα να κατανοούν αιτίες και να κάνουν συνειρμούς για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι επιδεικνύουν επίσης φωνητικές ομιλητικές ικανότητες, αλλά και ικανότητες καταμέτρησης.

5. Ποντίκι

Η ικανότητα κάποιου να γνωρίζει τις γνωστικές του λειτουργίες ονομάζεται μετάγνωση και πριν από μερικά χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το ότι ξέρουν τι μπορούν να γνωρίζουν και να κάνουν. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι αρουραίοι εκτός από την αυτογνωσία που αναφέραμε, είναι τρελοί και ονειρεύονται όπως κάνουμε και εμείς. Οι αρουραίοι κατοικίδια είναι εξαιρετικά κοινωνικοί και σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Μαθαίνουν τα ονόματα τους, έρχονται όταν καλούνται και ικετεύουν  για λίγο χρόνο έξω από το κλουβί τους για  να παίξουν με τους ιδιοκτήτες τους.

6. Κοράκι

Ο εγκέφαλος ενός κορακιού είναι περίπου όσο το μέγεθος ενός ανθρώπινου αντίχειρα, κάτι το οποίο είναι τεράστιο σε σχέση με το σωματικό του μέγεθος. Αυτό τοποθετεί  τη νοημοσύνη τους σε ένα υψηλό επίπεδο και τους δίνει τη δυνατότητα να λύσουν σύνθετα προβλήματα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κοράκια αναγνωρίζουν και θυμούνται ξεχωριστά ανθρώπινα πρόσωπα. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου του κορακιού φωτίζουν όταν βλέπει ένα πρόσωπο που αντιλαμβάνεται ως φιλικό ή απειλητικό.Μια 8χρονη κοπέλα στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον και η μητέρα της αφήνουν φαγητό στα κοράκια που επισκέπτονται το κατώφλι τους. Σε αντάλλαγμα, τα κοράκια τους φέρνουν δώρα. Το μικρό κορίτσι έχει μια συλλογή με περισσότερα από 70 μπιχλιμπίδια που οι φίλοι της τα κοράκια της έχουν προσφέρει.

7. Σκύλος

 

Όταν πρόκειται για σκύλους συντρόφους, το «έξυπνο» σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι ένας υπάκουος σκύλος είναι έξυπνος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ένας σκύλος ανεξάρτητος με δική του πρωτοβουλία είναι πιο έξυπνος. Γενικά πάντως τα πολύ ευχάριστα σκυλιά θεωρούνται έξυπνα από τα περισσότερους ανθρώπους. Οι άνθρωποι κρίνουν τη νοημοσύνη των σκύλων με βάση το πόσο γρήγορα μαθαίνουν να υπακούν στις εντολές τους, πόσο καλά τις εκτελούν και αν είναι σε θέση να μάθουν πράγματα ανθρώπινου τύπου όπως την ταυτοποίηση αντικειμένων. Επειδή τα σκυλιά έχουν ζήσει μαζί με τους ανθρώπους για πάρα πολλά χρόνια και έχουν εξημερωθεί τόσο πολύ ,ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους από ότι οι χιμπαντζήδες και θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για την κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς.

8. Περιστέρι

Μελέτες δείχνουν ότι τα περιστέρια είναι σε θέση να μάθουν γενικούς μαθηματικούς κανόνες και στην πραγματικότητα είναι τα μόνα  μη ανθρώπινινα πλάσματα εκτός από πιθήκους με αυτή την ικανότητα. Αυτά τα πουλιά έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν εξαιρετικά έξυπνες επιλογές και έχουν αναπτύξει εξειδικευμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.  Τα περιστέρια είναι επίσης σε θέση να αναγνωρίσουν Ξεχωριστούς  ανθρώπους, πιθανότατα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

9. Χοίρος

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι χοίροι είναι από τα πιο έξυπνα και καθαρά κατοικίδια ζώα, πολύ περισσότερο από τις γάτες και τα σκυλιά. Ο λόγος που οι χοίροι κυλιούνται στη λάσπη δεν είναι επειδή τους αρέσει να είναι βρώμικοι, αλλά επειδή ζεσταίνονται και δεν μπορούν να ιδρώσουν, η λάσπη τους βοηθάει να δροσιστούν. Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει τους χοίρους έχουν ανακαλύψει ότι έχουν εξαιρετικά μακρυνή μνήμη, επιλύουν εύκολα τους λαβύρινθους , κατανοούν μια απλή συμβολική γλώσσα, αγαπούν να παίζουν και να παλεύουν  μεταξύ τους, μπορούν να μάθουν να χειρίζονται ένα joystick για να μετακινήσουν έναν δρομέα στην οθόνη , και μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν καθρέφτη για να βρουν κρυμμένα τρόφιμα.

10. Χταπόδι

Κοινό χταπόδι (octopus vulgaris)
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2795257

Τα χταπόδια έχουν τον μεγαλύτερο εγκέφαλο από οποιοδήποτε ασπόνδυλο. Το κοινό χταπόδι έχει περίπου 130 εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό του. Ένας άνθρωπος έχει 100 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, τα τρία πέμπτα των νευρώνων των χταποδιών δεν βρίσκονται στον εγκέφαλο. Είναι στα πλοκάμια του. Κάθε πλοκάμι έχει το δικό του μυαλό, έτσι ώστε κινηθεί ανεξάρτητα, και αν αποκοπεί (το χταπόδι θα δημιουργήσει καινούριο) θα περιπλανηθεί μακριά και θα αρπάξει την τροφή που θα βρει  όπως θα έκανε εάν εξακολουθούσε να είναι ενωμένο με το υπόλοιπο σώμα.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here