Το ότι στην ελληνική κοινωνία οι τυφλοί αλλά και εν γένει οι άνθρωποι με αναπηρία τιμωρούνται, το γνωρίζουμε. Μπορεί θεωρητικά να υπάρχει σχετική μέριμνα η οποία να αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, στην πράξη όμως όποιος βγει από το σπίτι του και κάνει λίγα βήματα, είναι αρκετά για να συνειδητοποιήσει άμεσα την πραγματικότητα.

Ράμπες, διάδρομοι τυφλών, πάρκινγκ ΑΜΕΑ κλπ, δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε ξανά στην «εκκωφαντική» απουσία παιδείας, από μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου -η οποία νομοτελειακά αντανακλάται και σε εκπροσώπους του σε πολιτειακό επίπεδο- για να ερμηνεύσουμε τον λόγο που καθημερινά βιάζονται ψυχές ανθρώπων, των οποίων είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά αλλά και βάσει νόμου να προστατεύουμε. Ακόμα και η υφιστάμενη νομοθεσία όμως, δεν εφαρμόζεται ή δεν μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που το κράτος ζητά από τον πολίτη να το αντικαταστήσει, ζητώντας του να εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα για κάτι το οποίο είναι διαπιστωμένο ήδη από τις αρχές.

Πολίτες, δήμοι, αρχές και ό,τι συνθέτει την υπόσταση της χώρας μας σε επίπεδο αρχών και κοινωνικού ιστού, κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να δείξουμε σε μερίδα συμπολιτών μας πως είναι ανεπιθύμητοι…

Άλλο ένα περιστατικό παρωχημένης νοοτροπίας περιγράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η ιδιοκτήτρια της Σχολής Σκύλων Οδηγών Lara Guide Dog School, αφού όπως αναφέρει απαγορεύτηκε η είσοδος σε κινηματογράφο, γυναίκας με σκύλο-οδηγό. Κάτι που ενώ δεν ήταν σύννομο, δεν μπόρεσε να το αποτρέψει ούτε η αστυνομία με τη συνδρομή της…

(Διαβάστε εδώ την απάντηση της διοίκησης του κινηματογράφου)

Δείτε τι αναφέρει στην ανάρτηση της η κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου:

«Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι δεν επιτρέπει την είσοδο σε εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό. Με καλεί η εθελόντρια που τον έχει. Πηγαίνουμε στο ΑΤ. Του λένε κι εκεί πως οι σκύλοι-οδηγοί και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι-οδηγοί, μπαίνουν παντού.

«Μα πώς;» Αναρωτιέται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Αφού ο σκύλος μπορεί να αφοδεύσει, να γαβγίσει, να επιτεθεί….»

Του εξηγούμε πως οι σκύλοι αυτοί, εκπαιδεύονται με πολύ προσοχή για να γίνουν τα μάτια των ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν και να έχουν τη ζωη τους υπ’ ευθύνη τους. Επέμενε ο κύριος πως μπορούμε να πάμε στο σινεμά, να μας κεράσει ό,τι θελουμε αλλά ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει δεμένος στο παγκάκι.

Του εξηγούμε πως ο ρόλος των σκύλων-οδηγών είναι να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν τα μάτια του. Πως εκπαιδεύονται για 2 χρόνια με πολύ κόπο κι αφιλοκερδώς.

«Μα….. ο κινηματογράφος είναι προσβάσιμος! Έχει τρεις ράμπες για αναπήρους αλλά δεν προσφέρει υπηρεσίες σε τυφλούς. Αφού οι τυφλοί… δεν μπορούν να δουν την ταινία»…

Όταν τον ρώτησα αν θα σκέφτονταν έτσι αν το παιδί του ήταν τυφλό, χτύπησε τρεις φορές ξύλο….

Ανένδοτος, μας ζήτησε πολλές φορές να τον λυπηθούμε επειδή είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Όμως όταν του πρότεινα να του κάνω θετική διαφήμιση, βγάζοντας πχ μια φωτογραφία μέσα στον κινηματογράφο μαζί με τη Μέη, τον σκύλο-οδηγό μου, είπε: «λυπάμαι πάρα πολύ αλλά τον σκύλο δεν πρόκειται να τον βάλω μέσα κι ας συνοδεύει εσάς!»

Η συμβουλή των αστυνομικών ήταν να τον αφήσουμε να ενημερωθεί αφού μιλήσει με τους δικηγόρους του και να σκεφτεί.

Η εντύπωση η δική μας, είναι πως η νομοθεσία δεν μας καλύπτει. Θα έπρεπε να προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία κι άμεσο διοικητικό πρόστιμο αντί να μπλέκουμε σε μακροχρόνιες δικαστικές μάχες.

Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να γίνεται σεβαστή η δουλειά μας και η επιλογή των τυφλών ανθρώπων να κυκλοφορούν με σκύλους – οδηγούς και να πηγαίνουν όπου θέλουν, χωρίς να τους κρίνει κανείς.

Η αστυνομία, βγάζει ανήλικους από τους κινηματογράφους με ένα τηλεφώνημα αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος βγήκε λάδι. Έφυγε από το ΑΤ κι ας υπάρχει νόμος που να επιτρέπει την είσοδο των σκύλων-οδηγών παντού. Διότι έπρεπε εμείς να εκτεθούμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία προσπαθώντας να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

Υπενθυμίζω πως η περιβόητη δίκη του οδηγού λεωφορείου – συνδικαλιστή που κάλεσε την αστυνομία επειδή ανέβηκα στο όχημα με τον σκύλο-οδηγό μου, ακυρώθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα που έκρινε πως τα στοιχεία δεν επαρκούν για την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο. Λες και δεν κλήθηκε η ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε σκύλος-οδηγός, δεν ζήτησε δημόσια συγνώμη ο ΟΑΣΑ…

Η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί. Δεν γίνεται κάθε φορά, να κάνουμε μηνύσεις για κάτι που προβλέπει ο νόμος. Η αστυνομία θα πρέπει να έχει αυτόκλητο ρόλο, επιβάλλοντας άμεσα πρόστιμο για παρεμπόδιση εισόδου σκύλου-οδηγού. Επιτέλους.

Η νοοτροπία που έχουμε προς τους τυφλούς, η βοήθεια που δεν τους παρέχουμε ως προς τις υπηρεσίες που θα έκαναν την ζωή τους ευκολότερη, αντανακλάται άμεσα
από την πολιτεία και τους πολίτες της.»

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρώτον γιατί ένας ΤΥΦΛΌΣ άνθρωπος να πάει σε κινηματογράφο με το σκύλο ΟΔΗΓΌ του? Μήπως για να δει ταινία? Μας δουλεύετε μωρέ? Γέμισε ο κόσμος με ψεύτικες ειδήσεις και φήμες δεν ξέρετε τι σας γίνεται! Την αλήθεια μόνο δε βγάζετε στο φως!! Οι ξένοι που έχουν έρθει επίσης εδώ είναι πιο πολλοί από εμάς και οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει τρόπους συμπεριφοράς εκτός αυτού όπως έλεγα πριν είναι πιο πολλοί από εμάς και αν μας κάνουν ένα ντου μας κατάστρεψαν! Τι προσπαθείτε να κάνετε ρε, ποια είναι η αλήθεια που μας κρύβετε?!?

  2. θα θελαμε να ενημερώσουμε οτι η κυρια η οποια τα γραφει ολα αυτα δεν ηρθε ποτε σινεμα εκεινη την μερα με το σκυλακι της οπως το αναφερει και η ιδια , αλλα μια εκπαιδευτρια που δυστυχως εκεινη δεν την καλυπτει ο νομος να εχει προσβαση σε καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος με σκυλακια .ευχαριστούμε πολυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here