Οι γάτες είναι αγαπημένα κατοικίδια ζώα που οι άνθρωποι τα επιλέγουν επειδή είναι χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα, αλλά και επειδή δεν χρειάζονται και ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και χρόνο για τη φροντίδα τους.

Ωστόσο, η συμπάθεια γι’ αυτές δεν ήταν πάντα η ίδια ειδικά όταν πρόκειται για μαύρες γάτες, καθώς πολλοί άνθρωποι στη θέα μίας μαύρης γάτας κάνουν συνειρμούς που σχετίζονται με κακοτυχία και «γρουσουζιά».

 

Πότε όμως γεννήθηκε η πεποίθηση πως η μαύρη γάτα φέρνει μαζί της και ένα σωρό ατυχίες; 

Σύμφωνα με το Animalpedia.it, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γεννήθηκε αυτή η δημοφιλής επικρατούσα αντίληψη. Πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο και στην Ιβηρική χερσόνησο, για να δούμε πως οι Κέλτες ήταν οι πρώτοι που συνέδεαν τις γάτες αυτού του χρώματος με μάγισσες. Στην πραγματικότητα ισχυριζόντουσαν ότι αυτές οι γυναίκες γοητεύονταν από τα περίεργο τρίχωμα και τα μάτια αυτών των αιλουροειδών.

Ακόμη και στη γαλλική κουλτούρα υπάρχει ένας μύθος για το τεράστιο Chat Palug. Είναι η ιστορία μιας γιγαντιαίας μαύρης γάτας που περνούσε τις νύχτες της τρομοκρατώντας τα βοοειδή και τους αγρότες, μέχρι που ο βασιλιάς Αρθούρος κατάφερε την κυνηγήσει και να εξαλείψει αυτήν την απειλή για πάντα.

Ακόμη και κατά την περίοδο της μαύρης πανούκλας υπήρξε μεγάλη ενοχοποίηση των γάτων. Κατηγορήθηκαν για την ασθένεια και χωρίς διακρίσεις χρώματος, όλες οι γάτες ήταν στο στόχαστρο. Αυτές οι δολοφονίες αποδείχθηκαν λάθος, καθώς οι γάτες στην πραγματικότητα βοηθούσαν στο να αποδεκατιστεί ο πληθυσμός των ποντικιών, που ήταν οι πραγματικοί ένοχοι στη μετάδοση αυτής της πανούκλας.

 

 

Μεσαίωνας, οι χειρότερη περίοδος για τις μαύρες γάτες

Με την άφιξη του Μεσαίωνα οι μαύρες γάτες υπέστησαν τις χειρότερες διώξεις όλων των εποχών. Το κυνήγι των μαγισσών αποτέλεσε δικαιολογία για τη σφαγή αυτή και οι γάτες αυτού του χρώματος θεωρήθηκαν ως δαιμονικά όντα που έπρεπε να εξαφανιστούν με κάθε κόστος. Το γεγονός της ύπαρξης μίας γάτας κοντά σε κάποιο σπίτι, υπονοούσε ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι θύμα μαύρης μαγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια ορισμένων τελετουργιών, μαύρες γάτες κάηκαν με σκοπό την αφαίρεση της μαύρης μαγείας από μια συγκεκριμένη περιοχή.

 

Οι μάγισσες του Σάλεμ

Ο πιο ακραίος παραλογισμός αυτής της πεποίθησης, έλαβε χώρα στο χωριό Σάλεμ στην Μασαχουσέτη, μεταξύ των ετών 1692 και 1693, όταν τονίστηκε ο κίνδυνος θρησκευτικού εξτρεμισμού που οδήγησε στην καταδίκη γυναικών για την υποτιθέμενη μαγεία τους. Κάθε σύμβολο που συνδεόταν ιστορικά με μαγεία έπρεπε να καταστραφεί και δυστυχώς οι μαύρες γάτες που συνδέονταν με ατυχία, καταδιώκονταν εξαιρετικά.

Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να υποστηρίζουν πως μάγισσες είχαν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε μαύρες γάτες, ώστε να μπορούν να δρουν ανενόχλητες στους δρόμους αναζητώντας τα θύματά τους. Ως εκ τούτου, βλέποντας εκείνη την εποχή μια μαύρη γάτα, ήταν σχεδόν σαν να βλέπεις μία μάγισσα.

Μία από τις ιστορίες που αναφέρθηκαν για να δικαιολογήσουν τη δίωξη  των μαύρων γάτων, αφορούσε σε δύο νέους άνδρες που αποφάσισαν να καταδιώξουν μία μαύρη γάτα και κατέληξαν σε κακό συμπέρασμα. Ενώ την κυνηγούσαν και της πετούσαν πέτρες, η γάτα μπήκε στο σπίτι μιας ηλικιωμένης κυρίας η οποία είχε κατηγορηθεί για μαγεία. Την επόμενη μέρα η γυναίκα εμφανίστηκε με σημάδια πάνω της, τα οποία θεωρήθηκαν ως μώλωπες που θα μπορούσαν να προκληθούν από τις πέτρες που έριξαν τα δύο αγόρια. Αυτή ήταν η οριστική απόδειξη ότι η γυναίκα είχε μετατραπεί σε γάτα και ως εκ τούτου ήταν μάγισσα.

 

 

Οι μαύρες γάτες σήμερα

Ευτυχώς, οι μαύρες γάτες δεν έχουν κακοποιηθεί και δεν συνδέονται με κακή τύχη σε όλα τα μέρη και σε όλες τις κουλτούρες του πλανήτη. Οι Σκωτσέζοι για παράδειγμα, θεωρούσαν πάντα ότι η κατοχή μαύρης γάτας στο σπίτι, σημαίνει καλοτυχία για όλη την οικογένεια.

Επίσης και στην ιαπωνική κουλτούρα, όπως φαίνεται από τον μύθο της Maneki Neko και όχι μόνο, τα ζώα αυτά θεωρούνταν ασπίδα κατά της κακοτυχίας.

Ευτυχώς η πεποίθηση ότι αυτή η μαύρη γάτα φέρνει «γρουσουζιά», με το πέρασμα του χρόνου αγνοείται όλο και περισσότερο και πολλοί είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν να τις πάρουν σπίτι τους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι που λόγω της άγνοιας και των προκαταλήψεων που κληρονομούνται από την κουλτούρα και τα λαϊκά λόγια, εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι μία ένδειξη κακής τύχης. Το χειρότερο δεν είναι ότι αυτό το πρόβλημα εξακολουθεί να πλήττει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, αλλά ότι αυτή η προκατάληψη θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία αυτών των χαριτωμένων αιλουροειδών, σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τις ανεχθούν.

 

Επομένως, εάν έχετε την ευκαιρία και επιθυμείτε να υιοθετήσετε μια γάτα, μη διστάσετε να το κάνετε! Έτσι και μία ζωή θα αλλάξετε, αλλά εάν και το χρώμα της είναι μαύρο θα κάνετε και μία πράξη προς τιμήν της άδικης δίωξης που έχει υποστεί αυτό το ζώο κατά το παρελθόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here