Εξωτερική ωτίτιδα

Η εξωτερική ωτίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή του εξωτερικού ακουστικού καναλιού και μπορεί να προκληθεί από μύκητες, βακτηρίδια ή παράσιτα. Οι ωτίτιδες είναι συχνές σε σκύλους με μακριά αυτιά.

Οι φυλές που έχουν κληρονομική προδιάθεση για ωτίτιδες είναι τα Chineseshar-pei που έχουν στενό ακουστικό κανάλι, τα poodles και τα terrier που έχουν τρίχες μέσα στο αυτί και τα cocker spaniels που έχουν μακριά αυτιά. Επίσης σκύλοι που ζουν σε εξωτερικούς χώρους ή κυνηγόσκυλα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ξένα σώματα όπως τα άγανα και που μπορεί να μπει νερό στα αυτιά τους.

Φυλές όπως τα golden retrievers και γενικότερα φυλές με προδιάθεση σε αλλεργίες, νοσούν επίσης συχνά από ωτίτιδα.

φωτογραφία v4p.gr

Διάγνωση και θεραπεία

• Η διάγνωση της ωτίτιδας γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση, που συμπεριλαμβάνει και την επισκόπηση των αυτιών του ζώου και αν κριθεί απαραίτητο και τη μικροσκοπική εξέταση, την καλλιέργεια του ωτικού εκκρίματος για να χορηγηθεί το πιο δραστικό αντιβιοτικό.

• Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης, το κάθε κατοικίδιο και τον κτηνίατρο σας. Η πλειοψηφία των ζώων με ωτίτιδα ακολουθούν μία τοπική θεραπεία. Μερικά μπορεί να χρειαστούν και συστηματική αγωγή με κάποια αντιβίωση και πιθανώς και στεροειδή.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

• Ξύσιμο ή τρίψιμο των αυτιών
• Τίναγμα του κεφαλιού ή κλίση της κεφαλής
• Έκκριμα ή άσχημη οσμή από το αυτί
• Πόνος κατά τον χειρισμό του αυτιού

πηγή: v4p.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here